Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB a instal na usb  (Přečteno 5999 krát)

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
GRUB a instal na usb
« kdy: 25 Října 2008, 00:39:41 »
Zdravim, spustil som na notebooku s windowsom liveCD HH a nainstaloval HH na USB. vsetko prebehlo korektne az na taku drobnost ze instalacia prepisala GRUB na notebooku a pri stare mi napise "error grub 21"!!!! fest pruser, notebook neni moj!!

prosim ako to mam dostat do povodneho stavu???
velmi pekne prosim o pomoc

dakujem

Poznámka administrátora: Ten šílený předmět jste si snad mohl odpustit, ne? Příště nepište velkými písmeny -- je to nezdvořilé a často se to interpretuje jako křik.
« Poslední změna: 28 Října 2008, 11:16:26 od Vojtěch Trefný »

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
Re: GRUB a instal na usb
« Odpověď #2 kdy: 25 Října 2008, 00:59:23 »
po pripojeni usb do notebooku to ide, vyberiem odkial sa ma bootovat a neni problem

to znamena ze grub je na usb (asi) a potrebujem ho dostat na HDD

ten popis na http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova?action=show&redirect=Obnova+boot+mana%C5%BEeru+Grub+po+reinstalaci+Windows funguje aj pre ten pripad?
sory ale som z toho dost vyhukany a nachcem to pokazit.
dakujem

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 25 Října 2008, 01:29:44 »
teď to pročítám znova a nejsem si jistý...
na tom ntb je nějaký linux, nebo jen windows

pokud tam linux je, tak je potřeba přeinstalovat GRUB a během instalace mu říct, že /boot je tam tom disku v ntb, ne na usb
pokud tam je jen windows, bude potřeba obnovit zavadeč windows. to jde nějak z cd windows, příkazem fixmbr, ale nepamatuju si přesně, kam se ten příkaz zadává...

a aby bylo možné bootovat i z toho usb, bude asi potřeba nainstalovat GRUB i na ten isb disk, ale nejsem si přesně jistej, jak to u usb disků funguje...

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #4 kdy: 25 Října 2008, 01:37:39 »
na notebooku mam iba windows

pise to presne:
Kód: [Vybrat]
GRUB Loading stage1.5.

GRUB loading, please wait...
Error 21

v pripade pripojeneho usb sa mi zobrazi ponuka na vyber systemu

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 25 Října 2008, 01:48:45 »
on bude asi grub nainstalovanej na disku, ale menu.lst (neboli které systémy má nabídnout) hledá na tom usb disku. proto to funguje jenom když je usb disk připojenej...
budeš muset obnovit původní windows zavaděč (vyhledej na googlu fixmbr) a grub nainstalovat na ten usb disk...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 25 Října 2008, 13:28:25 »
Ak mas na ntb len XP. Vloz instalacne cd win. nechaj ho nabootovat ako pri instalacii postupne preklikavaj tak ako by si instaloval XP. Pri obrazovke kan ho nainstalovat vyber tu particiu kde je a pokracuj na obrazovku kde sa formatuju particie. Tam stlac ESC co ta vrati na predchadzajucu obrazovku vyberu particii a tam stlac F3 co ukonci instalaciu win.XP.
Po tomto ti uz budu startovat rovno XP. Grub bude z disku odstraneni.

P.s ak si vytvaral bootovacie USB a grub si nainstaloval na HDD nieje to chyba linuxu ale zleho vyberu uzivatela kam instalovat grub.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #7 kdy: 25 Října 2008, 20:21:18 »
Ak mas na ntb len XP. Vloz instalacne cd win. nechaj ho nabootovat ako pri instalacii postupne preklikavaj tak ako by si instaloval XP. Pri obrazovke kan ho nainstalovat vyber tu particiu kde je a pokracuj na obrazovku kde sa formatuju particie. Tam stlac ESC co ta vrati na predchadzajucu obrazovku vyberu particii a tam stlac F3 co ukonci instalaciu win.XP.

P.s ak si vytvaral bootovacie USB a grub si nainstaloval na HDD nieje to chyba linuxu ale zleho vyberu uzivatela kam instalovat grub.

chlapeee.. ak to funguje klikam ti karmu ako ozivot :)
vyskusam to v pondelok, radsej si pred tim zalohujem data co tam mam, v robote je placu dost
dam vediat, moc dakujem za ochotu;)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 25 Října 2008, 21:02:10 »

vyskusam to v pondelok, radsej si pred tim zalohujem data co tam mam, v robote je placu dost
Inak je to to iste co ti tu kazdy radi a to Obnova MBR iba je to taky amatersky postup.
Tu su popisane regulerne postupy
http://wiki.ubuntu.cz/Odstranění%20Ubuntu?highlight=(mbr)#Obnovazavad.2BARsBDQ-eWindows
Je len na tebe co si vyberies.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #9 kdy: 25 Října 2008, 21:39:57 »

Inak je to to iste co ti tu kazdy radi a to Obnova MBR iba je to taky amatersky postup.
Tu su popisane regulerne postupy
http://wiki.ubuntu.cz/Odstranění%20Ubuntu?highlight=(mbr)#Obnovazavad.2BARsBDQ-eWindows
Je len na tebe co si vyberies.

si si isty ze mi to neposkodi data na HDD?? nic okrem toho MBR sa nezmeni?? by som to previedol teraz hned a nemusel by som cakat na zalohu dat

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #10 kdy: 26 Října 2008, 00:00:28 »
si si isty ze mi to neposkodi data na HDD?? nic okrem toho MBR sa nezmeni?? by som to previedol teraz hned a nemusel by som cakat na zalohu dat

pokud se neuklikneš a nespustíš formátování, tak by se datům na disku nemělo nic stát

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 26 Října 2008, 07:06:42 »
Ja to takto opravujem uz dost dlho a este sa mi nestalo ze by som si zmazal data. Ale zalohou nic nepokazis. :-)

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #12 kdy: 27 Října 2008, 15:34:33 »
takze, tiborov navod neviem preco ale mne to nefungovalo.
pomohlo:
vlozit WIN CD
dat opravit win r
do prikazoveho riadku napisat fixmbr
potvrdit Y
a slo to.
dakujem vsetkym za spolupracu a rady;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.