Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pad systemu, strata dat, thunderbird [VYRIESENE]  (Přečteno 2849 krát)

existpierre

• Host
Pad systemu, strata dat, thunderbird [VYRIESENE]
« kdy: 10 Července 2008, 12:17:07 »
Zdravicko,

Vcera sa mi stala dost skareda vec, asi mam problem s diskom, musel som rucne pouzit fsck, no teraz som stratil urcite data. Napriklad mi rozhodilo Firefox profil a TB profl som stratil uplne. Zalohu mam z aprila, no chcel by som z nej nejak ziskat ~/.mozilla thunderbird priecinok. Je mozne nejakym prikazom vynat z 7,5GB zalohy tento priecinok ? Resp, je este daka sanca na obnovu dat, ked mi vypisovalo chybne bloky a ja som daval clean?
« Poslední změna: 11 Července 2008, 00:09:11 od existpierre »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
Re: Pad systemu, strata dat, thunderbird
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2008, 12:28:44 »
Ten fsck jsi asi neměl dávat, pokud se stalo něco vážného s diskem nebo souborovým systémem. Měl jsi se pokusit namountovat to jen pro čtení. Zkus to teď připojit jen pro čtení (pokud jsi to už nezkoušel), třeba z toho něco vydoluješ.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

existpierre

• Host
« Odpověď #2 kdy: 10 Července 2008, 12:39:37 »
Ten fsck jsi asi neměl dávat, pokud se stalo něco vážného s diskem nebo souborovým systémem. Měl jsi se pokusit namountovat to jen pro čtení. Zkus to teď připojit jen pro čtení (pokud jsi to už nezkoušel), třeba z toho něco vydoluješ.

ten disk je systemovy, tak neviem ako ho pustit len na citanie, upravou fstab ? vsetko ostatne sa mi zda byt ok, len ten profil ma dost mrzi.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #3 kdy: 10 Července 2008, 12:48:43 »
Nabootováním z live cd.
Takže tobě ten disk a všechno funguje, jen se ti ztratil adresář s thunderbird?
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

existpierre

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10 Července 2008, 13:00:07 »
Nabootováním z live cd.
Takže tobě ten disk a všechno funguje, jen se ti ztratil adresář s thunderbird?

vecer vyskusam, ano, alebo mi ho poskodilo, vymazalo par suborov, tak sa mi pustil zrejme novy. Ale pozeram ze ten profil v zlozke TB je, ale nechce ho nacitat, tak to az taka hroza nie je, aspon  tam mam info o vsetkych RSS, len tie maily ma mrzia. a bohvie o co este som prisiel v inych apps. Budem musiet po roku formatnut disk a zistit co s nim je. Vobec netusim co sa stalo. Ale zacalo to po vcerajsich updates. Zrazu mi nesli nektore programy, ked som restartol X, nenabehli, po restrte systemu uz ok, no ked sa to stalo druhy krat, uz zacalo checkovat disky a mal som tam chybu a v hlaske mi pisalo aby som pod rootom pustil fsck. Neskor mi dokonca nemohlo identifikovat commandy, proste sa asi nieco dokazilo a nenacitalo sa /usr/bin v $PATH kedze som same "command not found"
« Poslední změna: 10 Července 2008, 13:01:53 od existpierre »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #5 kdy: 10 Července 2008, 14:36:46 »
Tak zkus rovnou Debian, když už budeš reinstallovat ;) Zatím nejlepší, nejstabilnější a zároveň nejjednodušší systém, co znám.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

existpierre

• Host
« Odpověď #6 kdy: 10 Července 2008, 22:13:34 »
ja som si zvykol na ubuntu, na ine zatial nemam chut, ale skusit ako dual mozem :)

Takze nikto nevie jak z archivy vydolovat cez konzolu dany priecinok bez toho aby som ten archiv v rolleri pustil?

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #7 kdy: 10 Července 2008, 22:31:35 »
Myslíš tar -xvf ?
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #8 kdy: 10 Července 2008, 22:32:10 »
tie maily su na servery gmailu, mozes ich znovu stiahnut cez TB
staci ist na web gmailu a tam zakliknut v nastaveniach "Zpřístupnit protokol POP pro veškerou poštu (i pro poštu, která již byla stažena)"

existpierre

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Července 2008, 22:33:40 »
cize tar -xvf "/home/peter/.Mozilla Thunderbird" "~/Plocha/.Mozilla Thunderbird" ?

existpierre

• Host
« Odpověď #10 kdy: 10 Července 2008, 22:34:40 »
tie maily su na servery gmailu, mozes ich znovu stiahnut cez TB
staci ist na web gmailu a tam zakliknut v nastaveniach "Zpřístupnit protokol POP pro veškerou poštu (i pro poštu, která již byla stažena)"

spider vdaka :) , aj to je jedno s rieseni, len potrebujem vediet aj tuto info, aby som mohol ziskat aj ine poskodene subory

existpierre

• Host
« Odpověď #11 kdy: 10 Července 2008, 23:06:16 »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #12 kdy: 10 Července 2008, 23:09:19 »
cize tar -xvf "/home/peter/.Mozilla Thunderbird" "~/Plocha/.Mozilla Thunderbird" ?
No pokud chceš rozbalit tar archiv, tak je na to příkaz tar -xvf, pokud má navíc kompresi* a je to tar.bz2, tak přidáš ještě -j (takže tar -xvjf). Více ti řekne man tar anebo tar --help.
Pokud chceš jen kopírovat, tak cp, pro kopírování adresářů cp -r
Jinak rootem se můžeš stát taky příkazem su root ;)
Jenže pokud chceš spustit upgrade (ale ne apt=get ale apt-get ;) ) nebo cokoliv dělat se systémem, tak ho musíš znovu připojit i pro zápis a nejen pro čtení.

* Já teď vůbec nevím jestli kompresy nebo kompresi  ???

Jinak to že sis zvykl na Ubuntu nevadí :) Debian je vlastně Ubuntu, akroát mnohem lepší, stabilnější, rychlejší a s tím, že si ho vlastně sestavíš sám z příkazové řádky a apt.
« Poslední změna: 10 Července 2008, 23:15:08 od Kenji »
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

existpierre

• Host
« Odpověď #13 kdy: 10 Července 2008, 23:18:10 »
asi si ma spatne pochopil

"/home/peter/.Mozilla Thunderbird" je priecinok, ktory je zabaleny v tom archive, ale mas pravdu, kuknem sa do manu a zajtra to testnem na mensiom archive, dnes uz nevladzem. kazdopadne vdaka

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #14 kdy: 10 Července 2008, 23:59:42 »
Aha, já totiž nevěděl, že priecinok je ve slovenštině adresář :D Promiň.
Příkazem tar -t si zjistíš, co přesně je uvnitř v archivu.
Konkrétní složku extrahuješ tak, že po příkaz tar -xvf soubor.tar napíšeš adresář, který chceš získat a pak existující cestu. Takže asi
Kód: [Vybrat]
tar -xvf archiv.tar /home/peter/.mozilla-thunderbird ~/.mozilla-thunderbird
a mělo by ti to vyextrahovat ten adresář v archivu do tvého domovského adresáře.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

existpierre

• Host
« Odpověď #15 kdy: 11 Července 2008, 00:08:50 »
tak skoro som trafil :D vdaka zajtra skusim, je to pre mna dost dolezite, kedze 7.5 GB mi roller bude nacitavat asi sto rokov ;D

inak co sa tyka thunderbirdu uz som to vyriesil inak. Vytvoril som novy gmail ucet a RSS ucet. Ono tie data v profile ostali, tak sa mi to tam vsetko automaticky nacitalo. Nastastie.

Takze vlastne problem vyrieseny. moc dikes

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #16 kdy: 11 Července 2008, 00:17:37 »
tak skoro som trafil :D vdaka zajtra skusim, je to pre mna dost dolezite, kedze 7.5 GB mi roller bude nacitavat asi sto rokov ;D

inak co sa tyka thunderbirdu uz som to vyriesil inak. Vytvoril som novy gmail ucet a RSS ucet. Ono tie data v profile ostali, tak sa mi to tam vsetko automaticky nacitalo. Nastastie.

Takze vlastne problem vyrieseny. moc dikes
Gratuluji a není zač ;)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

existpierre

• Host
Re: Pad systemu, strata dat, thunderbird [VYRIESENE]
« Odpověď #17 kdy: 11 Července 2008, 11:01:57 »
Mam este jeden maly dotaz, zalohujem podla wiki. Podla nej mam vlastny  skript no tar mi na konci zalohovania vypise ze za behu programu nastala chyba a program nezalohoval korektne. Neviete cim to moze byt sposobene? Je ta zaloha vierohodna?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.