Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: startup skripty  (Přečteno 2570 krát)

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
startup skripty
« kdy: 14 Července 2008, 09:02:52 »
Dobrý den,

chci se zeptat kde můžu specifikovat provedení nějakých skriptů při startu a při vypínání pc? Momentálně mi jde o nastavení monitoru (jsem shnilý ho zapínat a případně regulovat jas na správnou hodnotu, kterou jsem při minulém sezení změnil např. při sledování filmu). Takže při startu by k provedení mělo dojít co nejdříve, zcela rozhodně před přihlášením uživatele. No a při odhlašování bych samozřejmě chtěl aby se příkaz vykonal i když trvá dejme tomu i 1-2s.

předem dík za radu
alfonz.

ruenix

• Návštěvník
Re: startup skripty
« Odpověď #1 kdy: 14 Července 2008, 09:18:32 »
Vsechny skripty, ktere maji byt spousteny pri startu restartu a vypnuti pocitace se nachazeji v /etc/rc*.d.
Pro vas je zajimava slozka rc2.d (skripty pri startu) a rc0.d (skripty pri ukonceni).
Standartnim postupem je umistovat vsechny skripty do /etc/init.d a pak do tehle slozek hodit link. Akorat pozor na pojmenovani pokud chcete skript spoustet pri startu musi se jmenovat SXXnazev, kde XX je poradi v kterem je spusten. Pri vypinani pc je to zase KXXnazev.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 14 Července 2008, 09:35:46 »
dík moc za odpověď. Mohl by jsi ještě přidat co znamenají ostatní rc?.d adresáře? A jak se systém vypořádává se situací, kdy má více souborů shodné pořadí spuštení ...

předem dík
alfonz

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2008, 09:38:14 »
a proč jsou v rc0.d (skripty pro ukončení) linky s názvem začínajícím na S?

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #4 kdy: 14 Července 2008, 10:17:26 »
Popsáno je to tady:
http://wiki.ubuntu.cz/Zrychlen%C3%AD%20startu%20syst%C3%A9mu
Při vypínání se spouští (S) takové věci jako např. zastavení všech procesů, odpojení souborových systému, samotné vypnutí apod.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Července 2008, 11:07:31 »
dobrá, ještě poslední dotaz: proč ta nutnost pojmenovávání SXX resp KXX? Jaký to má smysl, když jde o link na nějaký skript? Číslo pořadí chápu, ale jaký má smysl rozlišení S/K?

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #6 kdy: 14 Července 2008, 12:26:54 »
Ty skripty jsou v /etc/init.d a když je chcete spustit přímo, musíte přidat parametr start, stop, restart apod., jinak většinou jen vypíší dostupné parametry.
Když je u toho linku K, systém provede akci stop, když S, provede start. Možná by mohlo fungovat i R pro restart, ale nejsem si tím jistý.
Vlastně jde o to, jaký parametr má systém u toho skriptu použít, tj. jestli se ta věc, na kterou to odkazuje, na spustit nebo vypnout. Příkladem může být server Apache, při startu počítače se zapíná (S), při vypínání vypíná (K).

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 14 Července 2008, 12:37:26 »
no nádhera. Už to chápu zleva doprava :) Všem lidem, kteří mi radili, moc děkuji.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 14 Července 2008, 12:49:37 »
tak jsem zjistil ještě jednu nejasnost - dané skripty se spouští paralelně nebo sériově? Potřeboval bych v jednom skriptu poněkud posečkat, ale ostatní skripty to neovlivní, a tak bych byl rád kdyby v průběhu tohoto čekání probíhaly další ...

alf.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.