Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odinstalace Windows  (Přečteno 1393 krát)

PetrHerynk

• Host
Odinstalace Windows
« kdy: 28 Října 2008, 09:43:29 »
Omlouvám se možná zbytečným tématem. Nainstaloval jsem si a úspěšně používám Ubuntu 8.04 pod grafickým prostředím KDE 4.1. Mám dva problémy. Jeden z nich je, že se mi opakovaně nedaří upgrade na verzi 8.1. Hlásí mi, že nemůže spočítat přechod protože mám buď vývojovou verzi, nebo jsem již upgrade provedl. Snad se to po 1.11. povede. To mi ale tak moc nevadí. Druhý problém je, že bych chtěl odstranit Windows a prostor disku při mountovat k Ubuntu. Nevím, zda pro tuto operaci mám využít Partition Magic ve Windows nebo Gparted. Stáhl jsem si Gparted ale nevím, zda mám na CD přesunout archiv či rozbalený balík nebo instalaci. To poslední ale nevím jak. Děkuji za pomoc.

slamozrout

Re: Odinstalace Windows
« Odpověď #1 kdy: 28 Října 2008, 09:58:00 »
Neupgradoval bych to, preinstaloval bych to vyssi verzi tj. 8.10. A doporucuju pri instalaci si oddelit /home od / pri dalsi pripadny preinstalaci neprijde uzivatel o data.
Gparted se nachazi v repozitari. takze lze jednoduse naistalovat pomoci apt-manageru nebo synaptiku.
Nebo pomoci terminalu :
Kód: [Vybrat]
sudpo apt-get install gpartedJinak ten oddil s win bych pomoci gparted s formatoval na etx3 a pripojil bych ho. Pokud se ma disk pripojovat automatocky musi se upravit spoubor /etc/fstab a tam pridat radek krety bude vypadat nejak takto:
Kód: [Vybrat]
/dev/hda1  /media/disk  etx3  defaults  0  0kde za hda1 se da disk ktery se pripojuje a /media/disk je adresar kam se bude disk pripojovat, musi se vytvorit a muze mit libovolny nazev :).
viz: http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
MSI P35 Platinum, Core 2 Duo E6850 3GHz, Patriot DDR2 2x1GB 800MHz Kit, ASUS EN8600GT 512MB DDR3, Archlinux....

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #2 kdy: 28 Října 2008, 09:58:53 »
stahl ste Gparted live a je tam polozka ISO - ostatni vas zajimat nemusi - teda vlozte CD do mechaniky, otevrete Brasero, nebo K3b, nebo Nero ve Windows - zvolte vypalit obraz disku...iSO - - pak otevrete umisteni, kam se vam stazeny Gparted ulozil - a to iSO se vam samo nabidne k vypaleni - pak to jen potvrdte a palte
Jinak pokud skutecne nepotrebujete v rootovskem oddilu vic mista, tak bych tu widlackou particii formatoval ne jako primarni - a treba na fat32...(co ja vim...Asi bych ji pouzival jako odkladaci prostor pro veci, ktere se uz nikdy nemaji odmazat a na ktere nebude mit zadna dalsi instalace vliv /pokud nesvolim pouziti celeho disku/
« Poslední změna: 28 Října 2008, 10:06:15 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #3 kdy: 28 Října 2008, 10:19:31 »
Nemám tam položku ISO ale Gparted 0.39 tar.bz2

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #4 kdy: 28 Října 2008, 10:23:26 »
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.