Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s klávesnicí v nastavení uživatele  (Přečteno 2141 krát)

derk

• Návštěvník
problém s klávesnicí v nastavení uživatele
« kdy: 25 Května 2008, 14:58:51 »
ahoj,
používám Ubuntu na HP510 a přidal jsem si externí klávesnici.

Bohužel v ten moment se mi podělalo nastavení na notebookové klávesnici tak, že se chová podobně jako by bylo stisklé tlačítko "FN". Tedy zcela blbne, normálního chování dosáhnu pouze podržením "FN".
Dělá to i po odpojení externí klávesnice a restartu. Vždy až po přihlášení uživatele, v GDM je to ještě v pohodě, xorg.conf se nezměnil.

Zkusil jsem měnit klávesnici přes nastavení (rozložení i typ) a nepomohlo to. V gconf-editoru jsem také nic nevykoumal.

Poradí někdo?

spynfo

• Stálý člen
  • **
    • picasa: konicky a relax
Re: problém s klávesnicí v nastavení uživatele
« Odpověď #1 kdy: 25 Května 2008, 15:22:17 »
zkus dlouho podrzet , zrejme sis zapnul nastaveni klavesnice pro invalidy (kteri maji motoricke problemy), zkus si spomenout, kterou klavesu jsi drzel moc dlouho. Mozna pak pomuze 5x stlacit a klavesnice se pak prepne do normalniho rezimu. Na tohle si davej pozor, kdyz mas vypnute zvuky. Alarm te pak nema jak upozornit.
Muj nekonecny obdiv vsem, kdo pisou v shellu :-)
Compaq Presario CQ57 AMD E-450 APU with Radeon(tm) HD Graphics × 2

derk

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Května 2008, 15:53:49 »
zkus dlouho podrzet , zrejme sis zapnul nastaveni klavesnice pro invalidy (kteri maji motoricke problemy), zkus si spomenout, kterou klavesu jsi drzel moc dlouho. Mozna pak pomuze 5x stlacit a klavesnice se pak prepne do normalniho rezimu. Na tohle si davej pozor, kdyz mas vypnute zvuky. Alarm te pak nema jak upozornit.

Tím to asi nebude. Protože při psaní mám teď běžně zmáčknutou funkční klávesu nonstop, abych mohl psát plynule. A v nastavení zpřístupnění také nic nevidím. Kombinaci jsem zkusil a nic.

Navíc se problém objevil nezávisle v obou uživatelích. Zavedl jsem zkusmo třetího a ten je v poho. Jestli si s tím neporadím, budu muset překopírovat nastavení.

spynfo

• Stálý člen
  • **
    • picasa: konicky a relax
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2008, 16:16:27 »
mam sice KDE, ale mam to v system, mistni zvyklosti a zpristupneni, pro invalidy, zkus si dat vsechno na "vychozi", to jest standardni. rozvrzeni klavesnice =vychozi.
Nevim, jak to je v ubuntu. Klav.zkratky atd, vsechny polozky dej na vychozi. Snad to pomuze.
Muj nekonecny obdiv vsem, kdo pisou v shellu :-)
Compaq Presario CQ57 AMD E-450 APU with Radeon(tm) HD Graphics × 2

derk

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Května 2008, 10:00:00 »
Po zoufalém laborování v nastavení klávesnice, přístupnosti i hledání v gconf-editoru jsem problém vyhodnotil jako neřešitelný a odstranil celý adresář:

~/.gconf/desktop

Teď vše funguje ->prostě jen dostanu zase sprďana, že přítelkyni zmizelo pozadí plochy. Stejně jako jsem dostal (právem) vynadáno za upgrade z fungujícího Gutsy na polofunkční Heron (do té doby byla spokojená, jak to pěkně běhá proti Windows XP na silnějším noťasovi u její ségry). Co se dá dělat :-)

Hlavně se ale teď bojím přidat externí klávesnici: přece nebudeme vše nastavovat pokaždé znova :-(

derk

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Července 2008, 11:04:01 »
Po dlouhé době jsem zase přidal k notebooku externí klávesnici a opět stejné chování.
Desktop z nějakého důvodu začal považovat pravou část klávesnice na notebooku za numerickou a tak mi vypisovala číslice místo znaků.

Tentokrát jsem smazanou konfiguraci zúžil na ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard a povedlo se.
Třeba příště zaměřím správný soubor a nakonec i správnou volbu :-) Nebo to předtím opraví.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.