Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HH - úvahy nad aktuálností SW...  (Přečteno 3740 krát)

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
HH - úvahy nad aktuálností SW...
« kdy: 02 Listopadu 2008, 19:20:13 »
Nevím jak vám, ale mě se tedy moc nelíbí situace, kdy vyšlo nové Ubuntu a na staré se tak nějak pozapomíná.
Může mi někdo vysvětlit, proč třeba úplný základ Ubuntu - Gnome se nepovýší na vyšší verzi?
Stejně tak nejasná situace pro lidi co si nainstalují z CD HH a nedostanou se hned k novému OO.org 3...

Upgradovat nechci, protože se bojím o ovladače grafiky, momentálně mi to funguje ok, ale II nemá zatím dobrou akceleraci pro Ati. Alespoň co jsem zkoušel, je to o poznání pomalejší. Šahat na funkční systém nechci, ze známých důvodů. :)

Tak se ptám proč nás takhle trestají. Připomíná mi to silně peklo ve Windows, Vista není doladěná (ovladače dělají divné věci) a už nám tlačí Windows 7. :(

Když se HH po cca roce dostalo do použitelné podoby, se budeme zase další rok snažit o to samé?
Tohle mi moc fér pro uživatele nepřipadá a dobrou reklamu to Linuxu taky nedělá...

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: HH - úvahy nad aktuálností SW...
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2008, 19:31:54 »
taklhe to prostě v ubuntu je. v každé verzi systému zůstane ta verze software, která byla při vydání, instalují se pouze bezpečnostní aktualizace...

pokud chceš novější verzi, musíš si ji nainstalovat odjinud, příp. si najít její repozitář, pokud je dostupný

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2008, 19:40:08 »
taklhe to prostě v ubuntu je. v každé verzi systému zůstane ta verze software, která byla při vydání, instalují se pouze bezpečnostní aktualizace...

pokud chceš novější verzi, musíš si ji nainstalovat odjinud, příp. si najít její repozitář, pokud je dostupný

No jo. Ale HH je LTS. :(
Tak alespoň zde by to mohli trochu držet aktuální, ne?
Uživatelé jsou z toho dost zmateni, on upgrade většinou dopadne špatně, a přesvědčujte pak lidi ať zahodí Wokna...

Ve finále je celkem jedno co se používá, Window, Linux... ;)

Linux mimo jiné výhody má fatální výhodu - odpadá debilní aktivace SW a zadávání mnoha seriových čísel a zaplevelení systému nesmyslnými ochranami, jinak mi to vzhledem k přístupu k vydání (Ubuntu) vyjde skoro nastejno.

MartenP

• Host
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2008, 20:02:36 »
Naprosto souhlasím. Toto byl jeden z důvodů mého přechodu k Debianu. Má velmi dlouhý vývojový cyklus a rolling updates, čili uživatel má velmi dlouho podporovaný a vždy naprosto aktuální systém, proto ho nemusí každých půl roku přeinstalovávat. Nyní se opíjím plnou spokojeností :D

thomaszko

• Aktivní člen
  • *
  • Never say never
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2008, 20:33:51 »
cybgate
Citace
Linux mimo jiné výhody má fatální výhodu - odpadá debilní aktivace SW a zadávání mnoha seriových čísel a zaplevelení systému nesmyslnými ochranami, jinak mi to vzhledem k přístupu k vydání (Ubuntu) vyjde skoro nastejno.
Taky si myslim + mam pocit ze nejak to preslapuje na miste je jedno jestli win nebo ubu...
UBUNTU 14.04 LTS, Acer Aspire X600, HD 500GB,

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 02 Listopadu 2008, 20:38:14 »
No jo. Ale HH je LTS. :(
Tak alespoň zde by to mohli trochu držet aktuální, ne?

no jo, ale zas jsou takhle v LTS vydání odzkoušené a stabilní verze...

premet

• Host
« Odpověď #6 kdy: 02 Listopadu 2008, 20:42:35 »
Nebo si přidej repozitář pro Intrepid a zkus si upgradovat co chceš, třeba ti to pojede  ;D.

cinan

« Odpověď #7 kdy: 02 Listopadu 2008, 20:59:35 »
Jeden z argumentov, preco pouzivat Linux je tento: Linux nainstalujem raz, a mam ho aj na niekolko rokov - narozdiel od windows, ktore musim reinstalovat kazdych x mesiacov. Avsak ubuntu ma upgrady tak debilne vyriesene, ze sa vlastne jedna o hop alebo trop. Chcem mat system stale aktualny a zaroven ho nereinstalovat kazdy pol rok. Aj preto som odisiel od Ubuntu.
Napr. PClinuxOS (user-friendly) to ma lepsie vyriesene (rolling updates), aspon podla tohoto clanku: http://www.pclinuxos.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=1 - to nie je reklama, len chcem povedat, ze sa to da.
« Poslední změna: 02 Listopadu 2008, 21:06:24 od cinan »
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #8 kdy: 02 Listopadu 2008, 21:04:50 »
No právě, tak nějak jsem předpokládal, že když nainstaluji jednou na Notebook HH, tak se tak nějak bude udržovat po dobu podpory na cca aktuálních verzích, minimálně stěžejní aplikace jako je Gnome, OO.org, Firefox, Evolution, možná nějaké další. Tyhle jsou asi nejvíc vidět.

Linux je jenom jeden, problémem jsou distra, je velmi obtížné se trefit do dobré distribuce. Ubuntu je fajn, ale je to jako na houpačce.

FF, HH a II. Proč nejsou vzájemně nahoru kompatibilní a nedají se postupně brát programy z vyšších verzí? To mi hlava nebere. :(

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #9 kdy: 02 Listopadu 2008, 21:06:17 »
Naprosto souhlasím. Toto byl jeden z důvodů mého přechodu k Debianu. Má velmi dlouhý vývojový cyklus a rolling updates, čili uživatel má velmi dlouho podporovaný a vždy naprosto aktuální systém, proto ho nemusí každých půl roku přeinstalovávat. Nyní se opíjím plnou spokojeností :D
<< Uff, tady pleteš dvě věci dohromady. Rolling updaty má jenom Sid. Pokud nezapneš backporty, je princip updatů stable verzí stejný jak u ubuntu - tj. pouze bezpečnostní aktualizace a aktualizace řešící kritické problémy programu. A na Sida bezpečnostní aktualizace nejsou:
Citace: http://www.debian.org/security/faq
Q: How is security handled for unstable?
A: The short answer is: it's not. Unstable is a rapidly moving target and the security team does not have the resources needed to properly support it. If you want to have a secure (and stable) server you are strongly encouraged to stay with stable.
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

MartenP

• Host
« Odpověď #10 kdy: 02 Listopadu 2008, 21:30:23 »
Ano, spletl jsem to dohromady. Testing má dlouhý cyklus (pak se stane Stable) a Sid má rolling updates. Já používám Sida, čili mám rolling updates a zdroj pro bezpečnostní aktualizace mám pro Lennyho  (není můj nápad, ale zřejmě standardní chování při povýšení na Sida).

S těmi bezpečnostními aktualizacemi je to v pořádku? Nic jsem nenastavoval, prostě si to systém sám takto udělal.

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 02 Listopadu 2008, 22:08:27 »
Chcem mat system stale aktualny a zaroven ho nereinstalovat kazdy pol rok. Aj preto som odisiel od Ubuntu.
Napr. PClinuxOS (user-friendly) to ma lepsie vyriesene (rolling updates), aspon podla tohoto clanku: http://www.pclinuxos.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=1 - to nie je reklama, len chcem povedat, ze sa to da.

Už jsem Ubuntu upgradoval 5x vždy jsem to odklepl až na drobné detaily to běželo vše dál. Nevím, co chceš, ale linux je o svobodě volby, věnuje se mu spousta lidí bez nároku na honorář. Pokud se ti na tom něco nelíbí tak buď něco vytvoř, čím to vylepšíš a nebo přžejdi na jinou distribuci.

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #12 kdy: 02 Listopadu 2008, 22:15:13 »
Už jsem Ubuntu upgradoval 5x vždy jsem to odklepl až na drobné detaily to běželo vše dál. Nevím, co chceš, ale linux je o svobodě volby, věnuje se mu spousta lidí bez nároku na honorář. Pokud se ti na tom něco nelíbí tak buď něco vytvoř, čím to vylepšíš a nebo přžejdi na jinou distribuci.

Právě ty detaily, když tím detailem je například WiFi nebo ovladač grafiky případně rozhozené zvuky?
Jak to pak vysvětlovat někomu, kdo tomu moc nerozumí... Ubuntu pro lidi ne? :)

To s volbou nemá moc společného. Je to o komfortu. Tak je Ubuntu pro lidi nebo není?  ::)

Přechod na jinou distribuci nemusí být vždy jednoduchý, pokud už máme naučeno jak kde co poštelovat.
Ubuntu třeba má jinak konfiguraci Apache2 než například Mandriva nebo Fedora. Vždycky se to liší, sice nechápu proč, ale liší. :/
Dokonce je to v tomhle horší než Wokna.

Neberte to prosím jako, že chci na zadarmo věci nadávat, jen píšu své dojmy.

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 02 Listopadu 2008, 22:37:37 »
Asii nejsme ani jeden schopni rozumět zdrojákům, ale je mi jasný, že ti ci ubuntu tvoří znají i ostatní distribuce a je zbytečné jim radit. Jinak snaha mít LTS a aktuální SW současné je opravdu exkluzivní

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #14 kdy: 03 Listopadu 2008, 07:27:41 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.