Zdravím,
v poslednej dobe sa moje Ubuntu začalo správať nejako zaujímavo. Mal som zapnutý FF a nekoľko tabov v ňom, Rhythmbox prehrával netový stream, niekoľkokrát otvorený Nautilus. Spustil som si GIMP, začal upravovať obrázok v rozlíšení 1024x768, iba som pridával text, nič náročné. V tej chvíli mi však systém vytuhol tak, že som nedokázal ani resetnúť X, po stlačení CTRL+ALT+F1 sa mi po 5 minútach podarilo dostať do konzoly, ale keď som vložil prihlasovacie meno, systém ani nedokázal zobraziť požiadavku na heslo. Kontrolka HDD stále svietila.
Po krátkom čase mi systém vypísal:
[xxx.yyyy] Proces seahorse-agent bol zabitý, kvôli veľkej spotrebe pamäti (samozrejme napísal to v AJ)
po ďalších 5 minútach
[xxx.yyyy] Proces gnome-session bol zabitý, kvôli veľkej spotrebe pamäti (samozrejme napísal to v AJ)
x a y boli číslaNakoniec som to vyriešil cez SysRQ a reštartoval PC.
Všetko fungovalo ako malo.
Druhýkrát sa mi to stalo, keď som mal opäť pootváraných dosť okien, bežalo FF a Rhythmbox. Otvoril som si vo FF dosť náročnú stránku a systém zatuhol rovnako, opäť som to vyriešil iba cez SysRQ.
Vtedy som mal vypnutý aj Compiz, pretože som si myslel, že je na vine on, ale pri vypnutom compize mi to urobilo znova.
Mám pocit, že sa mi to stane vždy, keď mám zaťažený PC. Všimol som si tiež, že pravdepodobne systém nemá zapnutý swap, pretože ak kliknem na Správcu procesov, tak mi tam zobrazuje: Swap použitých 0 bajtov z 0 bajtov. Ak spustím GParted a kliknem na Zapnúť swap, tak mi už Správca procesov zobrazí korektne. Mám dokonca swap na 2 diskoch. Na prvom, kde mám Ubuntu, data a XP mám 1GB swap a na druhom disku, kde mám iba Debian mám 2GB swap.
Pri zapnutí systému mi však systém korektne napíše:
Activating Swap [ OK ]
V /etc/fstab mám korektne pridaný swap z oboch diskov.
Už sa to začína podobať na stabilitu Windows

Prosím, pomoc
Vďaka za každý nápad.
PC: Pentium III 866MHz, 512MB RAM, nVIDIA GeForce FX 5700 128MB