Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neomezená práva  (Přečteno 2724 krát)

byty.ml.

• Návštěvník
Neomezená práva
« kdy: 15 Listopadu 2008, 11:42:26 »
Jakým způsobem si v Ubuntu nastavím neomezená práva? Jsem jediným uživatelem svého počítače a opravdu mi znepříjemňuje život, když nemůžu přidávat a odebírat položky např. ve složkách aplikací bez toho, abych se kdovíjak dlouho trápil s nějakým oprávněním. To samé v konzoli. Napíši program, přeložím si ho např. pomocí gcc, ale spustit ho nemůžu...dostaneme se pouze hlášky permission denied...a nevím, jak to spustit-ani když se zebe v konzoli udělám roota, tak to nejde. Moc prosím o pomoc

luisah

• Závislák
Re: Neomezená práva
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2008, 11:49:23 »
Jakým způsobem si v Ubuntu nastavím neomezená práva? Jsem jediným uživatelem svého počítače a opravdu mi znepříjemňuje život, když nemůžu přidávat a odebírat položky např. ve složkách aplikací bez toho, abych se kdovíjak dlouho trápil s nějakým oprávněním. To samé v konzoli. Napíši program, přeložím si ho např. pomocí gcc, ale spustit ho nemůžu...dostaneme se pouze hlášky permission denied...a nevím, jak to spustit-ani když se zebe v konzoli udělám roota, tak to nejde. Moc prosím o pomoc
To myslíš vážně?
Jaký položky prosímtě přidáváš a odebíráš ve složkách aplikací - tam nemáš co dělat.
Když už tedy, tak si spusť nautilus jako root (gksudo nautilus) nebo midnight commander (sudo mc).

http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo?action=show&redirect=root
http://luisahblog.blogspot.com/2008/09/10-zabezpen-linuxu.html
« Poslední změna: 15 Listopadu 2008, 11:58:42 od luisah »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2008, 12:05:57 »
Citace
To samé v konzoli. Napíši program, přeložím si ho např. pomocí gcc, ale spustit ho nemůžu...dostaneme se pouze hlášky permission denied...a nevím, jak to spustit-ani když se zebe v konzoli udělám roota, tak to nejde.
to je proto, ze nez muzes program  (soubor) spustit, musi se mu nastavit priznak "spustitelnosti" (x). A to se tyka uplne kazdeho, vcetne roota. Tj
Kód: [Vybrat]
chmod u+x soubornebo
chmod a+x soubor (umozni jeho spusteni kymkoliv)

A nebo right-click -> Vlastnosti -> Opravneni -> Povolit spousteni souboru jako programu

Citace
Jsem jediným uživatelem svého počítače a opravdu mi znepříjemňuje život, když nemůžu přidávat a odebírat položky např. ve složkách aplikací bez toho, abych se kdovíjak dlouho trápil s nějakým oprávněním.
Moc jsem nepochopil o co ti jde, nicmene zni to jako ukazkovy priklad drbani se pravou rukou za levym uchem.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2008, 12:08:28 od kkaarreell »

byty.ml.

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:21:00 »
Uznávám vaše názory. Vím, že pracuju špatně....ubuntu mám chvíli a seznamuju se s ním...a chci prostě všechno přolízt...a ve chvíli, kdy mi začne něco odporovat, tak mě to štve...co se týče spouštění těch programů, tak ještě donedávna mi bez problémů šlo po překladu si program rovnou spustit...teď to nejde...zkoušel jsem nastavit oprávnění podle vašich rad...nepomohlo to..něco jsme udělal špatně a proto to teď nejde..ale netuším co...sorry, jestli svým počínáním urážím vaši linuxáckou čest 8)

premet

• Host
« Odpověď #4 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:23:52 »
Nějak se mi nezdá, že když si sám něco zkopiluješ tak to nemůžeš spustit. Já když si něco přeložím přes gcc tak to samozřejmě musím i spustit ne ?  ;)

byty.ml.

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:28:25 »
NO právě..to si taky myslím...nevím jak se mi to povedlo..dokonce i když pracuju v codeblocks, tak si nemůžu program spustit.

byty.ml.

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:31:02 »
Ale jak jsem tady dostal radu, tak jsem zkusil naklikat tu možnost povolit spuštění souboru jako programu a to mi nechce jít zaškrtnout...

premet

• Host
« Odpověď #7 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:33:39 »
Já když si něco kompiluju tak
gcc -o program program.c a pouštím
./program

luisah

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:38:08 »
urážím vaši linuxáckou čest 8)
Neurážíš, jen varujeme - pracovat jako root (soustavně) není z bezpečnostního hlediska dobré.

Kam ukládáš ty "soubory, programy"? Klikni na ně pravým tlačítkem myši - záložka opravnění - mrkni co tam máš za oprávnění

premet

• Host
« Odpověď #9 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:39:22 »
Nepřekládáš to doufám jako root ??

luisah

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:41:05 »
Nepřekládáš to doufám jako root ??
Mě to právě napadlo :D

byty.ml.

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:42:11 »
no to já taky...teda ještě tmu gcc nastavuju parametry..ale to jenom pro kvalitnější překlad...šlo to v pohodě..ale pak jsme něco změnil...jen nevím co..a už to nejde :-[
V oprávnění mám majitele roota...i když jsem to překládal ve svým účtu...no ale u všech mám oprávnění čtení a zápis.
Jako root jsem to nepřeládal

luisah

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:44:07 »
no to já taky...teda ještě tmu gcc nastavuju parametry..ale to jenom pro kvalitnější překlad...šlo to v pohodě..ale pak jsme něco změnil...jen nevím co..a už to nejde :-[
V oprávnění mám majitele roota...i když jsem to překládal ve svým účtu...no ale u všech mám oprávnění čtení a zápis.
Jako root jsem to nepřeládal
To jo, ale pro roota :)
Spusť si v terminálu příkaz
gksudo nautilus
najeť tam kde to máš a změň vlastníka root na byty.ml.

byty.ml.

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 17 Listopadu 2008, 11:47:56 »
NO jo..ale ono to nejde...vyberu tam sebe jako vlastníka, ale skočí mi tam zpět root.  A navíc mám vlastníka root rovnou nastavenýho  souboru, kterej nevytvářím jako root...

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 17 Listopadu 2008, 13:31:08 »
tak zaprvé nejdříve si přečtěte o právech a souborech...

další věc je to, že pokud to nepomůže tak se podívejte na fce jako je chattr, popř na volby při připojování FS

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 17 Listopadu 2008, 18:39:12 »
chova se ti to tak ve tvem domovskem adresari a nebo ty soubory vytvaris/kompilujes nekde jinde?

v tom adresari, kde kompilujes, jako obyc user napis do terminalu
whoami
pwd
touch dummyfile
ls -l dummyfile
a vloz sem vystup tech prikazu
« Poslední změna: 17 Listopadu 2008, 18:40:43 od kkaarreell »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.