Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Málo volného místa na disku -> resize partitions. 8.04 -> 8.10?  (Přečteno 1242 krát)

vrsek

• Návštěvník
Zdravim!

Mam mensi problem. Pred par lety na mem starem PC jsem zkousel linux ale bez valnych vysledku. Kdyz jsem si pred 3 mesici instaloval Ubuntu 8.04 x64, nepocital jsem s tim, ze bych ho nejak rapidne pouzival takze jsem vyhradil jen 5GB pro system (ext3) a 400MB pro swap. Ja vim ze to je spatne (na druhou stranu, mam 3GB RAM tak se swapem neni o co stat krom rezimu spanku (pokud se mylim opravte me)), jenze do taju linuxu jsem pronikl az ted. Situace se zmenila a do woken (Vista) bootuju tak 2x tydne :-D Mam tedy nyni potize s volnym mistem. Jinak jsem s Ubuntu maximalne spokojen, mile me tento system prekvapil.

1) Zjistil jsem ze si docela dost berou chache prohlizecu (FF + O) coz jsem promazal. Odinstaloval jsem stara jadra linuxu apod. Jenze co me zarazi nejvic je, ze gparted vypisuje 573.18MB volneho mista, pritom kdyz dam vlastnosti systemove partition v Pocitaci, tak mi oznamuje volne misto 320.6MB. Kde je zbytek volneho mista? Proc ext3 neukazuje "kolac" volneho mista pri volbe Vlastnosti jako FAT32 nebo NTFS partitions. Zkousel jsem neco vygooglit, ale k nicemu jsem nedospel...   :-\ Nevite cim to muze byt zpusobeno?

2) Jsem puntickar a rad si upravuji veci podle sveho, nelibi se mi nazev partition "Systém souborů". Lze ho prejmenovat? Jak?

3) Uvazuji, ze resiznu partitions a pridam si tim volne misto na ubuntackou partition. Kamarad (malo mista mel ze stejneho duvodu jako ja) tohle udelal a wokynka (XP) mu uz nenabootovaly. Proste to zatuhlo, disk poblikaval, ale nic se nedelo... Ja wokna potrebuju kvuli praci. Presto uz se pomalu pripravuji, vygooglil jsem si navod na bootovaci USB s gparted. Ma nekdo zkusenosti s resizem a Vistou? Ja jen vim, ze by se mela windowsacka partition pred touto operaci defragmentovat + proverit na chyby. Existuji jeste nejake prostupy jako prevence pred neuspechem? (krome zalohovani :-) )

4) Kdyz uz se budu postet do resizovani, chtel bych si zvetsit swap abych mohl pouzivat uspani na disk (coz se soucasnym 400MB swapem neni mozne). Jak jsem jiz psal, mam 3GB RAM, google radi swap MB = 2x RAM MB. Ale 6GB mi pripada zbytecne moc... Kolik GB by bylo optimalni? Nebo skrz to ze mam dostatecne velkou pamet (dival jsem se ze system swap nevyuziva, parkrat tam bylo 40MB pouzito netusim na co) lze swap zrusit a zaridit uspani na disk jinym zpusobem?

5) Dale bych se chtel zeptat o co prijdu nebo co bude prinosem, kdyz bych chtel aktualizovat na Ubuntu 8.10. Budou mi fungovat vsechny jiz nainstalovane aplikace? Co prinese za vyhody nova verze, krom reseni nejakych bugu (nemyslim konkretne)?

Dekuji za odpovedi.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Málo volného místa na disku -> resize partitions. 8.04 -> 8.10?
« Odpověď #1 kdy: 12 Prosince 2008, 17:59:28 »
Pár mých zkušeností:

Paměť - různé aplikace zobrazují paměť různě, protože některé započítavají různé virtuální paměti a jiné ne. Ten gparted by měl být správně, příp. se mrkni na Systém → Správa → Sledování systému → Systém souborů.

Resize - už jsem dělal 4x s Ubuntu a XP, vždy bez problémů. Možnosti: záloha dat, defragmentace; před resize najet do Windows a nastavit tam (pro jistotu - měl by to ale udělat automaticky) v nástrojích pro C: - zkontrolovat disk, a on by se po rebootu měl spustit nástroj na kontrolu disku; zkontrolovat CD/USB s Ubuntu/GParted, jestli tam není chyba; neresizovat při větru a jiném pravděpodobném výpadku elektriky  ;) a dát si na to čas a klid

SWAP - nepoužívá se jen pro uspání... a ten vzoreček 2xRAM je jen orientační. Nejlépe je sledovat využití SWAPu při normální činnosti a při uspání, po nějakou dobu, a pak se podle toho zařídit. U mě to např. využívá max. tak 50% kapacity RAM. 

Ubuntu 8.10 - někteří říkají, že je pomalejší a méně stabilní. Já jsem nainstaloval a kvituju s povděkem lepší aplikace (Transmission, gParted, Network Manager,...) a méně chyb při bootování a vypínání. Něco je zase horší (hůř se mi hledají určitá nastavení, switch-user-applet mi hlásí chyby a je pomalý apod.). Záleží, jak se Ti do toho chce. Při upgradu mi fungovaly všechny aplikace kromě toho, že se mi odinstaloval Skype.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.