Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mikrofon a Skype/nahrávání  (Přečteno 12474 krát)

kocour10

• Návštěvník
Mikrofon a Skype/nahrávání
« kdy: 04 Října 2008, 18:23:48 »
Máte někdo už vyřešenej problém s "nefunkčním mikrofonem" pro nehrávání a Skype?
Už se to tady řešilo víckrát, ale nikdo to ještě nevyřešil - ten případ, kdy sice je slyšet z repro, když mluvím do mikrofonu (příslech), ale nic nenahraje a není to funkční pro Skype.
Zkoušel jsem i editovat alsa-base - např. podle http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=5131958&postcount=2 , ale tady problém zřejmě nebude - zvukovku to zřejmě rozpoznává správně.
Čeho jsem si všimnul je, že "jezdci" v nastavení zvuku "CAPTURE" jsou úplně dole a když je zkusím "zesílit", tak se hned zase vrátí dolů - tam asi bude ten problém, ale nevím čím to je.

ernie

• Návštěvník
Re: Mikrofon a Skype/nahrávání
« Odpověď #1 kdy: 10 Října 2008, 05:15:45 »
Jaká je zvukovka ?

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #2 kdy: 10 Října 2008, 07:51:21 »
Ja teraz experimentujem na Mandrive a tiez som mal problem so skype mikrofonom. Pomohlo spustenie Skype pomocou prikazu
 "pasuspender skype" Tym sa vyradi pulseaudio zo zvuku skype.
V tvojom pripade mozno staci v nastaveniach zvuku puvolnovat kanaly PCM, Master, mikrofon atd a potom v Skype otvorit - options - sound devices - a zkusit  trosku povymenovat moznosti pluginov, ktore ti to ponuka pre out, in, mikr...

AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

dclxvi

• Návštěvník
  • skill: No, thank you
« Odpověď #3 kdy: 18 Října 2008, 20:18:12 »
Zdravím. Nevím, jestli to k něčemu bude, ale dnes se mi to podařilo vyřešit. Mám v PCI slotu SB Audigy 2 +  na desce integrovanou zvukovku. Nahrávání z Audigy prakticky nefungovalo, tak sem to řešil přes tu integrovanou. ALE, zjistil sem, že stačí v alsa mixeru (popř. stačilo i přes oládání hlasitosti v liště) povolit "Analog Mix" a "Analog Mix Capture" + kdo nemá tak "Master Capture" + pohrát si s hlasitostí. Ještě možná pozor v "nastavení -> zvuky"  nastavit správně zdroj nahrávání (u mě je vše ALSA, Pulse Audio jsem k spokojenosti odinstaloval). Od této chvíle mě na Audigy funguje jak mikrofon, tak line-in. není problém ani ve Skype, ani např. v Audacity.

[attachment deleted by admin]

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 04 Listopadu 2008, 21:30:41 »
Ja teraz experimentujem na Mandrive a tiez som mal problem so skype mikrofonom. Pomohlo spustenie Skype pomocou prikazu
V tvojom pripade mozno staci v nastaveniach zvuku puvolnovat kanaly PCM, Master, mikrofon atd a potom v Skype otvorit - options - sound devices - a zkusit  trosku povymenovat moznosti pluginov, ktore ti to ponuka pre out, in, mikr...

mám podobný problém, nefunguje mi zvuk na skypu (hlásí to chybu zvukové karty) a nefunguje záznamník zvuků
muzes mi naformulovat celý ten příkaz, prosím?
Díky

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Listopadu 2008, 21:37:38 »

když jse zadal ten příkaz, musel jsem se přihlásit znovu na skype a telefonování opět nefungovalo (chyba zvokovky opět) a objevilo se toto:
ALSA lib pcm_bluetooth.c:1619:(bluetooth_init) BT_GETCAPABILITIES failed : Input/output error(5)
ALSA lib pcm_bluetooth.c:1619:(bluetooth_init) BT_GETCAPABILITIES failed : Input/output error(5)
^CGot SIGINT, exiting.

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 04 Listopadu 2008, 22:01:57 »
Zdravím. Nevím, jestli to k něčemu bude, ale dnes se mi to podařilo vyřešit. Mám v PCI slotu SB Audigy 2 +  na desce integrovanou zvukovku. Nahrávání z Audigy prakticky nefungovalo, tak sem to řešil přes tu integrovanou. ALE, zjistil sem, že stačí v alsa mixeru (popř. stačilo i přes oládání hlasitosti v liště) povolit "Analog Mix" a "Analog Mix Capture" + kdo nemá tak "Master Capture" + pohrát si s hlasitostí. Ještě možná pozor v "nastavení -> zvuky"  nastavit správně zdroj nahrávání (u mě je vše ALSA, Pulse Audio jsem k spokojenosti odinstaloval). Od této chvíle mě na Audigy funguje jak mikrofon, tak line-in. není problém ani ve Skype, ani např. v Audacity.
když nic nepomohlo, odistaloval jsem pulseaudio, všechny balíky, kromě jednoho - libpulse0, který si dával podmínku odinstalování asi dalších 10 různých přehrávačů. Takže ten jsem ponechal. Zlepšilo se to, že přes skype mohu slyšet druho stranu, ale mně nikdo neslyší. Záznamník funguje lépe a když jsem si s ním ruzně hrál, nepodařilo se mi rozchodit vlastní mikrofon.
Muze někdo poradit, prosím?
Děkuji

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #7 kdy: 04 Listopadu 2008, 23:14:48 »
Můžeš tady hodit, jak máš nastavené ovládání hlasitosti, podobně jako to udělal dclxvi?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 05 Listopadu 2008, 09:43:56 »
Můžeš tady hodit, jak máš nastavené ovládání hlasitosti, podobně jako to udělal dclxvi?
tohle nastavení jsem používal před aktualizací a fungovalo. Vždy jsem ho před hovorem přes skype ručně nastavil.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #9 kdy: 05 Listopadu 2008, 11:03:20 »
Je tady hodně problémů najednou, nedokážu říct takto obecně, ale v II mě funguje toto nastavení (pro Skype a nahrávání přes mikrofon - omlouvám se, pokud je to triviální):

- vypnout mikrofon pro přehrávání (nepotřebujeme ho přehrávat, ale nahrávat)
- v "Záznam" a "Možnosti" musí naopak mikrofon být nastavený na určitou hlasitost
- ve Skypu mně dělá problém PulseAudio, takže vždy před spuštěním Skypu Alt+F2, zadat
Kód: [Vybrat]
killall pulseaudio, příp. po skončení Skypu nebo pro návrat do pův. stavu
/usr/bin/pulseaudio -D --log-target=syslog. Dá se samozřejmě i vyřešit automaticky malým scriptem. Zkoušel jsem i odinstalovat pulseaudio celé, ale pak se mi nepodařilo vůbec nalogovat do systému (chyba a la "... sezení kratší než 10 sekund.")
- občas se také stává, že pokud je otevřena jiná aplikace používající zvuk (i když v ní zrovna nic nehraje), tak není možné v té původní vůbec nic přehrávat (je tam nějaký konflikt mezi programy používající a nepoužívající ALSu, jak jsem se dočetl)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 05 Listopadu 2008, 11:29:27 »
Je tady hodně problémů najednou, nedokážu říct takto obecně, ale v II mě funguje toto nastavení (pro Skype a nahrávání přes mikrofon - omlouvám se, pokud je to triviální):

- vypnout mikrofon pro přehrávání (nepotřebujeme ho přehrávat, ale nahrávat)
- v "Záznam" a "Možnosti" musí naopak mikrofon být nastavený na určitou hlasitost
- ve Skypu mně dělá problém PulseAudio, takže vždy před spuštěním Skypu Alt+F2, zadat
killall pulseaudio, příp. po skončení Skypu nebo pro návrat do pův. stavu
/usr/bin/pulseaudio -D --log-target=syslog. Dá se samozřejmě i vyřešit automaticky malým scriptem. Zkoušel jsem i odinstalovat pulseaudio celé, ale pak se mi nepodařilo vůbec nalogovat do systému (chyba a la "... sezení kratší než 10 sekund.")
- občas se také stává, že pokud je otevřena jiná aplikace používající zvuk (i když v ní zrovna nic nehraje), tak není možné v té původní vůbec nic přehrávat (je tam nějaký konflikt mezi programy používající a nepoužívající ALSu, jak jsem se dočetl)
díky arrange !!! v jednoduchosti je krása !!
u mně je to vyřešeno, nevšiml jsem si v automatickém nastavení jedné maličkosti, jak je vidět z mého obrázku č.3 měl jsem vypnutý mikrofon. Tak se automaticky nastavil alsa mixer po updadu Ubuntu a já jsem to přehlédl.  u mne vyřešeno (snad jen o poznání huře funguje vnitřní mikrofon na NB, ale on nefungoval dobře ani před aktualizací OS). Přes sluchátka s mikrofonem je zvuk výborný !!! Jsem magor, nicméně třeba to pomůže i někomu dalšímu, často jsou problémy o maličkostech. Díky za Tvuj čas !!

Jirina

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 05 Listopadu 2008, 12:28:14 »
já měl ten samý problém. Mě pomohlo toto http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,21672.msg161734.html#msg161734
Dell Latitude E6400, Ubuntu 13.10 + W8.1

Lelik

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Listopadu 2008, 13:07:13 »
Moje nastavení (ve Skype NEpovolena automatická změna hlasitosti)

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 05 Listopadu 2008, 13:32:07 »
na obr. 2 mas vypnutý mikrofon i speaker ... to jsem měl právě taky, po jeho oživení stačilo upravit ostatní nastavení podle neplatných zákonů alchymie a rozjelo se mi to ...

dclxvi

• Návštěvník
  • skill: No, thank you
« Odpověď #14 kdy: 05 Listopadu 2008, 16:44:15 »
Ještě bych doporučil, někdy ani 100% nefunguje ovládání hlasitosti co je v liště. Takže si nainstalujte balík "alsamixer" (běžně v repozitářích) a potom jej spusťte v terminálu (jestli chcete mít jistotu, pak s právy roota (sudo alsamixer). V něm nastavte hlasitosti jak je chcete - hlavně ty v "Capture" (přapíná se tabulátorem). A mělo by to jet.

Finalgrab

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 06 Listopadu 2008, 01:58:33 »
Me pomohla taky jeste jedna vec.V nastaveni ovladani hlasitosti(nejnovejsi alsa) sem zaskrtnul zobrazeni Input source. Objevila se nova zalozka moznosti, kde jsem mel u Input source na vyber mezi Mic(jackovej vstup) a Front mic(mikrofon v notebooku).Az tady toto prepnuti mi u skypu pomohlo.Samozrejme plus zkouseni nastaveni zarizeni primo ve skypu pres zkusebni hovor..:)

petras

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 08 Listopadu 2008, 14:10:58 »
Zdravíčko, taky se trápím s nastavením nahrávání zvuku na NB (Acer Extensa 5620G)
Nejdříve jsem přidal následující řádek do souboru ext/modprobe.d/alsa-base
options snd-hda-intel model=acer
Pak jsem odinstaloval pulse audio a Skype nehlásí žádný problém, ale zvuk nenahrává  :(

V nastavení zvuku mám v záložce Záznam neustále zaškrtlé zakázání mikrofonu u Digital i u Záznam. Když to odškrtnu, nastavení zavřu a zase otevřu, je to zase zaškrtnuté :(

Poradíte někdo co s tím?
Ubuntu 9.04 Alpha5 Acer Extensa 5620G
Intel Core2 Duo T5270, 2 GB DDR2, 320 HDD, ATI Raedon HD 2400 XT

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 08 Listopadu 2008, 17:52:46 »
to Petras: jsem na tom úplně přesně po aktualizaci na nové Ubuntu, jak jsem psal výše + jsem vyfotil ovládání hlasitosi. Mám Acer Extensu 5220.
Postupuju tak, že před každým hovorem na skype/nahrávání si nastavím mikrofon a funguje to. Už jsem to takto několikrát vyzkoušel.

petras

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 09 Listopadu 2008, 10:43:33 »
to iguana: A máš taky přidanou tu řádku do ext/modprobe.d/alsa-base?

Jak nastavíš ten mikrofon. Já i pokud odškrtnu to jeho vypnutí, tak nahraju jen lupnutí při začátku nahrávání a pak ticho :(
Ubuntu 9.04 Alpha5 Acer Extensa 5620G
Intel Core2 Duo T5270, 2 GB DDR2, 320 HDD, ATI Raedon HD 2400 XT

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 10 Listopadu 2008, 16:52:52 »
to iguana: A máš taky přidanou tu řádku do ext/modprobe.d/alsa-base?

Jak nastavíš ten mikrofon. Já i pokud odškrtnu to jeho vypnutí, tak nahraju jen lupnutí při začátku nahrávání a pak ticho :(
Ahoj , promin za prodlení:
já mám oba mikrofony na plné pecky a u nahrávání volím takto:
- záznam na cca 75%,
- záznam 1 na 0%
- oba mikrofony odškrtnu
Toto nastavení udělám ještě před začátekm nahrávání či hovoru, prpotože během toho mi samovolně jezdí záznam dolů. Ale když to upravím dopředu, tak se ani nehne (už si fakt někdy připadá, jak alchymista).
Žádnou řádku nemám přidanou, mrkni výše na moje vyfocené ovládání hlasitosti.
Alchymii zdar !!!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.