Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: bootování a dělení disku  (Přečteno 2756 krát)

Michal Kundrát

• Aktivní člen
  • *
  • Jawa Stadion S11 1958
bootování a dělení disku
« kdy: 27 Dubna 2008, 11:19:19 »
Nadpis to moc nevystihuje, ale jde o tohle:
Mám externí HDD Western Digital 500Gb My Book (fuj to je dlouhej název) a interní 40Gb v notebooku, co už odchází do věčných lovišť(myslim že už se párkrát zastavil + na určitých místech začne dokola cvakat, systém začne mrznout a cokoli se na tu oblast ukládá začne vyhazovat chyby(při 2.reinstalaci Ubuntu 8.04 se to seklo při aktualizaci libpng - vyjelo na mě cca několik stránek A4 s textem co spojoval latinku(nebo prostě to, čím se píše v čechách), azbuku a ještě nějakou řečtinu nebo co to bylo. To mě absolutně dodělalo a dostal jsem nápad:

Přerozdělit ten 500Gb HDD, nainstalovat na něj Ubuntu(jeden oddíl) a na interní 40Gb bych nainstaloval GEEXBOX. Teoreticky bych upravil GRUB aby načítal Ubuntu z externího HDD - bios neumí načítat z externích hdd - když něco připojím před zapnutím PC tak to z toho (asi) zkusí načíst, ale nikde v BIOSu není na výběr možnost bootovat z něčeho externího(notebook už má několik let za sebou)

Chci se zeptat jestli by ta teorie šla uplatnit i v praxi ???

Výhody:
- Větší a rychlejší HDD(instalační image Ubuntu 8.04 zkopíroval za cca 10-15 vteřin ; cca 100Mb MP3jek z sousedovy MP3 za tak 40 vteřin - průměrná rychlost kolem 2Mb/s, což by můj interní HDD nezvládnul ani náhodou-oba jsme si pochvalovali že je to strašnej fofr)
- Tišší, má malou hmotnost a jde ho odpojovat(3. disk. oddíl by byl pro windows - kdoví kdy budu potřebovat něco vypálit a nebude poruce linux - v notebooku mám jen CD-vypalovačku).
- Při náročnějších operacích(třeba načítání Ubuntu) jede interní HDD nadoraz a kromě toho zvuk. projevu to pro něj asi neni nejlepší + je opravdu pomalej(ten interní)
- Krásně modře svítí  ;D

Nevýhody:
- Potřebuje externí zdroj - to mi nevadí, s výdrží notebooku se ani nevyplatí se vzdalovat od zásuvky
- Díky výdrži notebooku s sebou musím nosit rozdvojku(těch mám nedostatek)
- Po asi 20 minutách neaktivity(když se nepoužívá) se uspí - nevim jestli by to ubuntu vadilo(při kopírování z interního na externí jede všechno dobře)

Na co se teda ptám:

- Dokáže GRUB načíst Ubuntu z externího HDD??(spolehlivě)
- Připojí se externí HDD vždycky stejně???(sda, sdb, atd.) - interní HDD je údajně scsi(snad to píšu dobře) - teoreticky bych udělal do GRUBu víc variant, kdyby mi tam někdo třeba připojil flashku
- Povede se mi nainstalovat Ubuntu na externí HDD??(bude v USB, vyndávat a zapojovat do PC ho opravdu nebudu) - nějak přepnout při rozdělování disků(instaluju normálně z X z Ubuntu LiveCD)

Na ten 500Gb bych to uložil rád, ale nejvíc pochybuju u toho bootování  :-\   A ještě něco - myslíte že to ztratí nějakou záruku(nevim teď jistě jestli u toho byla, ale něco takovýho tam myslim je) když si přerozdělim oddíly??? - je tam jeden pro windows a vůbec mi nevyhovuje = nemůžu ukládat soubory s tečkou na začátku, dvojtečkou a tak.

Díky za odpovědi
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 03:00:51 od Anna Taliánová »
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
Re: (Akutní) - dotaz na bootování + dělení disku
« Odpověď #1 kdy: 27 Dubna 2008, 11:35:07 »
- Dokáže GRUB načíst Ubuntu z externího HDD??(spolehlivě)
to si nejsem jisty, spis bych se podival do biosu, zdali neumi bootovat z toho disku a grub bych nahral do nej. nakonec kdyz je mozne bootovat z usb klicenek, mohlo by to jit i z usb disku (jiste to nevim)

- Připojí se externí HDD vždycky stejně???(sda, sdb, atd.) - interní HDD je údajně scsi(snad to píšu dobře) - teoreticky bych udělal do GRUBu víc variant, kdyby mi tam někdo třeba připojil flashku
to by nemelo hrat roli, pokud by to bylo nastavene v biosu, jinak pripojeni zarizeni uz v linuxu s bootovanim moc souviset nebude...jak se kouka na zarizeni grub zase nevim
- Povede se mi nainstalovat Ubuntu na externí HDD??(bude v USB, vyndávat a zapojovat do PC ho opravdu nebudu) - nějak přepnout při rozdělování disků(instaluju normálně z X z Ubuntu LiveCD)
pokud mate spustene liveCD a ten disk je pripojeny, instalator vam nabidne instalaci na nej, mam tentyz disk a pri instalaci mo ho to nabizelo :)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Michal Kundrát

• Aktivní člen
  • *
  • Jawa Stadion S11 1958
« Odpověď #2 kdy: 27 Dubna 2008, 11:44:12 »
Tak snad to půjde  :)  Ale pustim se do toho radši až o přístím víkendu (nebo tom víkendu potom) - teď už bych nestíhal(zálohování toho USB HDD do stolního PC, vytváření oddílů,.....). Radši počkám - třeba někdo ještě přispěje nějakou radou  ;)  A pak bych potřeboval poradit s tim GRUBem - můj nejlepší výkon byl obnova a spojení dvou souborů(abych moh nabootovat 2 systémy)
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #3 kdy: 27 Dubna 2008, 11:48:20 »
ja osobne bych to resil nakupem noveho interniho HD, ono to skoro nic nestoji a usetri to mnoho problemu...navic pokud bydlite ve vetsim meste, kde maji internetove obchody sklady, tak si v podstate staci obednat a zajet do skladu a mate to hned vyrizene ;)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Michal Kundrát

• Aktivní člen
  • *
  • Jawa Stadion S11 1958
« Odpověď #4 kdy: 27 Dubna 2008, 11:51:32 »
Větší interní HDD byl původně v plánu, ale pak se přišlo na to, že notebook zvládne maximálně 80Gb - neříkám že je to málo, ale naplnit bych to dokázal

Michal Kundrát

• Aktivní člen
  • *
  • Jawa Stadion S11 1958
« Odpověď #5 kdy: 27 Dubna 2008, 17:11:11 »
Tak po nabootování CD se ukázalo, že HDD to našlo :)
Teď jen z něj zazálohovat všechny data, přerozdělit oddíly, nainstalovat a......umět rozjet grub :(  Je to hdb, takže alespoň něco vim ;)  Tak příští víkend jestli bude čas, tak se do toho pustim, jinak až víkend potom. radši se zeptám - jak se podívám jak teď vypadá soubor z kterýho načítá grub? - abych zjistil co všechno je potřeba udělat

myslíte že by se vyplatilo dát stránku na wiki?-až to s tim HDD bude fungovat(musí fungovat!) - já jestli by o to byl teoreticky zájem

Dodatek: Nejede Wiki
« Poslední změna: 27 Dubna 2008, 18:03:21 od Michal Kundrát »

Michal Kundrát

• Aktivní člen
  • *
  • Jawa Stadion S11 1958
« Odpověď #6 kdy: 27 Dubna 2008, 20:10:26 »
Tak wiki už zase konečně jede  :)

Hádám že budu muset udělat něco jako tady:
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB#head-990c3312d6d49845394e1371c6cc83c6d4295666

chci se zeptat, co znamená ta poslední věta??
Citace
Vytvořením symbolického odkazu jste zavedli smyčku v systému souborů, což může způsobovat problémy při používání určitých voleb u cp, mv, atd.
Neohrozí to nějak funkci??

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.