Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu 8.04 - problém s Grubem  (Přečteno 2588 krát)

Ondřej Mirtes

• Návštěvník
    • Ondřej Mirtes
Instalace Ubuntu 8.04 - problém s Grubem
« kdy: 24 Dubna 2008, 18:16:54 »
Dobrý den,
dnes jsem si stáhnul Ubuntu 8.04 a jal se ho instalovat.

Disk mám rozdělený následovně:
100 GB NTFS - pro systém WinXP (sda1)
30 GB Ext3 - Pro Linux (sda5)
1 GB swap pro Linux swap (sda6)
100 GB pro data (profily jak Windowsovské, tak tam plánuji přesunout i linux home)

Problém nastává na 94% instalace - to se zavádí grub. Zahlásí mi to kritickou chybu v instalaci, Grub se nezavede a instalace se ukončí. Pokud při instalaci zvolím, aby se Grub nezaváděl, instalace proběhne OK, ale logicky se mi po restartu nastartují Windows :)

Hledal jsem možná řešení, ruční instalace grubu (sudo grub - root - setup...), nic mi nepomohlo. V bashi grubu mi totiž zahlásí "nic nenalezeno" při příkazu find /boot/grub/stage1. Může to být ten problém?
Při grub-install mi to hlásí pro všechny možná umístění "could not find device for boot".

Čím to může být způsobeno? Jsem už z toho zoufalý :(
Možná, že je to nějakou nekonzistencí vytvořených oddílů - při výpisu fdisk -l mi to hlásí po třetí a šesté partitioně "partition does not end on cylinder boundary".

Budu vděčný za jakoukoli pomoc, jen bych nerad předělával znova celý disk :)

kalfar

• Aktivní člen
  • *
Re: Instalace Ubuntu 8.04 - problém s Grubem
« Odpověď #1 kdy: 24 Dubna 2008, 18:36:40 »
Hádal bych že problém bude v tom že grub se instaluje na linuxovej oddíl, tj sda5. Jenže podle označení to vypadá že ten oddíl je logickej, na kterej se Grub nenechá nainstalovat. Zkus ten oddíl smazat a nahradit ho primárním, tj aby dostal označení sda2.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Ondřej Mirtes

• Návštěvník
    • Ondřej Mirtes
« Odpověď #2 kdy: 24 Dubna 2008, 19:52:05 »
Díky moc! Pomohlo :)
Ale mám další problém (nebudu zatím zakládat novej topic) - vypadá to, že se nainstalovalo nepřeložené Gnome. Názvy složek a některé věci přeložené jsou, ale věci z Gnome prostě ne. Zůstal anglický Firefox, spousta dialogů, horní panel (Applications/Places/System). Co s tím?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 24 Dubna 2008, 20:00:38 »
V system-sprava najst jazyky a doinstalovat cz.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Ondřej Mirtes

• Návštěvník
    • Ondřej Mirtes
« Odpověď #4 kdy: 24 Dubna 2008, 20:20:00 »
Díky. Proč to tam není hned po instalaci?
Ještě jedna věc - nedaří se mi zprovoznit Intel wifinu, je to ovladači nebo opět mým umem? :)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 24 Dubna 2008, 21:04:03 »
no pokud neni pri instalaci aktivni pripojeni k netu, jazykovy nalicek nestahne - kdyby na instalacnim CD mely byt vsechny jazyky, do kterych je ubuntu prelozeno, tak bysme si museli porizovat blue-ray mechaniky :D
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Ondřej Mirtes

• Návštěvník
    • Ondřej Mirtes
« Odpověď #6 kdy: 24 Dubna 2008, 23:06:48 »
To jsem vyresil, napichnul jsem to na RJ45.
Jsou tam pro spravcovani Wifi dva balicky - jeden je pro KDE a druhej mi nejde stahnout. Jak z toho ven? :) To zabudovany mi zadny site neukazuje :( Ale kdyz tam spravne nastavim prihlasovaci udaje, za par minut se ta wifina chyti (odzkouseno ve FF mackanim F5, nijak jinak se to pripojeni neprojevuje).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.