Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozjede se HDD při startu, nebo při mountu?  (Přečteno 3060 krát)

3m9d

• Stálý člen
  • **
Rozjede se HDD při startu, nebo při mountu?
« kdy: 18 Září 2008, 23:43:38 »
To je oč tu běží.
Jinými slovy: Na normálním PC jeden disk slouží jenom jako záloha spousty dat a prakticky se k němu nepřistupuje - většinou by se mountoval zbytečně. Ale když mu nenastavím mountování, ušetřím mu roztočení (nevytočí ho třeba už BIOS)?
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: Rozjede se HDD při startu, nebo při mountu?
« Odpověď #1 kdy: 19 Září 2008, 03:06:52 »
Ne, to nepomuze, disk se stejne roztoci, to jestli se toci zalezi na tom jestli je pripojen do elektriny. Pokud by jste mu tedy chtel usetrit praci, jednodussi je otevrit PC a odpojit mu privod elektriny.
njn, ale to už je jednodušší mu neštřit práci :D
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #2 kdy: 19 Září 2008, 06:32:19 »
http://en.opensuse.org/Disk_Power_Management
(spin down)

// a případně něco zde: http://mnm.uib.es/gallir/cpudyn/ (nemám ani tušení jak moc je to použitelné)
« Poslední změna: 19 Září 2008, 06:36:03 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 19 Září 2008, 12:11:45 »
jen jsem to prolít - není to spíš pro notebooky?
Myslele jsem (vím, co to znamená), že u normálních PC se HDD prostě rozjede a pak jede až do vypnutí - zajímalo mě, jestli se opravdu musí vůbec rozjet... Ještě se na to mrknu podrobněji, ale každopádně díky alespoň za snahu :)

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 19 Září 2008, 20:13:53 »
Tak ale s apletem na panelu je připojení velice jednoduché... A původní záměr byl spíše ušetřit roztáčení - spíš než energii, což teda zjevně nejde, ale není to moc potřeba - jen by to byl pozitivní efekt nepřipojování automaticky-tedy menší práce se zapojením HDD do počítače a systému.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #5 kdy: 19 Září 2008, 20:19:53 »
Já kdysi (dokud jsem ještě zálohoval manuálně) pro tento účel využíval šuplík. Je to pohodlnější než disk vypojovat úplně (stačí trochu povystrčit), ale k ideálnímu řešení to má rozhodně daleko.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.