Zdravím,
už několik hodin procházím fórum a testuji různé možnosti, ale marně...
Po přechodu z Win. mám trochu chaos v discích - včera jsem jeden ze svých dvou disků smazal a nově vytvořil pomocí LiveCD oddíly, dvě větší Ext3 part. a jednu malou Fat32 pro kompatibilitu a přenos dat do dosluhujících Win.. Teď jsem podle návodů a rad nastavil "fstab" takto:
/dev/sda2 /home/user/disk1 ntfs defaults,user,umask=0222,nls=utf8 0 0
/dev/sdb1 /home/user/disk2 ext3 relatime,rw,errors=remount-ro 0 0
/dev/sdb2 /home/user/disk3 ext3 relatime,rw,errors=remount-ro 0 0
/dev/sdb3 /home/user/disk4 vfat defaults,user,umask=0222 0 0
..a nějak to zlobí. Všechny disky jsou viditelné, jde bez problémů zapisovat a číst data, ale jenom na fat32 jde i přepisovat?? - třeba při práci v gimpu nebo některých wine aplikacích, krusaderu a pod., když chci nakopírovat stejný obsah a odkliknu přepsat vše, tak mi to hlásí "přístup odepřen" - nelze zapsat!! - přitom mazat můžu. Při otevření složky přes standardní Ubuntu prohlížeč souborů se mi u každého nakopírovaného souboru zobrazí "zámek". Zkoušel jsem i přes "chmod" odemknout celou složku, ale tím se zprovoznilo jen zapisování, přepis je stále blokovaný.
Poradíte mi někdo, jak natrvalo přiřadit složkám všechna práva, abych mohl s daty volně pracovat??
WIKI případ připojení ext3 nějak neřeší...možná je to jen banalita, kterou pro svou neznalost nevidím...
Dík