Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozložení klávesnice - "Česká amatérská"  (Přečteno 4154 krát)

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
Rozložení klávesnice - "Česká amatérská"
« kdy: 07 Července 2008, 00:58:25 »
Zdravim. jeden ze zasadnich duvodu, ktery me drzi na widlich, je genialni rozlozeni klavesnice odedavna zname (z minuleho tisicileti) jako Česká amatérská (CZa).
Je to rozlozeni, kterym se da psat cesky HTML kod ci program zcela bez nutnosti přepínání z ceska na anglickou a bez nutnosti mackat "opičí hmaty" (s altgr nebo dokonce widloklavesami, ktere ani nemam).

Reseni je genialne jednoduche. Pisete vsechny klavesy jako anglicke, jen horni rada klaves ma bez shiftu ceske znaky s diakritiky, jako ceska klavesnice.
Cili misto
2 3 4 5 6 7 8 9 0 je
ě š č ř ž ý á í é
jinak je to uplne stejne jak anglicka. Jeste jedina klavesa je zmenena, a to je +=, ktere dela mrtvy hacek a mrtvou carku pri jednom stisknuti, pri druhem pak opet +=.

Jednoduseji a lepe se to neda vymyslet.
Pro widle to existuje uz od dob DOSU ( http://michal.tisnof.cz/kbd.html ), pro linux jsem to hotove nenasel, jen jsem nasel obecny navod na rootu ( http://www.root.cz/clanky/upravte-si-klavesnici/ ) , na ktery si jako zacatecnik netroufam ani nahodou.

Nevite nekdo o necem takovem pro ubuntu?
Popripade pokud to neexistuje, nechcete to nekdo napsat? Cekala by vas nehynouci slava, a mozna je to na par minut zkusene prace, co ja vim? :-)

K tematu jeste dva odkazy, ne pro ubuntu:
http://www.ceskaskola.cz/ICTveskole/AR.asp?ARI=101917&CAI=2129
http://www.ustaf.cz/hat/klavxp/index.html
Xubuntu 18.4.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Rozložení klávesnice - "Česká amatérská"
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2008, 01:35:42 »
V odkazovaném článku na root jsou i soubory ke stažení, další varianta, která by vás mohla zajímat včetně popisu instalace je http://www.abclinuxu.cz/blog/origami/2006/12/21/162644 (na konci článku je i odkaz na českou - programátorskou)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #2 kdy: 12 Července 2008, 02:31:20 »
Ta klávesnice vok s variantou CZECH je v poctate to, co hledam!

Je tam problém s přístupovými právy, proto dam ten postup sem, jak jsem ho dělal:

Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /usr/share/X11/xkb/symbols/altwinHned, jakmile se editor otevřel, uložil jsem beze změn tento soubor pomocí menu "uložit jako" do stejného adresáře jako vok, čili přesně: /usr/share/X11/xkb/symbols/vok

Dále jsem ve firefoxu otevřel stránku http://vogo.unas.cz/vok/vok, kde je to vlastní rozložení, a zkopíroval jsem ho do schránky (ctrl+a ctrl+c)

Vlezl jsem do editačního okna s tim otevřeným souborem vok a celý jeho obsah jsem přepsal tím ze schránky (ctrl+a ctrl+v)
Soubor jsem uložil a editor zavřel.
paxtačilo už jen v terminálu:

gksudo gedit /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.lsta do sekce ! layout přidat řádek vok vogo's keyboard, jak je popsáno na abclinuxu.
Poslední věc byla
setxkbmap -layout vok -variant czech
A věc je vyřešena!!!! Píšu česky ěščřžýáíé a !@#$%^&*()
WOW! padla jedna z rozhodujících překážek k opuštění widlí!
« Poslední změna: 12 Července 2008, 10:02:32 od roj »
Xubuntu 18.4.

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #3 kdy: 12 Července 2008, 02:44:21 »
Ještě doplním, že od této chvíle mi nesouhlasí v+ubec to grafické nastavovátko z menu systém > volby > Klávesnice. Tam se vok vůbec neobjevil. Kromě toho mám v panelu trvale zobrazeno "vok" na místě, kde jsem přepínal klávesnici, a přepínání na US a čes nefunguje. Ale jelikož od te+d není co přepínat, z panelu jsem to octranil...
ááá, vidím, že d s háčkem nejde napsat, ... no jo, mouchy to má, co naděláme +n +t +d ń, ... sakra, neumí to háčky přes plus. Možná by to šlo upravit editací toho souboru vok, ale to je na delší hraní si... zkusím na to mrknout.
Xubuntu 18.4.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 12 Července 2008, 06:43:42 »
zkus kouknout na toto tema. Myslim, ze ta, najdes odpovedi i na svoji otazky.

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #5 kdy: 12 Července 2008, 10:52:17 »
No jo, uz to vidim. po restartu mi zas najela ta puvodni spatna klavesnice a v gnome vubec nesla nastavit, vse zaclo fungovat at po prikazu
setxkbmap -layout vok -variant czech

Neslo by ten prikaz pokazde spustit pri startu nejak samocinne? Tohle je vazne na palici....
Xubuntu 18.4.

shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 15 Července 2008, 16:31:58 »
Systém > Volby > Sezení ‒ Přidat a bude se to spouštět automaticky.

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #7 kdy: 15 Července 2008, 20:16:04 »
Systém > Volby > Sezení ‒ Přidat a bude se to spouštět automaticky.
Aha, dik!
takže jsem otevřel ten dialog Přidat a název jsem dal "Česká klávesnice", do pole příkaz jsem dal
"setxkbmap -layout vok -variant czech"
a popis "Nastaví české rozložení klávesnice".
A celé to zavřel. Zajímavé je, že to po mě nechtělo heslo, taxe bojím, že se to neuložilo.

Počkám si, až budu restartovat, pak dám vědět, jak to dopadlo. Nerestartuju zas tak často, tak nevím, kdy to bude :-)
Xubuntu 18.4.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.