Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Koupě notebooku pro Linux, aneb jak neprohloupit  (Přečteno 2640 krát)

Pe4Ce

• Návštěvník
Koupě notebooku pro Linux, aneb jak neprohloupit
« kdy: 31 Října 2008, 19:20:47 »
Dobrý den,
předem se omlouvám, že sem takhlé plácnu téma jako je toto, ale s GNU/Linuxem mám opravdu minimální zkušenosti a proto nevím, od jakého konce začít s hledáním informací. Proto se ptám zde..

Budu si kupovat nový notebook a chtěl bych na něm provozovat linux, konkrétně Ubuntu 8.04 .. a chtěl bych se zeptat, co by měl notebook mít, případně nemít aby všechno běželo vpořádku. Za případné další rady budu jen rád. Jediné co zatím vím je, že bych se měl vyhýbat grafikám od ATI, jako čert kříži .. ale dále nic, proto prosím poraďte  :)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Koupě notebooku pro Linux, aneb jak neprohloupit
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2008, 19:23:11 »
Vyberte si notebook a pak se podívejte do různých seznamů podporovaného hardware, jak na tom je, dejte googlovat spojení jeho názvu se slovem Ubuntu...

http://wiki.ubuntu.cz/Podporovaný hardware

Takhle obecně vám nikdo nic neřekne.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 31 Října 2008, 20:47:55 »
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Joybook BenQ s32b. Ubuntu funkční vše hned po instalaci bez jakého koliv nastavování. Já jsem kupoval v www.czc.cz a rovnou ještě jednu RAM. Už jsem tam koupil 4 kusy jelikož kdo ho u mě vyděl tak ho chtěl taky. Jenak Display je na slunci nádherně jasný a čitelný.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Pe4Ce

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 31 Října 2008, 20:58:00 »
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Joybook BenQ s32b. Ubuntu funkční vše hned po instalaci bez jakého koliv nastavování. Já jsem kupoval v www.czc.cz a rovnou ještě jednu RAM. Už jsem tam koupil 4 kusy jelikož kdo ho u mě vyděl tak ho chtěl taky. Jenak Display je na slunci nádherně jasný a čitelný.

Perfektní. Ani nevíte jak jste se mi trefil do požadavků (cena, velikost .. atd.), jenom si trochu nejsem jistý značkou BENQ. Přece jen ji mám zafixovanou spíše jako výrobce nosičů CD/DVD. Víte jak je to s poruchovostí notebooků a jaký je případný servis v ČR?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 31 Října 2008, 21:15:19 »
Také jsem měl pochybnosti ale vše je tam od Intelu a kvalita spracování je velmi luxusní a neobyčejně pevná. Jenak BenQ má origoš servis v Praze takže se to nikam do ciziny neposílá ale značce Intel důvěřuji tak se nebojím poruchovosti. A opravdu mi s Ubuntu funguje vše i uspávání do paměti či na disk a výdrž baterie něco přes 4 hodiny je fajn. Pokud budeš kupovat opravdu doporučuji současně dokoupit 1GB ram (cca +350kč) prodejce ti poradí jakou.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Pe4Ce

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2008, 21:23:16 »
A zvládnu pak i instalaci paměti sám? Osobně už jeden NTB mám a do dneška jsem nepřišel na to, jak se do něj leze  :D

Luban

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 31 Října 2008, 22:51:43 »
Kupoval jsem celkem 4 ntb. Všechno to byly HP a ubuntu na nich funguje.
Je pravda, že uživatelé nejsou žádní IT odborníci a nepoužívají žádné vychytávky, uspávání apod. Problém byl v raných verzích s wifi, ale to je dnes již minulost. Sám jsem se chystal koupit Dell (Vostro 1510), ale teď po obměně nabídky a hlavně změně cen to spíše vypadá znovu na HP.
Třeba na tento
http://hewlettpackard.mironet.cz/hp-6720s--t2410--ku475es--2gb--250gb--dvdrw--154quot+dp85896/

Paměť jsem si nechal přidat přímo u prodejce (je třeba se zeptat na záruku, zda ji vlastnoruční montáží neztratíte).

Pe4Ce

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 31 Října 2008, 22:57:17 »
Děkuji za další radu, ale vámi nabízený notebook je moc velký. Původně jsem chtěl do 12" a v cenové relaci do 16 000 Kč, ale docela se mi zalíbil ten BENQ, takže mi asi ten palec co má navíc tak vadit nebude ..

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #8 kdy: 31 Října 2008, 23:50:41 »
Používám k plné spokojenosti viz. podpis. :)
Je větší, ale zase se na něm dobře pracuje.
HH na nem funguje dobře i grafika Ati jede OK.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 01 Listopadu 2008, 09:57:25 »
Pokud chceš a jsi z Práglu tak ti ho mohu ukázat.
Asi řeknu firmě BenQ o provizi když jim dělám takovou reklamu.  ;D
Pokud bych měl prachy tak si koupím DELL XPS serii ale stejná konfigurace 2x cena :o

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 01 Listopadu 2008, 10:05:21 »
Jen strašná škoda že se u nás nedá sehnat v bílé barvě. :'(
http://katalognotebooku.cz/img/benq-joybook-s32b-2.jpg

Luban

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 01 Listopadu 2008, 18:21:14 »
Parametry hledaného ntb jsem přehlédl.
A co nějaký subnotebook
http://clanky.katalognotebooku.cz/notebooky-aktuality/3440-dell-inspiron-mini-12/
Vypadá zajímavě a i cenově dostupně.

radek6ak

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 01 Listopadu 2008, 18:45:07 »
Obecně je jedno jaká je to značka, ale nejlepší je procesor intel, čipset intel, a grafika nvidie, dále pak docela dobře fungují typy s čipsetem od nvidie a wifi od atheros.
Mozek je aparát s jehož pomocí si myslíme že myslíme....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.