Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: digitální kamera Panasonic NV-GS27 a kino, potažmo linux ... nefunguje  (Přečteno 3790 krát)

TommyBoy

• Návštěvník
Ahoj, mám následující problém:
Asi rok vlastním kameru Panasonic NV-GS27 a vždycky jsem z ní nahrával na WinXP, který jsem ještě nedávno měl, nicméně
po několika BSOD jsem se rozhodnul Windows nadobro zatratit a už mám jen linux(Aktuálně Ubuntu Hardy Heron, před tím Gutsy Gibbon).
Pod linuxem mi ale tato kamera, nevím z jakého důvodu neběží, jak přes FireWire, tak přes USB.
Zkoušel jsem snad už všechno, lsmod ukazuje, že moduly raw1394, ohci1394, ieee1394 jsou načteny. (zkoušel jsem je připojovat i ručně).
Kino, ani dvgrab kameru nerozpozná.
Nesetkali jste se náhodou někdo s něčím podobným?
Popř. nemůžete nějak pomoci? ???

AndyGun

• Návštěvník
Re: digitální kamera Panasonic NV-GS27 a kino, potažmo linux ... nefunguje
« Odpověď #1 kdy: 12 Května 2008, 16:59:00 »
Ahoj
kdysi sem na fóru našel tohle...

lsmod ... zjištění, jaké moduly jsou načteny

standartne neni raw1394 natazen, postaci pridat do /etc/modules radek (bez uvozovek) "alias ieee1394-controller ohci1394 video1394 raw1394"

v souboru /etc/udev/rules.d/40-permissions.rules
najit radek
KERNEL=="raw1394", GROUP="disk"
a upravit na
KERNEL=="raw1394",      MODE="0777",    GROUP="disk"

po změně souborů provést restart a zkusit kameru přes firewire

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 12 Května 2008, 21:22:51 »
Dobrý den,
mám trošku jinou kameru, ale myslím, že vím, kde je problém, budou to uživatelská práva, alespoň u mě tomu tak bylo. Pro korektní ovládání po ohnivém drátu je třeba mít povolen zápis a čtení do souboru /dev/raw1394. U mě po instalaci modulu raw1394 byla nastavena práva pro roota a skupinu disk. Tj. musel jsem se přidat do skupiny disk. Nevím, jestli se to děje při instalaci normálně, tak raději obecně:
1) zkontrolujte práva souboru /dev/raw1394 - např. v Nautilu pravým klikem na tomto souboru na kartě oprávnění
2) přidejte se do skupiny, jíž je umožněno čtení a zápis:
Kód: [Vybrat]
sudo adduser Vaše_uživatelské_jméno Skupina_ktera_ma_umoznen_zapis_do_/dev/raw1394
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #3 kdy: 17 Září 2008, 11:39:41 »
Dobrý den,
mám trošku jinou kameru, ale myslím, že vím, kde je problém, budou to uživatelská práva, alespoň u mě tomu tak bylo. Pro korektní ovládání po ohnivém drátu je třeba mít povolen zápis a čtení do souboru /dev/raw1394. U mě po instalaci modulu raw1394 byla nastavena práva pro roota a skupinu disk.

Výborně, děkuji. Ačkoli jsem se ničeho kloudného nedogooglil, odpověď na mě čekala hned mezi prvními pěti výsledky hledání zde na fóru ;)
(starší kamera Panasonic NV-GS11)
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.