Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: pidgin 2.5.3  (Přečteno 2404 krát)

Martin

• Aktivní člen
  • *
pidgin 2.5.3
« kdy: 29 Prosince 2008, 15:40:09 »
ahoj, prosim vas, jak nainstaluji noveho pidgina 2.5.3 ?
mam jak tar.bz2 source, ale je to i na getdeb (akorat nevim proc verze 2.5.3a). díky vam.
-[ AMD Athlon 1GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon 7000 32MB, WD 200GB, WD 30GB - Xubuntu 8.04 Hardy Heron ]-

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: pidgin 2.5.3
« Odpověď #1 kdy: 29 Prosince 2008, 15:43:37 »
tar.bz2 musis zkompilot.... vetsinou staci klasicka svata trojice
./configure
make
sudo make install

a nebo pres ty deb baliky (jako ja) sudo dpkg -i *.deb

Martin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 29 Prosince 2008, 15:44:28 »
a ja zapotrebi odinstalovat stareho vcetne tech knihoven? a instalovat nove knihovny?
-[ AMD Athlon 1GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon 7000 32MB, WD 200GB, WD 30GB - Xubuntu 8.04 Hardy Heron ]-

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 29 Prosince 2008, 15:45:51 »
jsou potreba vsechny tri baliky co jsou uvedeny na getdeb, jinak mam pocit ze jsem manualne nic neodinstalovaval...

Martin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 29 Prosince 2008, 15:46:27 »
oukej, diky. jdu to zkusit.

Dudlyk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 29 Prosince 2008, 16:15:10 »
další možnost a uživatelsky přijatelnější je: stáhnout si to z webovek www.getdeb.net už přímo v deb balíku.
http://www.getdeb.net/search.php?keywords=pidgin

před tím samozřejmě odinstalovat starou verzi.
Notebook Lenovo X201, Core i5, 6GB RAM,
www.fopanet.cz

premet

• Host
« Odpověď #6 kdy: 29 Prosince 2008, 16:46:51 »
Pročti si tohle, řešil se tam ten Pidgin 2.5.3 http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,30999.0.html jinak myslím, že kompilace je zbytečná a zdlouhavá, protože budeš muset doinstalovat spoustu věcí pro kompilaci (vlastní zkušeost)  ;).

MartenP

• Host
« Odpověď #7 kdy: 29 Prosince 2008, 16:57:18 »
Z vlastní zkušenosti kompilaci Pidginu nedoporučuji, je to cesta do pekel. Je nutno instalovat spoustu harampádí pro kompilaci a pak je v kompu nehorázný bordel. Buď sehnat balíky, počkat si nebo změnit distribuci (já mám Debian a Pidgina jsem instaloval s experimentálního repositáře, tam je vždy ta nejnovější verze).

premet

• Host
« Odpověď #8 kdy: 29 Prosince 2008, 17:01:40 »
Měnit distribuci kvůli Pidginu ? Blbost !!
Ty balíčky, který instaluješ pro kompilaci (development balíčky) ti žádný bordel neudělají, musíš instalovat to co máš  ;).

nex555-penguin

• Návštěvník
  • jen se s tim porvěte.....nic na tom neni ;)
« Odpověď #9 kdy: 29 Prosince 2008, 18:41:03 »
no hromadu harampádí jsem já pro kompilaci nepotřeboval mě stačilo nainstalovat pouze metabalík build-essential (jinak kompilace je krásně vysvětlená na ubuntu wiki) a pak se jen řídit pokyny v README (anglicky neumim ale pochopil jsem to) ....tzn. nejlepší je odinstalovat starou verzi to jest: balíky pidgin, pidgin-data a libpurple0 a všechny co začínají pidgin* (pluginy do pidgina) a nevím jak to je u ostatních ale já musel vždy použít make --disable-nm (ačkoliv NetworkManager je obsažený už v instalaci) jinak mi make skončil chybovou hláškou.... a jinak ostatní šlo krásně hladce......i když dlouho.....ale zase pak všechny pidginy co byly zkompilované o proti jejich binárním bratříčkum, kteří o pády neměli nouzi, drželi jak skála....:) ale jinak jsem instaloval taktéž z getdeb.net a stahoval samozřejmě pro správnou verzi systému a architekturu (u mě Ubuntu Intrepid 32 bits) a instaloval ve správném pořadí tzn. 1.pidgin-data 2. libpurple0 3.pidgin (snad jsem to pořadí vylíčil správně....z .deb jsem to instaloval pouze dvakrát a to navíc už dávno...no kdyžtak vám to dá vědět že tomu něco chybí)

MartenP

• Host
« Odpověď #10 kdy: 29 Prosince 2008, 19:07:48 »
Měnit distribuci kvůli Pidginu ? Blbost !!

Uvedeno pouze jako jedno z možných (krajních) řešení. Nechat za slovo.

Když jsem ten bordel nenainstalovat (a dal parametr disable), Pidgin pak neuměl vůbec nic a navíc padal.

premet

• Host
« Odpověď #11 kdy: 29 Prosince 2008, 19:09:59 »
Když jsem ten bordel nenainstalovat (a dal parametr disable), Pidgin pak neuměl vůbec nic a navíc padal.
A co máš tedy tím bordelem na mysli ?

MartenP

• Host
« Odpověď #12 kdy: 29 Prosince 2008, 19:20:03 »
Různé knihovny a jiné věci (většinou Development files), které Pidgin potřeboval k tomu, aby se zkompiloval a uměl danou věc (zvuk, smileys,...). Bylo toho ale dost. Tyto věci jsou po kompilaci ale zbytečné a k běhu je nic nepotřebuje, proto je nazývám bordelem. Větší podrobnosti si již bohužel nepamatuji.

premet

• Host
« Odpověď #13 kdy: 29 Prosince 2008, 19:28:13 »
No to samí jsem myslel i já, ale že bych měl po nich bordel si nemyslím. Ničemu nepřekáží a nevadí akorát zabírají místo. A některý třeba znovu využiješ při kompilaci něčeho jinýho třeba  :).

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #14 kdy: 29 Prosince 2008, 19:55:17 »
Různé knihovny a jiné věci (většinou Development files), které Pidgin potřeboval k tomu, aby se zkompiloval a uměl danou věc (zvuk, smileys,...). Bylo toho ale dost. Tyto věci jsou po kompilaci ale zbytečné a k běhu je nic nepotřebuje, proto je nazývám bordelem. Větší podrobnosti si již bohužel nepamatuji.

je pravda že instalovat development balíky kvůli kompilaci jednoho programu je asi zbytečné (pokud to není jediná možnost), ale když už člověk chce kompilovat, tak většinou nezůstane u jediného programu...

nex555-penguin

• Návštěvník
  • jen se s tim porvěte.....nic na tom neni ;)
« Odpověď #15 kdy: 29 Prosince 2008, 21:01:51 »
no tak z development souborů obsahuje metbalík build-essential dev pro libc6 | libc  a pro dpkg ....a to si myslim že by se vám stejně asi posléze nainstalovalo jako závislost s některým dalším balíkem...

jinak pak jenom samý užitečný věci jako make a g++ (no dobrá to asi k ničemu jinýmu než ke kompilaci nepoužijete ale tak je to dobrý to mít...myslim si že dnes kdy mají lidé mnohaset gigové disky (já mám 80 gb a to považuji za nevyčerpatelné množství místa  ;D) tak pár kb nikoho nezabije  ;) )

pozn. vzhledem k tomu že linux (a hlavně ubuntu) nenásilně rozšiřuji v okruhu svých přátel tak vím že do čerstvých ubuntu stačí pro kompilaci skutečně přidat jen build-essential (případně checkinstall když budete chtít posléze svůj "výkompilec" odebrat jako deb balik) a hurá na kompilaci...........pidgin patří mezi málo programů které si troufnu zkompilovat........a to proto že to je (nebo alespoň v mých případech) vždy bezchybně provedeno.jen se toho nebát a nevzdat to když vám to nenapíše Done!(a když to napíše Error tak se s tim poprat a zjistit co tomu chybí ....většinou to sou prkotiny...... ;)
« Poslední změna: 29 Prosince 2008, 21:13:44 od nex555-penguin »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.