Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdělení disku  (Přečteno 5297 krát)

RockFire

• Aktivní člen
  • *
    • Portfolio
Rozdělení disku
« kdy: 20 Listopadu 2008, 21:16:10 »
Dobrý den,
jelikož plánuji koupi nového notebooku na vánoce, dočkal jsem se i já problému s operačním systémem Windows Vista. Ten nechci, protože chyby jsou na každém kroku a jednou mi u kamaráda dokonce odmítla soubor s koncovkou *.php což mě prostě dožralo natolik, že jsem začal hledat řešení u Linuxu a nestačil jsem se divit. Můj názor, že Linux je pro programátory co málem neznají slovo hry a myš je tak k tomu, aby zapla konzoli. Hodina na ubuntu,cz a její Wiki, půl hodina diskuze s jedním kamarádem a cca 4 minuty videa na youtube.com překopalo můj názor a ujistilo mě, že Linux Ubuntu je pro mě správná volba. Když jsem se rozhodl, stáhl *.iso soubor, vypálil ho na CD a těšil se na nb bez předinstalovaného OS, přinesla mi máma novinku, že sehnala někoho, kdo notebooky skládá a dá mi tam XP. Kývl jsem na to, ať mi tam tedy dá XP a sám začal řešit otázku, jak mít oboje. A nyní ukažte, jaký jste borci.

Potřebuji polopaticky, po detailu vysvětlit, jak disk, kde již je Windows XP, rozdělit a na druhou půlku nainstalovat Ubuntu bez problémů a snadno, přesněji řečeno, jak je to popsáno na wiki ubuntu.

Mimochodem použil jsem pochopitelně tlačítko hledat, ale vyskočili na mě topici, kde se lidi ptají na nějaké /home apod. a já jsem rád, že vím, co je to BIOS.

premet

• Host
Re: Rozdělení disku
« Odpověď #1 kdy: 20 Listopadu 2008, 21:20:45 »
To co chceš, tomu se říká Dualboot. Postup při instalaci je uplně stejný, akorát bereš ohled na první oddíl s Windows. Nic víc, nic mín. Grub by si měl Windows najít sám bez problémů. Takže si při instalaci vytvoř jen další 3 oddíly pro / - kořenový, /home domovský adresář a Swap. Základní popis instalace najdeš na wiki  :).

RockFire

• Aktivní člen
  • *
    • Portfolio
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopadu 2008, 21:26:34 »
Jé, moc díky za chytrou radu. Teď prosím někdo, kdo umí číst. Já vím, oč se jedná, já chci polopatický návod, jak na to.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 20 Listopadu 2008, 21:27:12 »
Pochopil jsem dobře že notebook ještě nemáte a XP se do něj budou teprve instalovat?
Ať vám XP nainstaluje namísto celého jen na část disku a druhou část nechá nepřidělenou. Pak to bude bez problémů.
Nabootujete z Ubuntu, při instalaci dáte ubuntu jen tu nepřidělenou část disku a máte to. Přítomnost windows detekuje samo a budete jej mít jako jednu z voleb při bootovací nabídce.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

premet

• Host
« Odpověď #4 kdy: 20 Listopadu 2008, 21:31:29 »
Teď nedokážu říct, jestli instalátor umí sám odkrojit kousek oddílu z jiné, každopádně na LiveCD je i Gparted. Když si otevřeš po naběhnutí Ubuntu z CD v Menu položku Systém -> správa -> editor diskových oddílů / partition editor (něco takovýho tam bude) tak se ti otevře Gparted. Tam uvidíš tvůj disk a vybereš si oddíl s Windows a máš tam možnost změnit velikost / resize . Tím si uděláš oddíl pro Linux. Zbytek rozdělení můžeš provést při instalaci nebo přímo v tom Gparted  :).

RockFire

• Aktivní člen
  • *
    • Portfolio
« Odpověď #5 kdy: 20 Listopadu 2008, 21:36:36 »
Premet: Děkuji, tohle mi určitě pomůže

kiklhorn: Z určitých důvodů to nejde (nešťourejte v tom, prosím)

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 21 Listopadu 2008, 09:04:02 »
Doporucil bych ti nainstalovat ty windows, pak si do nich nainstalovat virtualbox, vytvorit si v nem virtualni disk a na ten si pak (ve virtualboxu) ubuntu zkusmo nainstalovat. Aspon si vyzkousis, co te ceka. Muzes to tak instalovat do aleluja, dokud si nejsi jisty, ze to zvladnes.

Jednou videt je vic jak tisickrat slyset.

RUDRA

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Listopadu 2008, 09:48:45 »
je to jednodušší než to vypadá. jdi na věc s vytisklým návodem (je jich všude plno) a bude to dobrý ..

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #8 kdy: 21 Listopadu 2008, 13:29:20 »
Nemusí ani to. Když bude mít na počítači Win, tak mu při instalaci z CD instalátor nabídne rozdělení disku napůl a sám to udělá. Nemusíte chudáka blbnout. :)

premet

• Host
« Odpověď #9 kdy: 21 Listopadu 2008, 13:39:32 »
Já bych dal přednost vlastnímu rozdělení, aspoň se člověk něco naučí a to je k nezaplacení.  :)

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 24 Listopadu 2008, 08:59:09 »
Já bych dal přednost vlastnímu rozdělení, aspoň se člověk něco naučí a to je k nezaplacení.  :)
Plne suhlasim. Kedze sa jedna o NTB, tak predpokladam, ze sa u "RockFire" nevyskytuje nejaky zbytocny disk, ktory by tam vliezol a kde by mohol kludne experimentovat bez straty WinXP :).

Kazdopadne, podstatu mas. Na NTB je iba WinXP bez cennych dat, max mozes skoncit s tym, ze tam budes mat iba Ubuntu.

Presny navod Ti nikto holt nenapise - nikto pred tym NTB nesedel, aby si vedel predstavit konkretnu situaciu s tym diskom ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.