Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomalé bootování a vypínání systému (Ubuntu 8.10)  (Přečteno 6235 krát)

geckon

• Aktivní člen
  • *
Pomalé bootování a vypínání systému (Ubuntu 8.10)
« kdy: 18 Listopadu 2008, 16:10:52 »
Ahoj,

nainstaloval jsem novou verzi Ubuntu a trápí mě dvě věci (resp. jedna, pokud spolu souvisí)...
Při bootování, když se zobrazí logo ubuntu a ukazatel průběhu, se ukazatel najednou zastaví (kousek před půlkou) a stojí. Po nějaké době (neměřil jsem, ale je to dost dlouho - dejme tomu minutu/minutu a půl) se to zase rozeběhne a systém najede.
Podobný problém mám s vypínaním. Opět při zobrazení loga a ukazatele průběhu. Najednou se ukazatel zastaví, za chvilku zčerná obrazovka (jen v levém horním rohu bliká kurzor) a trvá dlouho (opět jsem neměřil, ale řádově minuty) než se notebook vypne.

Děkuji za rady, případně prosím řekněte, co může pomoct k diagnostikování problému.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Pomalé bootování a vypínání systému (Ubuntu 8.10)
« Odpověď #1 kdy: 18 Listopadu 2008, 17:32:38 »
nainstalujte bootchart, je v repozitářích,  pak v /var/log/bootchart budete mít po každém spuštění graf co jak dlouho nabíhá.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

tylik

• Host
« Odpověď #2 kdy: 19 Listopadu 2008, 10:23:08 »
Mozete mne poradit preco mi tak dlho bootuje ubuntu? Ked zapnem tak musim cakat aj 2 minuty.

http://www.webbox.sk/images/927mjaz7b78r0u3yze0.png

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

igst

• Host
« Odpověď #4 kdy: 19 Listopadu 2008, 11:24:00 »
Já ho otevřu. (obrázek)

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 19 Listopadu 2008, 11:50:43 »
tylik > to je proubouzení ze disku, to je něco jiného...

tylik

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Listopadu 2008, 14:33:33 »
tylik > to je proubouzení ze disku, to je něco jiného...

Ako pisal kiklhorn /var/log/bootchart, tak boli obrazky.

veselyroman

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Listopadu 2008, 13:51:33 »
Mám na svém notebooku s 8.10 stejný problém (pomalost zapínání/vypínání). Ve chvíli, když se načítání zastaví, stisknu kombinaci Ctrl+Alt+Del a systém ihned pokračuje v načítání a bez problémů naběhne  8) (bez jakékoliv anomálie)... Možná to někomu taky pomůže.
U 8.04 to nabíhalo rychle a bez problémů ???.

tylik

• Host
« Odpověď #8 kdy: 24 Listopadu 2008, 21:27:25 »
Mám na svém notebooku s 8.10 stejný problém (pomalost zapínání/vypínání). Ve chvíli, když se načítání zastaví, stisknu kombinaci Ctrl+Alt+Del a systém ihned pokračuje v načítání a bez problémů naběhne  8) (bez jakékoliv anomálie)... Možná to někomu taky pomůže.
U 8.04 to nabíhalo rychle a bez problémů ???.

jj mne v hardym tiez slo vsetko rychlejsie...  Nieco som vycital z logov...dri2 mi ukazuje chybu a hal ze nemozem nacitat...nerozumiem sa tomu velmi.

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 25 Listopadu 2008, 22:30:12 »
Tak já jsem byl nakonec donucen (ještě z jiných důvodů) přeinstalovat a teď je vše v pořádku. Podobně na druhém nb, kde jsem instaloval 8.10 vše běhá.

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 26 Listopadu 2008, 13:22:01 »
Tak změna - už to zase blbne - dělá to to samé co dřív:-/ Na druhém notebooku se to neprojevuje, tak nevím, asi to bude tímto HW. Takže asi zůstávám na 8.04, které mám na druhé partition.

fermata

• Aktivní člen
  • *
  • skill: write in C
« Odpověď #11 kdy: 29 Listopadu 2008, 15:16:01 »
Mne 8.10 tiez strasne dlho bootuje, zistila som, ze kvoli wifine...ked odstranim splash, vidim, ze to stoji na Configuring nework interfaces.
Ked dam wifi prec z /etc/network/interfaces, tak bootuje uplne krasne, lenze wifinu tam musim mat, inac mi nejde pripojenie k netu cez Eduroam... vygoooglila som nieco o bugu v module iwl3945, ale ten sa prejavoval uplnym zatuhnutim bootovania, tak to zrejme nebude ono.
A to dlhe vypinanie sa u mna prejavuje, ked v notebooku nie je zastrceny ethernetovy kabel...stale sa snazi ziskat IP adresu, a to aj v pripade, ze pred vypnutim killnem dhclienta
"A weak coder becomes a strong coder by reading code and writing code - every day, for fun."

Fujitsu Siemens V5505, Intel Core 2 Duo, 1 GB RAM, Intel X3100, Debian Sid/Squeeze LXDE + Ubuntu Intrepid Ibex

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 30 Listopadu 2008, 00:21:39 »
Při vypnutí se snaží získat IP?

fermata

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 30 Listopadu 2008, 00:24:29 »
hej, potom, ako dam vypnut, tam vidim, ako ziada o IP adresu cez DHCP
"A weak coder becomes a strong coder by reading code and writing code - every day, for fun."

Fujitsu Siemens V5505, Intel Core 2 Duo, 1 GB RAM, Intel X3100, Debian Sid/Squeeze LXDE + Ubuntu Intrepid Ibex

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 30 Listopadu 2008, 13:39:19 »
Prosím tě, jak můžu zjistit, jestli se u mě jedná o stejný problém a jak se to dá vyřešit? Díky

fermata

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 30 Listopadu 2008, 15:48:47 »
Zistenie, ci ide o ten isty problem:
Pri bootovani, ked nabieha Grub, odmazte parametre quiet splash pri kerneli, ktory pouzivate. Ak potom pri vypinani uvidite nieco ako: No DHCPOFFERS received, ide o ten isty problem.
Riesenie:
Musite vediet, ako je u vas oznacena sietovka a wifina, u mna je to eth0 a wlan0. V /etc/network/interfaces nesmie byt nic o wifine, a pred vypnutim treba zadat:
Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig wlan0 down
, proste zhodit obidve sietove rozhrania. Takto sa mi notebook vypne bez problemov, aj ked v nom nie je ethernetovy kabel.
Vyhodenie wifiny z /etc/network/interfaces u mna riesi aj dlhe bootovanie.
« Poslední změna: 30 Listopadu 2008, 15:50:51 od fermata »

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 01 Prosince 2008, 10:45:21 »
A neznemožním si tím používání těch síťových rozhraní? :)

UPDATE: Resp. neznemožním si používání wifi, když ji vyhodím z /etc/network/interfaces ? A lze shazování obou rozhraní nějak zautomatizovat? Resp. předpokládám, že ano, ale jak? :)

Díky
« Poslední změna: 02 Prosince 2008, 15:26:31 od geckon »

fermata

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 04 Prosince 2008, 21:30:17 »
mne wifi funguje, aj ked nie je v /etc/network/interfaces (teda funguje vsade okrem eduroamu)
co sa tyka tej automatizacie zhadzovania, asi by som si napisala skript na ich zhodenie:
#!bin/bash
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig wlan0 down
a vzdycky pred vypnutim by som ho spustila...bude ale treba zadavat heslo, a to neviem, ako by som obisla...snad niekto mudrejsi poradi

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 04 Prosince 2008, 23:14:43 »
Není to náhodou tak, že když je "sudo" ve skriptu, tak si proste o to heslo rekne, kdyz bezi? :)
Jinak tím zautomatizováním jsem myslel spíš nějaký skript, který by proběhl automaticky, když dám vypnout;)

Jinak to ale asi stejně neřeší můj problém, protože to sice poprvé zafungovalo (a já jsem se zaradoval), ale od té doby jsem vypínal zatím dvakrát (a předtím jsem obě rozhraní shodil), ale zase to trvalo tak dlouho...

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 08 Prosince 2008, 20:03:14 »
Tak zase jinak:) Většinou to funguje, ale ne vždy - zatím se mi však nepodařilo vysledovat, čím by to mohlo být.

Problém je, že eduroam potřebuju taky:)

geckon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 09 Prosince 2008, 22:39:23 »
Je možné, že jsem včera stáhl nějakou aktualizaci (ten notebook není trvale připojen k internetu, takže aktualizace mohla být i staršího data), která opravila chybu s dlouhým vypínáním? :) Od té aktualizace jsem vypínal dvakrát, ani jednou jsem neshazoval rozhraní a dvakrát se to vypnulo normálně:)

Bohužel dlouhé bootování přetrvává.

Vivan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 14 Prosince 2008, 18:58:25 »
mne wifi funguje, aj ked nie je v /etc/network/interfaces (teda funguje vsade okrem eduroamu)
co sa tyka tej automatizacie zhadzovania, asi by som si napisala skript na ich zhodenie:
#!bin/bash
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig wlan0 down
a vzdycky pred vypnutim by som ho spustila...bude ale treba zadavat heslo, a to neviem, ako by som obisla...snad niekto mudrejsi poradi

Takto:
echo heslo | sudo -S ifconfig eth0 down

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.