Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub  (Přečteno 2582 krát)

huncut

• Návštěvník
Grub
« kdy: 10 Června 2008, 15:55:45 »
Nazdarek lidicky, chcel by som zmenit v Grube aby som mal prvy vyber Windows a nie ubuntu!!! Vie mi niekto pomoct aby som to vedel spravit, dakujem a mam tu este jeden problem...............mam rozlisenie 1680x1050 a v ubuntu mam len 1400x1050 ako tam mam dostat 1680x1050 najlepsie cez prikazy..............diky moc!!!

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: Grub
« Odpověď #1 kdy: 10 Června 2008, 16:20:44 »
Takže GRUB:
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /boot/grub/menu.lst
1.možnost: v druhém odstavci (začíná #default num) je definováno číslo-pořadí, který systém se spouští jako první, tak to změňte na pořadí windows v tabulce kterou najdete v souboru dole (včetně nadpisu "Other operating systems", prostě každé "title" které tam potkáte) POZOR!!! -1 (takže pokud shledáte windowsy na pátém místě, napište čtyřku, pokud jste "programátor" a počítáte od nuly, nic odečítat nemusíte)

2.možnost: přesunout windowsy na první místo [nevýhoda: nevypadá to hezky, výhoda: Ubuntu občas bobtná(při aktualizacích kernelu), a tím se windowsy posunují níže a je nutné znovu editovat menu.lst]

osobně doporučuju první variantu (mimochodem v dalším odstavci si můžete přenastavit dobu, jakou trvá, než grub spustí defaultní systém - přepsáním čísla pod odstavcem)

Pokud chcete svým druhým problémem říct, že nemáte na výběr žádné vyšší rozlišení, tak se musíte spokojit s mojí radou hledejte - návody na editaci toho jednoho souboru, který si nepamatuju jsou tady na fóru celkem hojně ;)
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #2 kdy: 10 Června 2008, 20:57:29 »
ten soubor bude pravdepodobne /etc/X11/xorg.conf
dejte to do vyhledavace tady na foru a urcite vam vyskoci spusta vysledku

qUAKER

• Host
« Odpověď #3 kdy: 10 Června 2008, 21:00:26 »

co má co dělat nastavení X serveru s GRUBem? ???

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 10 Června 2008, 21:04:12 »
Ona je tam přidružená ještě jedna otázka  :P
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

adam.t

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Června 2008, 21:12:02 »
2.možnost: přesunout windowsy na první místo [nevýhoda: nevypadá to hezky, výhoda: Ubuntu občas bobtná(při aktualizacích kernelu), a tím se windowsy posunují níže a je nutné znovu editovat menu.lst]

Nevím jestli je to chyba grubu nebo jen počítače, ale při přesunutí win na první místo (před BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST) se mně přestal zobrazovat splash image...

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #6 kdy: 10 Června 2008, 21:23:02 »

Nevím jestli je to chyba grubu nebo jen počítače, ale při přesunutí win na první místo (před BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST) se mně přestal zobrazovat splash image...

chyba u tebe... já už to dělal mnohokrát a vždy to fungovalo...
neumazal jsi omylem něco i dalších voleb?

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 10 Června 2008, 21:27:21 »

Taky proto preferuju první možnost, na jednom znaku se nedá nic moc zmrvit - v témže adresáři by měla být záloha(s vlnovkou za názvem), tak buď s ní stávající verzi porovnej, nebo přepiš a edituj znova ;)

adam.t

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Června 2008, 21:35:05 »
Určitě neumazal, jediné co jsem mazal byl starý záznam Windows.

Však první možnost taky už preferuju, já jen že nad nefunkčním splash image jsme s kolegou svého času dumali dost dlouho, a nevydumali (přišli jsme na to až při další instalaci), tak kdyby tahle chybka potkala i někoho jiného... :)

qUAKER

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Června 2008, 21:44:15 »
Ona je tam přidružená ještě jedna otázka  :P

aha jo, nevšiml jsem si.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.