Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak vypnout konfiguráky  (Přečteno 1895 krát)

fioler2

• Aktivní člen
  • *
Jak vypnout konfiguráky
« kdy: 06 Ledna 2009, 19:27:20 »
Chtěl bych se zeptat, jak vypnout v 8.10. automatické konfigurace monitoru. Rád bych si nastavil 2 monitory s ATI, ovšem xorg.conf se mi pořád přepisuje. V práci mám zase problém s resolv.conf (DNS), který mi asi přepisuje nefunkční network manager. Ze sane mi zmizel soubor, kde dříve byly uvedeny zařízení, kam jsem pracně dopsal LPT scaner, který teď rovněž nejde. Prosím raďte mi postupy rovnou přes terminál, začínám nesnášet grafická udělátka. Předem děkuji za opovědi.

premet

• Host
Re: Jak vypnout konfiguráky
« Odpověď #1 kdy: 06 Ledna 2009, 19:30:58 »
1) Monitory - nastuduj si xrandr http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu/
2) Síť - Network Manager je na *CENSORED*, řešil jsem to samí v OpenSuse 11 a řešil to dnes i Nettezzaumana, myslím něco podobnýho. Na nastavení sítě používám Wicd

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #2 kdy: 06 Ledna 2009, 22:14:30 »

2) možná pomůže tento odkaz: http://en.wikipedia.org/wiki/Resolvconf resp. http://man.cx/resolvconf (ale raději zagooglite u debianu po novější dokumentaci - protože tahá i z jiných konfiguráků než zde uvedených - např. parametry dns-* uvedené v /etc/network/interfaces )

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

fioler4

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Ledna 2009, 10:56:36 »
Co se týče network manageru - to řešení s úpravou /etc/resolvconf/run/resolv.conf mě napadlo hned, ale bohužel to nezabírá. Tento soubor sice nic nepřepíše, ale také nemá na nic vliv. V adresáři se nacházejí ještě další soubory, kam se dá zapsat DNS, ale bohužel. Všiml jsem si, že resolvconf je script, který hledá DNS někde, ale kde? nm-applet mi nefunguje, všechno raději zadávám natvrdo do souboru interfaces. Přesto je to ale velmi obtížné, nahazovat si pořád drátovou síť ručně. To řešení přes Wicd se hodí spíše pro uživatele wifi. Už nevím jak dál, asi se budu muset vrátit k 8.04.

Co se týče monitorů - už se mi to párkrát podařilo rozchodit, ale jen jednou. Po restartu se přepisuje xorg.conf, bohužel verze 8.10. nespolupracuje ani s ATI catalyst control center pro linux.

fioler4

• Návštěvník
Tak už jsem na to přišel
« Odpověď #4 kdy: 09 Ledna 2009, 11:04:48 »
Tak jsem zeditoval skoro všechno, co se jmenuje resolvconf. Začalo to fungovat, ale teď nejsem 100% schopen definovat, jak to opravit. Myslím, že se vyplatí editovat tento soubor: /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base (možná i /var/cache/system-tools-backends/backup/2/etc/resolv.conf (nameserver IP adresa).

Ještě mi prosím poraďte jak s tou konfigurací grafické karty (u mě konkrétně ATI Radeon 9800 - proprietární fglrx)
a dvou monitorů:
1) 19 palcový LCD monitor v rozlišení 1024*768 Hyunday BA91
2) CRT 20 palcová LCD televize Philips v rozlišení 640*480
režim theatre a nebo alespoň clone

Vím, postup je na WIKI. Ale opět tuším problém, že se xorg.conf bude přepisovat po restartu.
Předem díky za odpovědi.

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Ledna 2009, 16:26:45 »
Obrazovky nakonec vyřešila utilitka grandr.

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 25 Ledna 2009, 17:33:38 »
S tím DNS - lze také doinstalovat staré osvědčené sudo apt-get install gnome-network-admin, v terminálu spustit network-admin a zadat DNS.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.