Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: openoffice-24.sk  (Přečteno 3298 krát)

menganito

• Závislák
openoffice-24.sk
« kdy: 07 Listopadu 2009, 22:36:53 »
Pred pár dňami som náhodou sleoval večernú akože-spravodajskú reláciu v TV, zachytil som celkom zaujímavú reportáž: o webových stránkach, ktoré podvodom lákajú peniaze z nič netušiacich ľudí, kotrí chcú stiahnuť SW, odrbať povinné čítanie, pozrieť si mapy atp.
Samozerjme mi to nedalo, dané stránky som zo zvedavosti pozrel a bol som dosť prekvapený. Odporúčam NIČ NEVYPLŇOVAŤ, len si prečítajte podmienky použitia. Pokiaľ viem, všade sú rovnaké.
Kód: [Vybrat]
basne-portal. sk
download-portal. sk
downloads-portal. sk
online-mapy. sk
openoffice-24. sk
sudoku-portal. sk
vlc. sk
videolan. sk
basnici. sk
basne-server. sk
Tu som chcel citovať úryvok o platení, ale zistil som, že celé podmienky sú jeden png obrázok, prepisovať som lenivý. v prípade záujmu rolujte dole na Čl. 3, bod 7.1.

Zarážajúce sú (pre mňa) najmä adresy vlc.sk, videolan.sk a openoffice-24.sk, keďže v podstate spoplatňujú prístup ku GPL softwaru. Smutné, že doména, ktorá skutočne vyzerá podľa názvu ako oficiálna stránka multimediálneho prehrávača, sa dá takto ľahko zneužiť. Koľko z podvedených si ešte niekedy stiahne VLC alebo OpenOffice?

Navyše, podľa môjho právneho vedomia, neporušili ani GPL ani zákony SR, poplatok je právne vymáhateľný (užívateľ ho odsúhlasil), firma je čistá ako sneh, nabalí sa (podľa TV sú to tisíce faktúr po 60€, dajme tomu 100 000 €) náklady má akurát na registráciu domén a jeden server (niekde v Nemecku, ak sa nemýlim), registráciu sro na Slovensku (pár desiatok € + základné imanie, ktoré sa im pri zrušovaní vráti) a poštovné, prípadne náklady na vymáhanie a vdenie účtu na ktorý sa budú sypať eurá. Spolu možno 1000 €, aj to preháňam. Zisk 99 000 € - daň.

Dôvod založenia threadu? Aby sa ostatní nenechali ojebať, aby som poukázal na to, ako sa dá ryžovať na FOSS produktoch, aby si ľudia uvedomili, že keď klikná na "súhlasím s podmienkami", má to právnu záväznosť. Prajem príjemný večer, možno s básňami z basne-portal u :D

wam]Spider007

• Host
Re: openoffice-24.sk
« Odpověď #1 kdy: 08 Listopadu 2009, 01:16:28 »
tiez som pocul o tejto kauze a ako pozeram napriklad VLC.sk tam mam normalne nervy.
podla mna GPL porusuje. On sice nepredava VLC ako take, ale pristup k jeho stiahnutiu, co odporuje volnemu pristupu k tomuto typu SW.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.