Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: chyba v Lazarusu  (Přečteno 3984 krát)

honorguard

• Host
chyba v Lazarusu
« kdy: 12 Března 2008, 23:44:30 »
Ahoj všem,
mám nainstalovaný lazarus ale hlásí mi chybu:
http://www.imghosting.eu/view.php?img=sn%EDmek1_12png
Potom mi nefungují docela důležité věci v Lazarusu. Třeba nejde vytvořit v source kódu proceduru např. poklikáním na tlačítko na formu, což normálně šlo...
Nevíte někdo co s tím? Děje (a dělo) se to i bez kompozitního managera...
Předem díky

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Re: chyba v Lazarusu
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2008, 07:22:22 »
Potřebujete nainstalovat zdrojáky freepascalu (fp-sources, jestli se nepletu)
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

honorguard

• Host
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2008, 15:48:53 »
Takový balíček jsem bohužel nenašel, ale kdyžtak si stáhnu ty balíčky z softpedie. Je dost možné že mi tam něco chybí protože jsem to instaloval přes apt-get lazarus a přišlo mi že se stahuje nějak málo balíků...

Jehova

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 16 Března 2008, 18:45:26 »
Jako bych měl ten samej problém ...
Už při spouštění to háže něakou chybu že source directory not found ..
Lazarus instalovanej normálně přes přidat a ubrat balíčky.
Když to spustim a dám třeba přidat tbutton a aktivovat tak zase huláká Error source not found a vypisuje cestu ale já tam všechno mám co ukazuje
Akorád mi to přijde že mu snad chyběj práva root aby to směl číst nebo nevim kde je zadrhel.
/user/lib/lazarus/lcl/lclclasses.pp(32,3) error: sourcenot found: unit/usr/lib/fpc/2.0.4/units/i386-linux/rtl/classes.ppu
soubory na který poukazuje tam má .. jen jestli v nich nemá bejt něco co tam neni a na to já nepřijdu když nevim co tam hledá :-)

honorguard

• Host
« Odpověď #4 kdy: 19 Března 2008, 00:29:28 »
Tak jsem reinstaloval systém a zkoušel nainstalovat lazarus znova. Stáhnul jsem si všechny balíčky z ofic. stránek, dal do jedné složky a dal
Kód: [Vybrat]
dpkg -i *.debnastaly nějaké chyby, ale potom update, upgrade a vše je okay
;-)

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 19 Března 2008, 00:34:34 »
Já bych řekl, že vám chybí unity, které jsou ve zvláštních balících:
jejich seznam naleznete třeba zde: http://packages.ubuntu.com/search?keywords=fp-units
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Jehova

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Března 2008, 05:22:25 »
Díky kamarádovi a jeho trpělivosti se mnou se mi lazarus taky rozběhl bez dalších hlášek.
Snad to někdy někomu taky pomůže ... tímto díky Pavle  :)

add Lazarus:
____________________________________________________________________________________________
Při startu mi nadával, že nemá zdrojové balíčky. Když jsem zkusil ten TButton, řval něco podobného.
napiš:
sudo gedit /etc/apt/sources.list
a přidej tyhle řádky:
deb-src http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu gutsy main restricted universe multiverse
deb-src http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu gutsy-updates main restricted universe multiverse
deb-src http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu gutsy-security main restricted universe multiverse

Ulož a v terminálu napiš:
sudo aptitude update
(teď už ubuntu má repozitáře pro zdrojáky)

Nakonec dej:
cd
(přepne tě do tvé domovského adresáře)
* viz dole vysvětlivky pod čarou
apt-get source fp-compiler
(stáhne ti do aktuálního adresáře zdrojáky pro kompiler, rozbalí je  a
aplikuje patche)

pak spusť Lazarus a do Enviroment->EnviromentOptions->FPCSourceDirectory
nalistuj cestu toho adresáře se zdrojákem, já tam mám:
/home/pavel/fpc-2.0.4/
Pak už mi TButon žádnou hlášku nedával.
apt-get source fp-compiler  .... mi to ještě hodilo hlášku že mu něco chybí ale něak si už nepamatuju co, tak jsem to musel  přiinstalovat a spustit apt-get source fp-compiler pro jistotu znova ale už to nezlobí.
« Poslední změna: 20 Března 2008, 05:38:58 od Jehova »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 20 Března 2008, 08:08:14 »
Ty src zdroje v seznamu zdrojů jsou, jen jsou zakomentované znakem #. Stačí ho umazat, a je to.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

henrichg

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Března 2008, 08:59:18 »
Ja som instaloval (a upgradeoval) vsetky deb baliky odtialto: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=89339
Nikdy ziaden problem po instalacii som nemal. Su tam vsetky potrebne baliky teda aj zdrojaky unitov.
Ubuntu 11.04 + Gnome Shell z Gnome 3 PPA ;-)

Jehova

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 21 Března 2008, 02:54:22 »
no možná tam opravdu jsou a stačilo odmazat křížek, ale pak se nabízí otázka proč tam někdo ty křížky nasázel a připsal pod to něco jako fiailed tušim co si matně vzpomínám že jsem tam zahlídl.
Pravda je taková že když nainstaluješ čerstvou ubuntu  a stáhneš si lazaruse jako jeden z prvních prográmků tak lazarus nefachá a od prvního spuštění ti háže hlášky že je lazar  :)
Jako nováček nevím jak si z terminálu upgrádovat balíčky, přiinstaovat češtinu k programům, nevim k čemu jsou dobrý příznaky u příkazů.
Když si chci něco přiinstalovat tak mi to každou chvíli jen oznámí že ke stažení souboru nemá klíče, nebo mu chybí něakej program co by asi na HDD měl bejt.
Kdo je na ubuntě něakej ten řekněme půlrok tak nemusí nic řešit a něco naťuká do terminálu a klíče k servru nebo k čemu okamžitě obdrží, nebo ví co hledá tak si to najde na stránkách a stahuje dál ani v tom nevidí něakej problém nebo překážku. Jen udělá jeden krok bokem navíc.
Komu stačí krok navíc tak já bych naběhal kilometry po forech a přes google prolezu a přes něakej translátor proženu desítky anglických stránek abych zjistil že klíče najdu tam a tam .
To nic ... už se jen dostávám do varu ... nadechnout a klid :)
Proč jsem měl odmazat křížek ???
Proč nebyl odmazanej dřív než jste mi to nabídli ke stažení ???
Proč nejsou source balíčky součástí stahování společně s volbou stáhnout lazaruse ???
Já vim že je ubunta zdarma a že maj bejt lidi vůbec rádi že maj možnost si OS linux stáhnout a používat.
Uvědomuju si že práce vývojářů je dobročinná a že je za to nikdo neplatí.
J mi jasný že je to od nich záslužná činnost a smekám klobouk před jejich usilím.
Až budu ubuntu znát tak se jistě taky zapojim do vylepšování a odstraňování chyb.
___________________________________________________________________________________
PS: Dodávám že sice Lazarus po těchto upravách přestal házet hlášky o tom že by mu něco chybělo a když se pokusíte třeba na form hodit Tbutton a label1,
aktivujete poklikáním na ikonku proceduru ClickTbutton a napíšete
label1.caption:='na stisk tlačítka funguje';
a dáte spustit program tak kupodivu program se zkompiluje a spustí.
Ale ve chvíli kdy si chcete projekt uložit tak to uložit nejde a už to zas háže nepříjemný hlášky.

Jasně že vi to víte co s tim a co kam napsat .... já to nevim :)
já jen klikám na ignore, retry a pak nakonec stejně musim dát abort a zjistit že si nic neuložim :)
Tak až to zjistim tak sem zas něco napíšu :)
Tušim že když s tim budu dělat tejden pokusy tak na něco přijdu :)
Nebo zas poradí Pavel na ICQ :)
« Poslední změna: 21 Března 2008, 02:56:01 od Jehova »

Jehova

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 21 Března 2008, 03:14:12 »
PS: Milhouse tebe jsem si všiml ... ty jsi dobrá duše ... vim že se mi snažíš pomoct a že to myslíš dobře.
Díky hned ti zvednu karmu :)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 21 Března 2008, 07:25:14 »
Heh, karmu bych zrušil. Jen naštve vědomí, že nejsem nejoblíbenější.  ;D [vtip]

Zakomentovány jsou proto, že Ubuntu je koncipováno hlavně pro začátečníky. Vy jste začal zřejmě  dělat malinko složitější věci, u kterých se předpokládá, že člověk ví, co dělat. A pokud ne, musí hledat.
Ještě k těm zdrojům. Pokud by jste si ten "Linux" předtím prolezl, všechna menu, nastavení, došel by jste k "dev" balíčkům rychleji. Tím získáte i jistý přehled...

Jinak si můžete vyměnit zkušenosti zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20549.new#new
Příjemný flame. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

donny

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 21 Března 2008, 16:07:06 »
Citace
Unable to write to file "/home/a/fpc-2.0.4/unit1.pas"
Zkuste si najít ve svém domovském adresáři ten adresář fpc-2.0.4, klikněte na něj pravým tlačítkem, vyberte vlastnosti, mělo by se vám otevřít okno, jako na Wiki/Práva k souborům/Grafický režim. Tam se podívejte, zda máte skutečně právo pro zápis do adresáře (vytvářet a mazat soubory).
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 21 Března 2008, 17:29:35 »
Nebo v konsoli ;) :
Citace
ls -l /home/a/fpc-2.0.4/unit1.pas

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.