Nadpis to moc nevystihuje, ale jde o tohle:
Mám externí HDD Western Digital 500Gb My Book (fuj to je dlouhej název) a interní 40Gb v notebooku, co už odchází do věčných lovišť(myslim že už se párkrát zastavil + na určitých místech začne dokola cvakat, systém začne mrznout a cokoli se na tu oblast ukládá začne vyhazovat chyby(při 2.reinstalaci Ubuntu 8.04 se to seklo při aktualizaci libpng - vyjelo na mě cca několik stránek A4 s textem co spojoval latinku(nebo prostě to, čím se píše v čechách), azbuku a ještě nějakou řečtinu nebo co to bylo. To mě absolutně dodělalo a dostal jsem nápad:
Přerozdělit ten 500Gb HDD, nainstalovat na něj Ubuntu(jeden oddíl) a na interní 40Gb bych nainstaloval GEEXBOX. Teoreticky bych upravil GRUB aby načítal Ubuntu z externího HDD - bios neumí načítat z externích hdd - když něco připojím před zapnutím PC tak to z toho (asi) zkusí načíst, ale nikde v BIOSu není na výběr možnost bootovat z něčeho externího(notebook už má několik let za sebou)
Chci se zeptat jestli by ta teorie šla uplatnit i v praxi

Výhody:
- Větší a rychlejší HDD(instalační image Ubuntu 8.04 zkopíroval za cca 10-15 vteřin ; cca 100Mb MP3jek z sousedovy MP3 za tak 40 vteřin - průměrná rychlost kolem 2Mb/s, což by můj interní HDD nezvládnul ani náhodou-oba jsme si pochvalovali že je to strašnej fofr)
- Tišší, má malou hmotnost a jde ho odpojovat(3. disk. oddíl by byl pro windows - kdoví kdy budu potřebovat něco vypálit a nebude poruce linux - v notebooku mám jen CD-vypalovačku).
- Při náročnějších operacích(třeba načítání Ubuntu) jede interní HDD nadoraz a kromě toho zvuk. projevu to pro něj asi neni nejlepší + je opravdu pomalej(ten interní)
- Krásně modře svítí

Nevýhody:
- Potřebuje externí zdroj - to mi nevadí, s výdrží notebooku se ani nevyplatí se vzdalovat od zásuvky
- Díky výdrži notebooku s sebou musím nosit rozdvojku(těch mám nedostatek)
- Po asi 20 minutách neaktivity(když se nepoužívá) se uspí - nevim jestli by to ubuntu vadilo(při kopírování z interního na externí jede všechno dobře)
Na co se teda ptám:- Dokáže GRUB načíst Ubuntu z externího HDD??(spolehlivě)
- Připojí se externí HDD vždycky stejně???(sda, sdb, atd.) - interní HDD je údajně scsi(snad to píšu dobře) - teoreticky bych udělal do GRUBu víc variant, kdyby mi tam někdo třeba připojil flashku
- Povede se mi nainstalovat Ubuntu na externí HDD??(bude v USB, vyndávat a zapojovat do PC ho opravdu nebudu) - nějak přepnout při rozdělování disků(instaluju normálně z X z Ubuntu LiveCD)
Na ten 500Gb bych to uložil rád, ale nejvíc pochybuju u toho bootování

A ještě něco - myslíte že to ztratí nějakou záruku(nevim teď jistě jestli u toho byla, ale něco takovýho tam myslim je) když si přerozdělim oddíly??? - je tam jeden pro windows a vůbec mi nevyhovuje = nemůžu ukládat soubory s tečkou na začátku, dvojtečkou a tak.
Díky za odpovědi