Dobrý den,
jelikož plánuji koupi nového notebooku na vánoce, dočkal jsem se i já problému s operačním systémem Windows Vista. Ten nechci, protože chyby jsou na každém kroku a jednou mi u kamaráda dokonce odmítla soubor s koncovkou *.php což mě prostě dožralo natolik, že jsem začal hledat řešení u Linuxu a nestačil jsem se divit. Můj názor, že Linux je pro programátory co málem neznají slovo hry a myš je tak k tomu, aby zapla konzoli. Hodina na ubuntu,cz a její Wiki, půl hodina diskuze s jedním kamarádem a cca 4 minuty videa na youtube.com překopalo můj názor a ujistilo mě, že Linux Ubuntu je pro mě správná volba. Když jsem se rozhodl, stáhl *.iso soubor, vypálil ho na CD a těšil se na nb bez předinstalovaného OS, přinesla mi máma novinku, že sehnala někoho, kdo notebooky skládá a dá mi tam XP. Kývl jsem na to, ať mi tam tedy dá XP a sám začal řešit otázku, jak mít oboje. A nyní ukažte, jaký jste borci.
Potřebuji polopaticky, po detailu vysvětlit, jak disk, kde již je Windows XP, rozdělit a na druhou půlku nainstalovat Ubuntu bez problémů a snadno, přesněji řečeno, jak je to popsáno na wiki ubuntu.
Mimochodem použil jsem pochopitelně tlačítko hledat, ale vyskočili na mě topici, kde se lidi ptají na nějaké /home apod. a já jsem rád, že vím, co je to BIOS.