Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s partition visty vs. ubuntu  (Přečteno 1753 krát)

MartyFoxx

• Návštěvník
Problem s partition visty vs. ubuntu
« kdy: 23 Července 2008, 09:29:41 »
Projel sem google i hledani tady na forku tak doufam ze nebudu opakovat něčí dotaz... Abych nějak problížil problém který mi nastal: Na mem ntb jsem mel visty home premium..... chtel jsem si nechat visty jako system pro zabavu, hry atd.. a chtel jsem nahodit nejake linuxove jadro pro praci, kancelář, skripty atd... vybral jsem si ubuntu jako nejvic user-friendly... spustil sem instalaci ktera proběhla bez problémů... system se krasně zavedl a ja sem si ho celý večer optimalizoval... rano jsem se bootnul zpatky na visty a nastal problem: Visty pri sve prvotni instalaci rozdelili muj 120gb disk na 2 časti-> system a data... Během instalace ubuntu jsem měl různé možnosti na rozdělení disku... zvolil jsem: S průvodcem - změnit velikost atd.... V teto volbě se mi na upravu zobrazovala ta čast disku kde NEbylo jadro vist a tak jsem ho rozdělil aby zbylo nejake mensi misto a zaroveň si ubuntu ukrojilo asi 15gb.... Vse se doinstalovalo... v ubuntu mam pristup ke vsem diskum... jsou videt oba vista disky a navic se vytvorili 2 dalsi casti.... Hlavni problem je ten že když se teď vratim do disk je disk ktery se upravil pro využití v ubuntu pro wokna nečitelný... Doufal jsem že si ubuntu během instalace ukroji čast volneho mista na danem disku a preformatuje si ho do vlastniho systemu tak aby data byly na te časti stale čitelná i ve vistach...

Chapu proc to ve vistach nastal tenhle problem -> jiny system souboru -> ale ubuntu je precte....
Chtěl bych se zeptat na řešení prolemu?
Za 1. je možnost v ubuntu nebo winech jen oddělit čast disku a nenasilne ji převest do NTFS a zaroveň zachovat linuxove jadro?
Za 2. možnost skopirovat data na sekundarni disk s vistami je problem kuli asosicim programu ve vistách a kdby to bylo nutne da se v ubuntu odělit PArtition a naformatovat na NTFS abych ji pak viděl ve vistach??
nebo nějaké alternativná řešení??
Děkuji všem za rady

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Problem s partition visty vs. ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 23 Července 2008, 09:39:27 »
Řešení vašeho problému je jednoduché. Teda pod XP nemám problémy, s Vistama snad také nebudou...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

MartyFoxx

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Července 2008, 10:12:23 »
Bootnul jsem si do ubuntu a mrknul jeste na ty disky: 1. partition ma na sobe jadro vist a zobrazuje se jako system souboru NTFS 3.1 a velikost i vyuzitý prostor sedí- celkem asi 60 GB ze celkovych 120GB....
2. partition se tvari v ubuntu take jako disk se systemem NTFS 3.1 muzu do nej pohodlne pristoupit cokoliv spustit atd...
3. cast je WINRE ten je v poradku a je vistacky systemovy disk - cca. 2gb... zanedbatelny prostor...
4. a pak se tu vytvoril cosi se jmenem Systém souborů... netváří se jako partition ale spis jako slozka...

disk 2: tato partition ma mit cca. 60 gb ale nyni je vyuzito 36.7 a volne 1.4... kdyz si dam vlastnosti systemu souboru: tak se mi zobrazi volne misto 11.8gb a pouzite misto: cca. 42gb

potreboval bych tedy poradit cim a jak by se v ubuntu dali upravit diskove casti aby byli funkcni ve woknech....

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Července 2008, 10:31:39 »
Takže si nejeďte do Ubuntu, otevřete terminál a zadejte příkaz
Citace
sudo fdisk -l
Pozor, budete zadávat vaše heslo, ale nebude se zobrazovat. Více na wiki.

Výsledek sem hoďte a my budeme vědět, jak to máte rozdělené i s filesystémem. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #4 kdy: 23 Července 2008, 10:32:07 »
Moc teda nerozumím problému, ale na úpravu partition je nejlepší GParted. Pokud chceš vytvořit NTFS oddíl, doporučuju v Linuxu jen vytvořit místo a samotné formátování na NTFS vykonat Vistama.

MartyFoxx

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 23 Července 2008, 10:48:50 »
Disk /dev/sda: 120,0 GB, 120 034 123 776 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 14 593
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0xf688aacd

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1               1         192     1536000   27  Neznámý
Diskový oddíl 1 nekončí na hranici cylindru.
/dev/sda2   *         192        7488    58609664    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3            7488       12465    39975586    7  HPFS/NTFS
/dev/sda4           12466       14593    17093160    5  Rozšířený
/dev/sda5           12466       14498    16330041   83  Linux
/dev/sda6           14499       14593      763056   82  Linux swap/Solaris

vypis z toho logu...

zkracene problem: mam disk kde mam data.. ale nejde otevrit ve woknech... nechci ho formatovat na NTFS a chci ho zase otevirat ve eoknech jako pred instalaci ubuntu....

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 23 Července 2008, 11:05:58 »
No a ten návod, který jsem vám dával předtím nefunguje? Který disk to tedy je? Označte ho z toho vašeho výpisu.

Ještě jednou: http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99%C3%ADstup%20na%20linuxov%C3%A9%20disky%20z%20Windows

N. Á. V. O. D. Y.

MartyFoxx

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 23 Července 2008, 11:45:59 »
Diky za ochotu... k memu překvapeni 4ty reboot vist a disky se tváři normalně.... jedinou vec co jsem udelal byl ten vypis v terminalu a nainstaloval jsem Gparted.... ale zadnou jinou upravu jsem neprovedl.... doufam ze uz nebudou problemy... jeste jednou diky...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.