Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ext3,fat32 čtení-zápis  (Přečteno 1450 krát)

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
ext3,fat32 čtení-zápis
« kdy: 17 Července 2008, 10:17:46 »
Zdravím,
už několik hodin procházím fórum a testuji různé možnosti, ale marně...
Po přechodu z Win. mám trochu chaos v discích - včera jsem jeden ze svých dvou disků smazal a nově vytvořil pomocí LiveCD oddíly, dvě větší Ext3 part. a jednu malou Fat32 pro kompatibilitu a přenos dat do dosluhujících Win..  Teď jsem podle návodů a rad nastavil "fstab" takto:
/dev/sda2    /home/user/disk1       ntfs  defaults,user,umask=0222,nls=utf8  0  0
/dev/sdb1    /home/user/disk2           ext3   relatime,rw,errors=remount-ro  0  0
/dev/sdb2   /home/user/disk3         ext3   relatime,rw,errors=remount-ro  0  0
/dev/sdb3   /home/user/disk4     vfat   defaults,user,umask=0222  0   0

..a nějak to zlobí. Všechny disky jsou viditelné, jde bez problémů zapisovat a číst data, ale jenom na fat32 jde i přepisovat?? - třeba při práci v gimpu nebo některých wine aplikacích, krusaderu a pod., když chci nakopírovat stejný obsah a odkliknu přepsat vše, tak mi to hlásí "přístup odepřen" - nelze zapsat!! - přitom mazat můžu. Při otevření složky přes standardní Ubuntu prohlížeč souborů se mi u každého nakopírovaného souboru zobrazí "zámek". Zkoušel jsem i přes "chmod" odemknout celou složku, ale tím se zprovoznilo jen zapisování, přepis je stále blokovaný.
Poradíte mi někdo, jak natrvalo přiřadit složkám všechna práva, abych mohl s daty volně pracovat??
WIKI případ připojení ext3 nějak neřeší...možná je to jen banalita, kterou pro svou neznalost nevidím...

Dík

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: ext3,fat32 čtení-zápis
« Odpověď #1 kdy: 17 Července 2008, 10:33:42 »
Pokud pracuješ v Krusaderu a bude spuštěn v "superuživatelském" režimu, tak by to problém vyřešilo. Nevím, kolik lidí na tvém pc pracuje, pokud ty sám, tak pomocí chmod můžeš všechna práva přiřadit. I přesto bych asi radši doporučil mít práva omezené, pač člověk nikdy neví, kdy mu kdo z návštěv do pc vleze a něco pomaže, tímto bys byl chráněný. Jinak jde pomocí již zmíněného chmod přiřadit práva, jaké potřebuješ a v případě "sudo chmod 777 /cesta/ke/slozce" máš práva pro všechny možné kombinace..jen teda z FAT32 nevím, řešil jsem podobný problém s NTFS, akorát já tam měl právě práva všechny a chtěl jsem je omezit..chmod na NTFS bylo krátké, musel jsem v fstabu dopsat řádek "umask" + práva. Takhle to pomohlo v Gutsy Gibbon, v Hardy Heron mi zase NTFS zlobí
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
Re: ext3,fat32 čtení-zápis
« Odpověď #2 kdy: 17 Července 2008, 11:21:19 »
...no mě právě v Hardy NTFS zlobilo, tak jsem ty partyšny nahratil ext3 v domění, že je to pro Lin. to nejlepší... Teď jsem to teda všechno "chmod"nul 777 a už v těch ext3 můžu přepisovat, ale ne z Krusaderu??... (z Wine a Gimpu je to OK). Dokonce mi teď bez problémů přepisují i aplikace z VirtualBoxu.... Tak nevím.. Dříve mi Krusader na NTFS normálně pracoval(přepisoval) jen měl nějaké řeči kolem přepsání popisu, ale operaci provedl. Superadministrátora spouštět nechci, abych opravdu nesmazal  něco důležitého...
Podivné mi připadá, že co Krus. nakopíruje, to automaticky označí za uzamknuté...? V tom "fstab" chyba být nemůže??
...
A nevíte někdo jak na kompletní odemknutí NTFS?? I přes všechna práva to stejně dělá potíže ( a na primárním disku mám part. s Win a ještě jednu NTFS pracovní složku a přístup v plném rozsahu by bodnul...)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.