Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: použitelné balíčky označeny k autoremove  (Přečteno 3804 krát)

marshall1727

• Aktivní člen
  • *
použitelné balíčky označeny k autoremove
« kdy: 30 Ledna 2008, 11:46:42 »
Dobrý den,

v rámci nějakého laborování a odebírání balíčků, které jsem nepoužíval jsem si v textové konzoli všiml, že mi apt-get navrhuje následující:

Následující balíky byly nainstalovány automaticky a nejsou již zapotřebí:
  kwin-style-crystal mozilla-firefox-locale-cs-cz thunderbird-locale-cs
  openoffice.org-thesaurus-cs openoffice.org-l10n-cs

no trochu mě to překvapilo, ale neodolal jsem. samozřejmě to mělo ten důsledek, který jsem předpokládal. OOo se přepnul do Eng a FF a TB také. A filozofická otázka zní: Je vhodné, aby lokalizační balíčky byly označeny jako balíčky bez závislostí pokud je nainstalována mateřská aplikace?

Z pohledu balíčkovacího systému je takovéto stanovisko balíčku určitě správně, ale pokud je nainstalováno prostředí CS_cz v systému tak by to mělo být vzato v úvahu. Nevím principy jak balíčkovací systém funguje a co všechno je schopen uhlídat, ale možná by se hodilo na to někde upozornit.
--
koupil jsem si nový server a ladím ho. proto to zde spamuju. (2xXeon5110; IntelServerBoard S5000PSL; 2x2x1GbECC;4xRaptor150G)

Pavlinaxx

• Host
Re: použitelné balíčky označeny k autoremove
« Odpověď #1 kdy: 30 Ledna 2008, 13:17:45 »
Dobrý den,

v rámci nějakého laborování a odebírání balíčků, které jsem nepoužíval jsem si v textové konzoli všiml, že mi apt-get navrhuje následující:

Následující balíky byly nainstalovány automaticky a nejsou již zapotřebí:
  kwin-style-crystal mozilla-firefox-locale-cs-cz thunderbird-locale-cs
  openoffice.org-thesaurus-cs openoffice.org-l10n-cs

no trochu mě to překvapilo, ale neodolal jsem. samozřejmě to mělo ten důsledek, který jsem předpokládal. OOo se přepnul do Eng a FF a TB také. A filozofická otázka zní: Je vhodné, aby lokalizační balíčky byly označeny jako balíčky bez závislostí pokud je nainstalována mateřská aplikace?

Z pohledu balíčkovacího systému je takovéto stanovisko balíčku určitě správně, ale pokud je nainstalováno prostředí CS_cz v systému tak by to mělo být vzato v úvahu. Nevím principy jak balíčkovací systém funguje a co všechno je schopen uhlídat, ale možná by se hodilo na to někde upozornit.

Stalo se mi přesně to smé

tomato

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 30 Ledna 2008, 13:23:08 »
spis si myslim ze je to nejaka chyba.. nebo buh vi co (ja rozhodne nevim).. ale jeste se mi nestalo, aby mi apt nabidlo k odebrani lokalizaci..

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 30 Ledna 2008, 13:25:53 »
Autoremove odstraňuje balíky, které podle systému nejsou potřeba - tedy takové balíky, které byly nainstalovány jako "něčí" závislost a u nichž tato závislost pominula (nejčastěji tedy odebrání balíků, který je vyžadoval).
Osobně bych si tipnul, že v tomto případě došlo k odebrání metabalíku language-support-cs.

Citace
A filozofická otázka zní: Je vhodné, aby lokalizační balíčky byly označeny jako balíčky bez závislostí pokud je nainstalována mateřská aplikace?
Vhodné to sice není, ale je to logické - aplikace nemá (a ani nemůže mít) v závislostech jazykové balíky...
« Poslední změna: 30 Ledna 2008, 13:28:19 od Vojtěch Trefný »

marshall1727

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 30 Ledna 2008, 14:09:24 »
pravda je, že ten balík, který zmiňujete chyběl. pokud dobře čtu logy tak ho odstranila instalace kubuntu-desktop, ktera nainstalovana language-support-en a proto asi taky v kubuntu nasledne padal openoffice s doplnkem l10n pokud jeho lokalizace mela byt -en

heh, pochopil to nekdo?
--
koupil jsem si nový server a ladím ho. proto to zde spamuju. (2xXeon5110; IntelServerBoard S5000PSL; 2x2x1GbECC;4xRaptor150G)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.