Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna adresáře pro instalaci balíčků  (Přečteno 2506 krát)

Flavicius

• Návštěvník
Změna adresáře pro instalaci balíčků
« kdy: 02 Července 2008, 21:59:27 »
Dobrý den,

začíná mně ubývat místo na hlavním (/) oddílu Ubuntu, ovšem mám na disku speciální oddíl pro /home, kde je nevyužitého místa dost. Proto bych rád věděl, zda se dá nějakým způsobem přenastavit adresář, kam se běžně instalují všechny programy.

Je tedy možné nainstalovat balíček deb tam, kam chci já?

Díky
Za všechno může programování!
------------------------------------
Doporučuji všem, kteří nevědí, jakou si vybrat kravatu k obleku: http://vyberkravatu.cz

honorguard

• Host
Re: Změna adresáře pro instalaci balíčků
« Odpověď #1 kdy: 02 Července 2008, 23:14:26 »
Nedá. Adresář / má svoji speciální strukturu. Když si stáhneš balík a nainstaluješ, tak se s ním defakto nestane nic jiného než že se rozhází do patřičných složek v adresáři /. Kdyby jsi to dal do /home nefungovalo by ti to. Jediná možnost co mě napadá je zvětšit oddíl na úkor /home. Ještě možná... hraješ pc hry? Máš jich hodně? Jsou poměrně objemné a jestli je máš nainstalované z repozitářů tak je máš v /, ale podle mě je instalovat hry z repozitářů zvrhlost, nejsou tam totiž aktuální verze... takže pokud hraješ hry, tak ušetříš místo tím že je odebereš (třeba pomocí synaptic) a potom stáhneš normální verzi pro Linux a rozbalíš do /home...

Zax

• Aktivní člen
  • *
  • Titul: Uhrovitý pubescent
    • Lukáš Klika.cz - můj blog
« Odpověď #2 kdy: 02 Července 2008, 23:18:17 »
...potom stáhneš normální verzi pro Linux...
Pro jistotu abych to upresnil - stahnes binarky, ne balicek ;)
Celý svět se pomalu ale jistě řítí do /dev/null
Moje sestava: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+ | 2 GB RAM | nVidia GeForce 6600 GT | Ubuntu 8.10 | Gnome 2.22.3 | Linux 2.6.24-19-generic
Prosím, nevykejte mi :)

Flavicius

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 03 Července 2008, 09:03:30 »
Tak to díky, to je od Linuxu zvrhlost :P.

Nechce se mně zvětšovat oddíly, neboť jsem tím minule oddělal tabulku diskových oddílů a windows šly do háje :(. No, tak asi budu muset kompilovat...

Hry sice hraju, ale prakticky jen csko, který mám přes wine...  to by se možná dalo přeinstalovat jinam. ;)

Jinak díky.
Doporučuji všem, kteří nevědí, jakou si vybrat kravatu k obleku: http://vyberkravatu.cz

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 03 Července 2008, 09:17:48 »
No za předpokladu, že má uživatel:

/home jako vlastní partion

Jinak je to trochu nesvoboda ve svobodném světě umisťovat software na jedno místo :D
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

premet

• Host
« Odpověď #5 kdy: 03 Července 2008, 09:36:24 »
Aspon Windows jsou v něčem svobodný  ;D.

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #6 kdy: 03 Července 2008, 09:38:14 »
Aspon Windows jsou v něčem svobodný  ;D.
+1  :D
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

honorguard

• Host
« Odpověď #7 kdy: 03 Července 2008, 09:52:47 »
Citace
Tak to díky, to je od Linuxu zvrhlost .

Je to úplně stejný jako na windowsu... tam se ti sice hra nainstaluje do C:\postizenyalehcenapadnutelnypc\Hry\Hra, ale taky se ti nainstalujou dynamický knihovny do C:\windows\System32 (neni ve Vistě system64? :D) a taky se naházej různý licenční klíče a podobný věci do registrů...

Ten nejzásadnější rozdíl je že pokud odinstaluješ program v Linuxu tak se odebere celej mimo konfiguráků a nějakejch tvejch osobních dat což je všechno v home, kdežto na winech ti často ty knihovny v system32 zůstanou... v registrech je bordel i když s nima nic neděláš, takže ty bych radši nechal plavat..

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 03 Července 2008, 10:07:10 »
No dynamické knihovny nemusej být v system32... stačí, že jsou v adresáři s exe souborem a myslím, že to tam většina výrobců dělá. A registry... no dobrej free softík ccleaner to docela slušně šéfuje a lepší firmy používaj xml. Bohužel to není ale 100% pravidlo. Spíš jde o takovej ten pocit...nainstaluju hru a vím kde přesně jí mám... a člověk se cejtí tak bezpečně...přehledně... na linuxu to není tak jednoduchý.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

honorguard

• Host
« Odpověď #9 kdy: 03 Července 2008, 10:14:30 »
Je pravda že dl knihovna může být v adresáři s hrou, ale často se stane že se přesune do windows... udělal mi to třeba freewarovej mário z nějakejch českejch stránek... Jinak Windows mi přijde jako tamagochi... narodí se to, pořídíte mu antivirus, budete ho krmit upgradama, čistit mu registry, když se sám od sebe v nejnevhodnější chvíli zraní musíte ho pracně léčit a když zjistíte že je tak vyžranej že ač na disku C:\ není žádnej program tak je disk plnej, a nezbejvá vám než ho zabít a začít hrát znova... nevyžaduju od pc domácího mazlíčka ale spolehlivý stroj ;).

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 03 Července 2008, 10:23:47 »
Njn psal jsem že lepší firmy dll do system32 nedávaj.... a používaj raději xml než reg... i když ccleaner mi bezpečně hlídá pořádek a je zadarmo.

Flavicius

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 03 Července 2008, 16:17:09 »
No jo, jenze pořád si mohu vybrat, kam se nainstaluje ten program, který většinou zabírá nejvíce místa na disku...

Btw, neznáte nějaký dobrý nejlépe grafický program pro linux, kterým by se dal zmenšit/zvětšit diskový oddíl, aniž by se cokoliv poškodilo?

honorguard

• Host
« Odpověď #12 kdy: 03 Července 2008, 22:39:03 »
To že se ti nic nepoškodí ti nezaručí nic. Někde se může vždycky objevit chyba. Nejlepší na to podle mých zkušeností je nejlepší tohle. Je to Live CD které má v sobě nástroj na správu disků. Můžeš měnit velikosti, mazat partitions a tak... Mě to teda vždycky klaplo, ale slíbit to nemůžu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.