Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu na nový disk  (Přečteno 1999 krát)

Potok

• Návštěvník
Instalace Ubuntu na nový disk
« kdy: 06 Března 2009, 00:25:54 »
Dobrý den, pročetl jsem si nějaká témata o tomto problému, ale žádné mě neuspokojilo. Tak by jsem se chtěl zeptat:
Mám fyzický disk rozdělen na C (win), a D (data). Přez wubi jsem nainstaloval Ubuntu na D (ale já .... jsem si dal málo místa), takže jsem ho chtěl zvětšit. A teďka ho nespustím vúbec. (vypádá to že windows) mě vypíšou při pokusu o spuštění ze zavaděče hlášku že požadovaná cesta nebyla nalezena. Takže by jsem chtěl tento zavaděč odstranit. Toť bod 1)

bod 2) Chci si do stávajícího počítače (s nainstalovanýma win.) koupit další disk (Oba budou SATA). Tak a moje představa je takováto : nový disk naformátuji, a připojím do windows a pak na něj (na celý disk) nainstaluju přez windows Ubuntu.    Avšak zde vyvstává otázka se zavaděčem - protože co jsem koukal, tak nastavení je pro mě jako španělská vesnice.

Takže by jsem Vás chtěl poprosit o radu/pomoc , jak by jste toto vyřešily.

Předem děkuji.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Instalace Ubuntu na nový disk
« Odpověď #1 kdy: 06 Března 2009, 01:06:16 »
bod 1) přidat/ubrat programy

bod 2) Neinstalujte to přes WUBI, ale rovnou nabootujte z CD Ubuntu. Spustí se vám live systém a z něho můžete zahájit instalaci. Instalátor rozpozná přítomnost Windows na prvním disku a bude vám je nabízet jako jednu z možností po startu.
A mrkněte se na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Instalace#Jakm.2BAOE-mspustitinstala.2BAQ0-n.2BAO0CD.3F
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Potok

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Března 2009, 01:17:28 »
aha, tak to je super, protože jsem se někde dočetl, že si ten zavaděč neumí poradit se systémem na jiném disku --> proto to instalování přez wubi.

a ještě detail : na co mám ten disk naformátovat? nebo ho mám nechat tak jak si ho přinesu z obchodu?

PS (edit): chtěl by jsem na ten disk vidět i z windows kvůli ůložnému prostoru --> takže předpokládám že disk rozdělit na 2 že ano?

Edit: Tak jsem ubuntu ve windows odinstaloval, ale pořád tam je ten zavaděč, nevíte prosím někdo co s tím? Edit: našel jsem možnost obnovy GRUB, myslíte že to pomůže?
« Poslední změna: 06 Března 2009, 07:06:20 od Potok »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 06 Března 2009, 07:48:31 »
aha, tak to je super, protože jsem se někde dočetl, že si ten zavaděč neumí poradit se systémem na jiném disku --> proto to instalování přez wubi.

a ještě detail : na co mám ten disk naformátovat? nebo ho mám nechat tak jak si ho přinesu z obchodu?

PS (edit): chtěl by jsem na ten disk vidět i z windows kvůli ůložnému prostoru --> takže předpokládám že disk rozdělit na 2 že ano?

Edit: Tak jsem ubuntu ve windows odinstaloval, ale pořád tam je ten zavaděč, nevíte prosím někdo co s tím? Edit: našel jsem možnost obnovy GRUB, myslíte že to pomůže?
1 - naopak. je to lepsi, kdyz je na jinem disku, grub se pak nainstaluje na disk s ubuntu a disk s win zustane nedotcen. (bohuzel tady to neplati, kdyz uz je po predchozim pokusu nainstalovan grub)
dulezite ale je, mit pred instalaci nastaveny disk, kam se bude ubuntu  instalovat, jako bootovaci.
2 - instalator disk naformatuje, neni potreba predem disk pripravovat
3 - ovladac do windows pro praci s ext3 a neni potreba delat specialni partition pro "vymenu dat". Na druhou stranu se doporucuje mit oddelenou partition pro / a pro /home (ale to neresi viditelnost pro win)
4 - nikoli obnova grub, ale obnova windowsiho zavadece - na wiki to bude nekde pod odstranenim ubuntu.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.