Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kódování v Krusaderu [vyřešeno]  (Přečteno 3143 krát)

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
Kódování v Krusaderu [vyřešeno]
« kdy: 02 Dubna 2008, 15:03:36 »
tak, máme tu další laskominu...  ;)

včera jsem přes krusader na ftp jednoho webu editoval html soubor, dal jsem uložit, obnovím stránku a veškerá diakritika byla zničená... takže jsem ty cca 4 A4 textu opravil a hledal, v čem to uložit... našel jsem výběr kódování, nicméně windows-1250, který znám z Kopete, kde jsem ho musel nastavit, jsem tu neviděl...

zkusil jsem teda pár kódování, ale Krusader mě vždycky upzornil, že může dojít ke ztrátě dat... tak jsem vybral unicode, uložil, umístil na web a z celýho souboru se zobrazilo asi toto: "t<đ

to jsem se docela vytočil a kontaktoval jsem našeho programátora, kterej to naštěstí spravil... dověděl jsem se, že unicode je binární kódování, který na asp webech není čitelný...

moje otázka tedy zní: nevíte někdo, jaký to kódování mám používat? byl bych vám velmi vděčnej!
« Poslední změna: 02 Dubna 2008, 20:11:12 od Martin 'Želva' Malý »
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

luisah

• Závislák
Re: kódování v Krusaderu
« Odpověď #1 kdy: 02 Dubna 2008, 15:17:49 »
Osobně používám UTF8 (píše se, že je to tedy Unicode) a zatím jsem problém neměl (v linuxu :D)
Zkus mrknout sem zda ti to pomůže:
http://www.jakpsatweb.cz/cestina.html

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Dubna 2008, 15:19:51 »
kdyby vsichni pouzivali utf-8, to by se zilo...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Dubna 2008, 15:35:59 »
mno, tak o UTF-8 jsem mluvil s naším programátorem, říkal, že to fungovat nebude a ISO vyprodukovalo tohle:

přílią ľlu»oučký kůň úpěl ďábelské ódy

takže taky nic moc... je nějakej "commander", kterej obsahuje kódování windows-1250?  :(

naše nový php weby už jedou pod UTF-8, ale ten, o kterej jde je ještě asp...
« Poslední změna: 02 Dubna 2008, 15:37:31 od brumla.cz »
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 02 Dubna 2008, 15:41:34 »
Nejsem si 100% jist, webovou stránku jsem již asi 5 let nedělal, ale mám pocit, že když se v hlavičce stránky přikáže prohlížeči, že má použít takové či makové kódování, můžete tu samotnou stránku napsat v čem chcete. Teda pokud je to "stand-alone" stránka. Pokud ji ještě něco dodatečně zobrazuje, a to něco umí jen Win-1250, budete muset asi psát ve win1250.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 02 Dubna 2008, 15:45:14 »
mno... nejsem si úplně jist, že vím, co myslíte, takže to bude asi nejlepší takhle:
jedná se o web: www.hkjestrabiprostejov.cz
a stránka, kterou jsem takto dodrbal, byla tato sekce: http://www.hkjestrabiprostejov.cz/zobraz.asp?t=texty/stadion.html
pomůže to?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 02 Dubna 2008, 15:57:13 »
Ve zdrojovém kódu té stránky (kousek za začátkem) se nachází hlavička:
Kód: [Vybrat]
<head>
<meta http-equiv="Content-language" content="cs" />
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" />
<meta name="author" content="Tomas Novosad" />
<meta name="copyright" content="eSports.cz, HC Jestrabi Prostejov, nowonet.com" />
<meta name="robots" content="ALL,FOLLOW" />
<meta name="keywords" content="hokej, Prostejov, Prostějov, Jestrabi, Jestřábi, HC Prostejov, HC Prostějov, HK Prostejov, HK Prostějov, HK Jestřábi Prostějov, HK Jestrabi Prostejov" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" />
<meta name="description" content="Oficiální WEB HK Jestřábi Prostějov - www.hkjestrabiprostejov.cz" />
<title>HK Jestřábi Prostějov - Stadion</title>
<link rel="stylesheet" href="inc/style.css" type="text/css" />
<script type="text/javascript" src="inc/over_picture.js"></script>
<script type="text/javascript" src="inc/picture.js"></script>
<script type="text/javascript" src="inc/javascript.js"></script>

</head>
Zkuste volbu kódování charset=windows-1250 nahradit jiným kódováním. Čím nahradit windows-1250 by nemělo být problém vygooglit. Pokud to nezabere, tak se omlouvám, pokud ano, tak ode mne pozdravujte toho vašeho známého programátora :)
« Poslední změna: 02 Dubna 2008, 16:06:30 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Dubna 2008, 16:01:00 »
Nejsem si 100% jist, webovou stránku jsem již asi 5 let nedělal, ale mám pocit, že když se v hlavičce stránky přikáže prohlížeči, že má použít takové či makové kódování, můžete tu samotnou stránku napsat v čem chcete. Teda pokud je to "stand-alone" stránka. Pokud ji ještě něco dodatečně zobrazuje, a to něco umí jen Win-1250, budete muset asi psát ve win1250.
Asi jsi myslel tohle (viz. odkaz, který jsem uvedl)
Citace
Automatické meta nastavení

Aby se v prohlížeče u uživatele čeština správně zobrazila, umisťuji do hlavičky stránek jeden meta tag:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

nebo:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

nebo pro moderní kódování UTF-8:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">

Říká to, že stránka je psána v tom kterém kódování. Prohlížeč to pochopí jako ekvivalent http hlavičky a text nabídne v onom kódování.

Zmíněný meta tag je potřeba mít na začátku hlavičky dokumentu, ještě před titulkem (tagem <title>). Pokud by titulek obsahoval čárkovaná písmenka, a meta tag by byl až za ním, mohlo by v Internet Exploreru dojít k tomu, že se stránka prostě nezobrazí.

Zadávání tohoto meta tagu nabízejí některé editory automaticky (například dobře nastavený FrontPage 2000: Tools / Web Settings / Language / Default HTML Encoding).

Dejte pozor na zápis těchto meta tagů. Hodně často se chybuje v uvozovkách, střednících a lomítkách. Na velikosti písmen by ale záležet nemělo.

Zkusil bych nahradit:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; [b]charset=windows-1250[/b]" />tímto
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
« Poslední změna: 02 Dubna 2008, 16:05:07 od luisah »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #8 kdy: 02 Dubna 2008, 16:05:36 »
Citace
Asi jsi myslel tohle (viz. odkaz, který jsem uvedl)
Jo, přesně to jsem myslel. Jenom jsem to nedočetl až do konce a myslel jsem si, že tam jsou pouze popsány rozdíly, vyhody a nevýhody jednotlivých kódování.

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 02 Dubna 2008, 16:36:23 »
no, takže jsem tento návrh přednesl našemu programátorovi... jeho odpověď:

"jo no maji pravdu ale CELE stranky jsou zalozene na kodovani 1250 takze nemuzu mit jednu stranku jinou - btw kazda stranka je jestrabu je napr 10 pospojovanych kousku kodu - kazdy soubor je w1250 - kdyz do toho hlavicky das UTF tak se ti rozhodi kodovadi u tech 9 dalsich  :)
ty proste nemuzes delat s tim nic jineho nez ulozit ten text v win1250 apod. kodovanim
zadna jina finta na to neni - tim jsem si na 90% jisty :-)"

takže ještě, že jsem se do toho nepustil, asi by mě zastřelil...  ;D

opravdu neexistuje nějakej program jako Krusader, jen aby měl to kódování windows-1250? neznáte nějakej takovej?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #10 kdy: 02 Dubna 2008, 16:50:42 »
Vždyť jsem to psal, že to bude fungovat pouze v případě, že třa stránka je "stand-alone", tj. není provázaní (popř. přežvýkávaná) s něčím jiným. Nevím, jak je na tom Krusader, ale co si pamatuji (momentálně nejsem u mašiny s Ubuntu), Emacs, nebo napčíklad některé TeXovské editory umí ukládat v nejrůznějších kódováních. Každopádně bych se podíval, v čem je schopný ukládat Gedit či Kate (měly by být implicitně nainstalovány společně s Gnome, respektive s KDE).

luisah

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 02 Dubna 2008, 16:52:06 »
No jediné co mě napadlo, mrknout zda je možné to upravit v bluefish (tam windows-1250 není), tak jsem mrknul na Screem a tam je v preferences možnost windows-1250. Tak jestli tohle by programátor uznal za vhodné? :D

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 02 Dubna 2008, 17:14:18 »
dobroš, Screem se zdá být schopným řešením...
díky moc za pomoc, borci!  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.