Dobrý den vespolek.
Chci se poptat. Konečně se mi uvolnil čas na psaní mé Bc. práce. O co se jedná: Mám vytvořit firewall na bázi Linuxu z dostupných distribucí a zprovoznit jej na PC s Linuxem. Posléze mám provést testování účinnosti a porovnat s PIX firewally firmy Cisco. A teď můj problém: Nějak nevím která bije.

Potřeboval bych vaši radu. Jak nejjednodušeji vytvořit svůj firewall na bázi Linuxu (je mi fuk jaký, hlavně že bude fungovat

)? Nějak jsem se s touto problematikou neměl možnost doposud potkat.

Nemohli byste mě odkázat na nějaký polopatický návod, nebo přímo na nějaký linuxovský firewall? Potřeboval bych pochopit jak jej navrhnout a zprovoznit. Za jakoukoli podnětnou informaci budu velmi vděčen.

Další otázka. Mám provést testování těchto dvou firewallů (toho co navrhnu, nebo vytvořím, či jakkoli zprovozním a PIX firewallu cisco). Vedoucí práce mi řekl, že bych měl nasimulovat nějaký útok (třeba paketovou bouři, či jakýkoli jiný útok) a pak vyhodnotit pomocí nějakých kritérií, který firewall je lepší. :-D Jenže nevím jaká kritéria vybrat a jak je měřit. Třeba využití paměti, nebo tak. Nemohl by mi někdo poradit, na jakou věc se mám zaměřit a jak ji měřit?

Budu vděčen za jakoukoli sebemenší pomoc.