Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Práva souborů a adresářů  (Přečteno 1746 krát)

alka

• Návštěvník
Práva souborů a adresářů
« kdy: 27 Srpna 2008, 23:30:59 »
Jsem začátečník, tak se omlouvám za možná triviální dotaz předem. Přečetl jsem si toto téma v návodech ubuntu, ale problém mi to nevyřešilo. Problém je ten, že se mi při kopírování adresářů se soubory z mého vlastního účtu na flashku změní přístupová práva s omezením pouze pro mě, přestože jsem si předtím nastavil /před kopírováním na flashku/ chmod a=rwx jménoadresáře. Výsledkem je po výpisu ls -l vždy :
drwx------ 2 ales root 32768 2008-08-26 22:49 dorámečků
drwx------ 2 ales root 32768 2008-08-26 22:40 udělat
drwx------ 2 ales root 32768 2008-08-26 21:56 udělatúpravy

Poté již na flashce není možné tato práva pozměnovat.

Omezí to práci jiných s těmito soubory? Díky za radu a vysvětlení.

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
Re: Práva souborů a adresářů
« Odpověď #1 kdy: 27 Srpna 2008, 23:46:45 »
jaky je tam filesystem?

jestli je tam fat32, tak ten pristupova prava moc nezvlada (temer by se chtelo rict neco jako "inu, microsoft" :-D ) , pri rucnim mountovani zkuste pouzit option umask=000  (dale viz. man mount)

EDIT: predtim jsem so nevsiml te otazky na omezeni prace se soubory >> ostatni by to nemelo nijak ovlivnit (paklize je to opravdu fat, popr. ntfs)
« Poslední změna: 28 Srpna 2008, 08:36:40 od MacHala »
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 28 Srpna 2008, 07:02:52 »
jj, řešil jsem podobný problém s právy a ve file systemu NTFS mi taky chmod nepomáhal. Musel jsem v fstabu doplnit řádek umask=077 (dle požadavků práv) a po restartu to bylo v pořádku.
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Srpna 2008, 08:55:12 »
Jak uz bylo receno, zalezi, co tam mate na filesystemu. Ale at uz je to NTFS ci FAT, tak pristupova prava na pripojenych discich s temito filesystemy jsou virtualni, jelikoz (celkem pochopitelne) nejsou delany na unixovy model pristupovych prav. Ty prava jse daji prenastavit bud v /etc/fstab (v pripade flashky to asi nebude bez problemu) a nebo v nejakej XML konfiguracnim souboru pro automounter v gnome.

MacHala:
Rekl bych, ze narazky na "nesikovnost" microsoftu jsou v tomto pripade krapet liche. DOSacky filesystem podporuje unixova prava asi tak dobre, jako linux podporuje ta na NTFS filesystemech, tj. prakticky nijak. Ostatne ani by to nemelo moc smysl, je to proste filesystem navrzeny pro jiny OS. Kdyby na te flashce mel ext3, tak by taky nemel vyhrano. Pripojenim flashky k jinemu systemu (s jinymi uzivateli ci jen jejich UID) by se kompletne zmenilo vlastnictvi souboru na flashce a bez nejakeho "premapovani" vlastnictvi/opravneni ci jinych workaroundu by se to stejne neobeslo.
« Poslední změna: 28 Srpna 2008, 10:01:29 od kkaarreell »

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #4 kdy: 28 Srpna 2008, 09:54:15 »
Rekl bych, ze narazky na "nesikovnost" microsoftu jsou v tomto pripade krapet liche.
do microsoftu jsem se nechtel nijak navazet, bylo to jen takove pratelske rypnuti (viz. smajlik), koneckoncu od filesystemu z osmdesatych let nikdo nemuze cekat zazraky
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

alka

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 28 Srpna 2008, 14:04:38 »
Děkuji za rady, na flashce mám filesystem NTFS a na druhé FAT32. Nevím, co je to fstab a co se tím ovlivňuje, stejně díky. Dál mě, zajímá zda v případě, že budu kopírovat adresáře s fotkami z ubuntu EX3 filesystému do jiného počítače s filesystémem NTFS, budu muset řešit podobný problém? Jde vůbec zařídit, aby tyto soubory bylo možno poté v systému NTFS dále měnit, upravovat, mazat atd.?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 28 Srpna 2008, 16:18:02 »
klid, to by nemel byt problem.

Jak jsem rikal, jelikoz je na flashce jiny filesystem, tak se po pripojeni do Ubuntu nastavi prava virtualni. Ta umozni praci s flashkou tomu uzivateli, ktery ji pripojil. Na jinych pc pujde bez problemu pouzit (a nebo kdyz ji k ubuntu pripoji jiny uzivatel, tak ji zase bude moci pouzivat on).

Neni nic lehciho, nez to zkusit.  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.