Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Telefon Ekiga v ubuntu II 8.10  (Přečteno 2192 krát)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Telefon Ekiga v ubuntu II 8.10
« kdy: 02 Listopadu 2008, 19:28:57 »
Ahoj,

nahodil jsem II a chtěl jsem s kámošem (kterého jsem naverboval do ubuntu), pokecat přes ekigu, jelikož k tomu je v ubuntu určena a nechci se patlat se skypem atd.. A když má ubuntu a stejnej program už nainstalovanej tak není nic jednoduššího...

Ovšem je to docela složité.
Jsem registrovanej, ale na testovacím sip:500@ekiga.net nic.. Mam pocit, že má problém se zvukem. Podle návodu na wiki jsem zkoušel příkaz arecord -D plughw:0,0 -c 1 -r 8000 -f S16_LE - | aplay -D plughw:0,0 -c 1 -r 8000 -f S16_LE -
pro otestování zvuku nebo tak něco a psalo to chybovou hlášku device or resource busy.

Zkoušel jste někko v II Ekigu? Funguje to někomu?
Koukal jsem, že v II je verze 2.něco a někde jsem viděl, že snad nepodporuje pulse-audio...  (proč je teda v II?)

Dík za rady a podměty...

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Telefon Ekiga v ubuntu II 8.10
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2008, 22:54:58 »
V HH mi Ekiga fungovala, WengoPhone také, teď už delší dobu používám SIP telefony hardwarové
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #2 kdy: 03 Listopadu 2008, 11:56:20 »
Ekiga mi fachčila, ale spojení bylo strašné (nepřišel jsem na to proč), tak jsem stejně skončil u Skypu, který stejně používám jen výjimečně.
Kubuntu forever :-)

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 24 Listopadu 2008, 11:14:36 »
Taky mi Ekiga nefunguje, ale já jsem ji nedokázal rozchodit ani na HH, ale myslím, že mám taky problém se zvukem. Se skypem není zas takové patlání, bohužel mi funguje "dobře" (= prostě skype), takže si s přítelkyní voláme přes ten. Jakmile bych však rozchodil Ekigu, posílám skype do ****, uvědomuju si jeho nevýhody a vadí mi.
Připadá mi, že mám taky nějaký problém se zvukem, když volám na 500@ekiga.net, jen vidím, že můj hlas je snímán, ale do sluchátek mi to nic nevrací... Ale říkám si, že když skypem "to jde", ta to přece bude jen nějaké nastavení nebo jánevímco, nebo se mýlím?
Xubuntu 12.04

ulawak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Listopadu 2008, 14:08:56 »
Mně Ekiga funguje bez problému na více počítačích s ubuntu. Vádí ji jenom, když nějaká jiná aplikace používá zvukovou kartu. V tom případě vyskočí hláška, že nemůže otevřít audio kanál pro příjem zvuku.
Je potřeba mít správně nastavený mixer - třeba aby byl jako zdroj pro nahrávání vybrán mikrofon.
Dobré k otestování je zkusit zavolat na echo@nic.cz - na to není potřeba žádný účet.
Problém může být je-li v preferencích povolena detekce ticha. Potom je-li hlas slabší může dojít k úplnému potlačení. V tom případě pomůže trošku zařvat.
« Poslední změna: 24 Listopadu 2008, 14:22:47 od ulawak »

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 25 Listopadu 2008, 19:30:52 »
Tak jsem to znova zkoušel a pořád nic...

- registrovaný jsem
- mikrofon s boostem funguje, zkoušel jsem to na záznamníku zvuků...
- při vytočení jak sip:500@ekiga.net tak echo@nic.cz se spojení zruší.. Ani se to prostě nevytočí. (volá, volá a pak konec)
- na záložce zvuk jsou dvě táhla. Pro mikrofon a pro repro. Obě jsou v levé pozici, kam se nemilosrdně vracejí..
- jiná aplikace potřebující zvuk neni spuštěna
- jen informativně, v nastavení ekigy u zařízení je tam pouze modul ALSA...

mě nic moc nenapadá...

ulawak

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Listopadu 2008, 20:46:30 »
Co to znamená "volá a volá"? Napíše se došlo k připojení?
To nevypadá na problém se zvukem.
Má ten počítač veřejnou IP adresu? Je za NATem, za firewallem?
Je na telefonu napsáno "Registrované  účty:1" (Případně číslo větší jak 1 při více účech)
Přes menu Edit se dá spustit konfigurační druid. V něm je taky  test nahrání a přehrání hlasu přímo na počítači.
Ty vracející se táhla, to bylo vždycky.Po vytočení čísla (sip adresy) musí nejprve dojít ke spojení. Pak se teprve Ekiga pokusí otevřít audiokanál. Pokud se to podaří dá se manipulovat s táhlama. Pokud se audio kanál otevřít nepodaří vyskočí hláška.

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 25 Listopadu 2008, 21:18:13 »
Že došlo k připojení nenapíše.
Veřejnou adresu nemá, za NATem je.
Registrované  účty:0, teď jsem si všiml, že v účtech je rolovátko a skován sloupeček registrace selhala
-------------------------

Zkusil jsem znovu průvodce, Nat se detekoval, zvuk se otestoval (akorát to při potvrzení zamrzlo a vynutilo se ukončení) po přeskočení zkoušení zvuku sem se dostal až na konec, Rú:1 a na sip:500@ekiga.net jsem se už dovolal. Spojilo se to. Sice to trochu trvá... ale spojí se.
Posuvníky se poté odblokují jak bylo řečeno...

(zmátli mě posuvníky, neustálé problémy s pulse-audio (člověk si už říká, že když jde o zvuk, tak je problém vždy v tomto) a zjevně nepodařená 1 registrace účtu pomocí průvodce)
« Poslední změna: 25 Listopadu 2008, 21:38:22 od Czario »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.