Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: grafická karta,3D akcelerace  (Přečteno 1932 krát)

Tschmoudee

• Návštěvník
grafická karta,3D akcelerace
« kdy: 18 Srpna 2008, 22:24:36 »
Dobrý den, mám problém s integrovanou grafickou kartou Intel 915GM/GMS, 910GML Express Chipset Family na NB HP nx 6110 :(. Všechno ostatní jsem buď se štěstím nebo s pomocí návodů rozběhal celkem bez problémů, ale 3D akcelerace u grafiky dělá neustálé problémy ???, tudíž jsem musel vypnout speciální efekty. Jsem v linuxu naprostý začátečník a mám obrovský zájem přestoupit na něj v plném rozsahu, proto chci požádat o radu s tímto problémem...
Ještě dodám, že se mi stále nedaří najít vyhovující balíčky pro tuto grafickou kartu, pokud by někdo o něčem věděl, budu mu moc zavázaný, když mi poradí....předem díky  :)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: grafická karta,3D akcelerace
« Odpověď #1 kdy: 18 Srpna 2008, 22:29:34 »
tudíž jsem musel vypnout speciální efekty.

Věřte, že pokud jste měl zapnuté speciální efekty, tak vám 3D akcelerace funguje správně. Navíc gr. karty Intel nepotřebují žádné speciální ovladače...

Pošlete prosím výpis příkazu:

glxinfo | grep rendering

a pokuste se blíže popsat ony "problémy".

Edit: Tak ještě jedna "chytrá poznámka" -- právě jsem si něco o tom ntb zjistil... Pokud tedy skutečně má ta "věc" 256MB RAM a 1.4GHz Celeron, tak se nedivte, že vám na tom zlobí Compiz a akcelerace karty...
« Poslední změna: 18 Srpna 2008, 22:33:46 od Vojtěch Trefný »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 18 Srpna 2008, 22:33:34 »
Pošlete prosím výpis příkazu:

glxinfo | grep rendering

a pokuste se blíže popsat ony "problémy".

.. ?? pro zacatek staci popsat problemy ..

Tschmoudee

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Srpna 2008, 22:48:08 »
RAM mám zvýšeno na 756 MB a procesor je opravdu jen 1,4GHz....doposud s tím ale žádné takové problémy nebyly. Abych to tedy blíže popsal: Když jsem měl efekty zapnuty na "normal", tak se grafika neuvěřitelně sekala, prohlížení webových stránek probíhalo asi tak, že obraz vůbec nestíhal posouvání po stránce. Pokud je toto tedy vážně způsobeno slabým počítačem není co řešit, netušil jsem že nároky jsou "tak" vysoké...

ještě k tomu příkazu, bude to znít jako hloupý dotaz, ale radši se ještě jednou zeptám než to udělat špatně. Takže ten příkaz prostě jen zkopíruji do terminálu? ::)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 18 Srpna 2008, 22:52:47 »
Řekl bych, že to bude určitě slabým procesorem - ona ta grafika také není nic světoborného...

Ano, otevřete si terminál, příkaz tam zkopírujte a enter :).

Tschmoudee

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Srpna 2008, 23:02:22 »
petrhomolka@petrhomolka-laptop:~$ glxinfo | grep rendering
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)

jenom tohle, nic víc nic míň....

premet

• Host
« Odpověď #6 kdy: 18 Srpna 2008, 23:33:06 »
Sice ta grafika není nic světoborného, ale je lepší o něco než moje Intel grafika a já efekty můžu používat jakžtakž na nějaké výjmky bez problémů, takže problém bude jinde. Zkus si spustit tohle
Kód: [Vybrat]
gksudo displayconfig-gtk a podívej se co používáš za ovladač. Ony jsou pro Intel grafiky 2 ovladače co vím. Buď INTEL nebo i810 co by mělo jít s tvojí grafikou zkus si dát ten druhý.

honorguard

• Host
« Odpověď #7 kdy: 19 Srpna 2008, 02:13:16 »
Citace
Řekl bych, že to bude určitě slabým procesorem - ona ta grafika také není nic světoborného...
Ta grafika opravdu nic světoborného není, ale to že mu to píše že nemá akceleraci je docela problém, když ovladače jsou v jádře,,, jedině jak napsal Premet zkusit jiný jaderný modul.

Slabým procesorem to nebude určitě. Krom toho že 1.4 Ghz bohatě stačí na compiz, tak se mi to stávalo na mé NVidia kartě...

Já osobně mám kartu od intelu (Intel Corporation Mobile GM965/GL960) a v GG mi akcelerace takřka nefungovala. V HH jede skoro bez problémů, ale tahle grafika už by taky měla jet ok...

Tschmoudee

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 19 Srpna 2008, 12:23:57 »
Tak i po vyzkoušení změny ovladače (zkoušel jsem co tam šlo a na žádném jsem nezaznamenal změnu) se nic nezměnilo :( ještě si s tím zkusím pohrát a dám vědět jak to dopadlo, prozatím za vaše rady děkuju ;)

honorguard

• Host
« Odpověď #9 kdy: 21 Srpna 2008, 09:40:23 »
Nevím proč, ale poslední dobou ztrácím v grafiky Intel důvěru. Sám jsem s ní měl neuvěřitelné problémy když jsem si koupil ntb, které vyřešilo až HH... I teď mám menší problémy, ale s nimi se dá žít. Tady je další nefunkční exponát. Co se to s Intelem děje?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.