Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: stracene heslo pro root  (Přečteno 3437 krát)

radoamater

• Návštěvník
stracene heslo pro root
« kdy: 04 Března 2008, 17:50:57 »
Zabudol som heslo na root. Neviete  mi poradit ako co najjednoduchsie zmenit? Cez grub sa sice da spustit ubuntu v single mode, ale aj tak to chces najprv heslo roota, automaticky sa nenaloguje.
Vopred vdaka
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:46:53 od Anna Taliánová »

donny

• Závislák
Re: stracene heslo pro root
« Odpověď #1 kdy: 04 Března 2008, 17:57:00 »
u recovery modu to chce skutecne heslo?
v ubuntu se uzivatel root nepouziva. pro ziskani superuzivatelskych prav pouzijte prikaz sudo a jako heslo zadejte heslo ke svemu uzivatelskemu uctu.
Pokud jste zapomnel heslo ke svemu uzivatelskemu uctu, melo by stacit v bootovaci nabidce grubu zvolit recovery mode a po nabootovani heslo zmenit. Pokud i tak to po vas chce heslo, jak rikate, doporucuju nabootovat z nejakeho livecd a heslo zmenit odtamtud primym zasahem do souboru /etc/shadow.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 04 Března 2008, 19:11:05 »
pokud si pamatujete sve uzivatelske heslo, tak staci nastavit rootovi nove heslo pomoci
Kód: [Vybrat]
sudo passwd

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #3 kdy: 04 Března 2008, 22:22:24 »
dá se také řešit editací souboru /etc/shadow z live CD (já na to ale používám Slax)
otevři soubor
Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/shadownajdi řádek se svým uživatelským jménem (pepa)
smaž obsah mezi :: a ::
při dalším startu heslo chtít nebude, protože není. Nové heslo nastav v systém>správa>uživatelské skupiny

Před použitím Googluj, použití na vlastní nebezpečí (vyzkoušeno, funguje)

EDIT: Ve Slaxu není sudo
« Poslední změna: 04 Března 2008, 22:27:31 od karel kudrna »
prostý user
...selským rozumem...

ady709

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 05 Března 2008, 00:07:18 »
já sem si passwd root nastavil na roota heslo a můžu se na něj přihlásit :) dělam to teda jenom v textu na vypnutí kompu :D

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Března 2008, 15:33:50 »
já sem si passwd root nastavil na roota heslo a můžu se na něj přihlásit :) dělam to teda jenom v textu na vypnutí kompu :D
Proč? sudo poweroff nefunguje?
Osobně nevidím důvod, proč na Ubuntu používat účet roota. Když někdo potřebuje root konzoli, stačí sudo -s
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 05 Března 2008, 15:46:14 »
4 michal donat >>
protoze pouzivat svuj ucet jako sudoers je jednim slovem retardovane .. jeden z nejstrasnejsich bugu ubuntu je prave jejich nesmyslna touha se necim lisit .. proc asi jine distribuce nepresli na ubunti model?? sudo bylo vymysleno uz dooost davno ..

odpoved :: protoze je debilni a slouzi jako zadni vratka nejmenovanym demonum na ovladnuti ubuntaku ..

2 topic >>
nabootuj s parametrem :: init=/bin/bash ;)  // dneska uz ta mladez nezna klasicke finty..

zdravi ntz

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Března 2008, 17:21:47 »
4 michal donat >>
protoze pouzivat svuj ucet jako sudoers je jednim slovem retardovane .. jeden z nejstrasnejsich bugu ubuntu je prave jejich nesmyslna touha se necim lisit .. proc asi jine distribuce nepresli na ubunti model?? sudo bylo vymysleno uz dooost davno ..

odpoved :: protoze je debilni a slouzi jako zadni vratka nejmenovanym demonum na ovladnuti ubuntaku ..

2 topic >>
nabootuj s parametrem :: init=/bin/bash ;)  // dneska uz ta mladez nezna klasicke finty..

zdravi ntz
Jakeho demona mate na mysli? Jediny problem, ktery ja vidim-ze se sudo pokazde nepta na heslo, ale chvili si ho pamatuje. Jaky je tedy rozdil mezi su -c "prikaz" a sudo prikaz, je-li uzivatel v sudoers?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 05 Března 2008, 17:22:58 »
Citace
Osobně nevidím důvod, proč na Ubuntu používat účet roota. Když někdo potřebuje root konzoli, stačí sudo -s
Treba proto, ze pokud mam pro /home samostatny oddil (coz je vcelku rozumne) a z nejakeho duvodu jej potrebuju odpojit (treba kvuli fsck), tezko to udelam, kdyz jsem prihlasen jako obyc uzivatel. Naopak root ma svuj home na korenovem oddile a odpojeni /home je tak bezproblemove. Ne kvuli kazde prkotine se musi restartovat pocitac, bootovat z LiveCD ci recovery modu, casto staci se jen prepnout do textove konzole.

A mozna proto, ze jsem liny psat o ctyri znaky navic.

Mohl bych to parafrazovat: Osobne nevidim duvod, proc na jizdnim kole nepouzivat postranni kolecka. :-)

Asi v sudo vidite skvely zpusob, jak BFU zabranit, aby si omylem znicil system. Ale sudo mu nezabrani, aby umyslne nespoustel prikazy, kterym nerozumi. Moje zkusenost je takova, ze si jej znici sudo nesudo, je to jen otazka casu. Vlastne se staci rozhlednout tady po foru. Lidi, co si znicili system by se nasly desitky a sudo jim k tomu bohate stacilo.
« Poslední změna: 05 Března 2008, 17:30:46 od kkaarreell »

donny

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 05 Března 2008, 17:41:14 »
Ano, i mne na ubuntu stacilo sudo, abych si vymazal cely system :)
S tim samostatnym oddilem to je pravda... je fakt, ze kdyz jsem chtel fsckem zkontrolovat /home partition, taky jsem se prihlasil jako root (nepouzivam ubuntu, nybrz arch). Ale kdyz potrebuju v konzoli spustit nejaky prikaz s potrebnymi pravy, je pro me mnohem pohodlnejsi sudo.

[cite]Asi v sudo vidite skvely zpusob, jak BFU zabranit, aby si omylem znicil system.[/cite]
Pokud toto je reakce na me, tak vas zklamu, je to jen vase spekulace, se kterou se nestotoznuji.

Tu vetu, kterou citujete, beru zpet.

Pavelp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 05 Března 2008, 17:42:40 »
Tak nevim, jestli mam jiny system, nebo je to v 6.06 jeste "postaru". Mam trvale spustenou jednu konzolu s pravy roota a delam v ni co potrebuji. A ta konzola je "doma" - svete div se- v /root. Tak mi pripadne to predchozi zduvodneni nejak nedostatecne.

donny

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 05 Března 2008, 17:59:07 »
Důvod může být takový:

[donny@myhost ~]$ sudo -i
Password:
root@myhost ~# pwd
/root
root@myhost ~# init 3
INIT: Switching to runlevel: 3
INIT: Sending processes started by init the TERM signal
root@myhost ~# cat /etc/mtab|grep md0
/dev/md0 /home/donny ext3 rw,noatime 0 0
root@myhost ~# umount /dev/md0
umount: zařízení /home/donny je již používáno
umount: zařízení /home/donny je již používáno

Vzhledem k tomu, že md0 je pole o velikosti cca 600GB,  kontroluju si ho hezky ručně, protože je to akce na hodinu (a představa, že se bude kontrolovat při startu mě děsí). Bez roota bych musel kvůli tomu minimálně rebootovat.

Pavelp

• Host
« Odpověď #12 kdy: 05 Března 2008, 18:54:50 »
Ta poznamka patrila za prispevek uzivatele kkaareel. Napsal jse driv, nez ja odpovedel. Prekrizilo se to.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 06 Března 2008, 11:27:24 »
Michal Donát:
Citace
Pokud toto je reakce na me, tak vas zklamu, je to jen vase spekulace, se kterou se nestotoznuji.
Vsak jsem psal "asi" (mozna bylo vhodnejsi "mozna"), ale zas to neberte smrtelne vazne. :-)

pavelp:
Citace
Tak nevim, jestli mam jiny system, nebo je to v 6.06 jeste "postaru". Mam trvale spustenou jednu konzolu s pravy roota a delam v ni co potrebuji. A ta konzola je "doma" - svete div se- v /root. Tak mi pripadne to predchozi zduvodneni nejak nedostatecne.
Nevim, jestli si rozumime. Ja to myslel takto. Kdyz se prihlasite jako obyc uzivatel, tak si spustite shell, ktery ma povetsinou aktualni adresar nekdo ve vasem domovskem adresari, dale pouzivate soubory ve vasem domovskem adresari, minimalne treba ".bash_history". Pak si sice spustite "sudo -s" a mate konzolu s pravy roota (ktera ma samozrejme home v /root), jenze ten predchozi proces (shell bezneho uzivatele) by mel byt stale aktivni a /home oddil je tak stale pouzivan.
Kdyz se v textove konzoli prihlasite jako obyc user a pustite si pres sudo rootovskou konzoli, jste schopen odpojit /home filesystem? Nerikam, ze se nemohu mylit, ale byl bych prekvapen, kdyby ano (ikdyz prekvapen byvam rad).
« Poslední změna: 06 Března 2008, 11:30:38 od kkaarreell »

donny

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 06 Března 2008, 11:42:46 »
Tak mě napadá - nestačilo by třeba zrovna kvůli fsck remount,ro (tj. tak, jak se to dela pri kontrole /)?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.