Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Záchranná disketa [vyřešeno]  (Přečteno 3159 krát)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
Záchranná disketa [vyřešeno]
« kdy: 04 Ledna 2009, 10:23:51 »
Mám nainstalované UBUNTU 8.04 na flashdisku odkud ho  bootuji do počítače.
Lze vytvořit záchrannou disketu (tuto možnost  jsem nenašel) nebo si naistalovat druhý flashdisk LIve CD nebo přímo ze spuštěného Ubuntu 8.04 na flash disku?
« Poslední změna: 08 Ledna 2009, 21:35:05 od Martin 'Želva' Malý »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Záchranná disketa
« Odpověď #1 kdy: 04 Ledna 2009, 10:37:34 »
Co si představujete pod pojmem "záchranná disketa"?

Pokud chcete vytvořit LiveCD na USB flash disku ("LiveUSB"), tak to samozřejmě možné je -- http://wiki.ubuntu.cz/LiveUSB

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 04 Ledna 2009, 14:07:48 »
Pod pojmem záchranná disketa si představuji  disketu, která obnovila systém tak jak to je u  DOSu  nebo Windows, když to nešlo nabootovat.
Nyní, když bootuji z flashdisku a mám na výběr spuštění mezi UBUNTU 8.04 a Windows.  Pokud poškodím flashdisk tak nic nespustím, musel bych zřejmě obnovit systém přes instalační CD Windows či LIve CD Ubuntu 8.04 .

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2009, 14:22:22 »
Pokud si dobře pamatuju, záchranná disketa byla disketa, ze které se spouštěl nějaký ořezaný DOS, případně se s její pomocí dalo nabootovat z CD (když to neuměl BIOS).
V dnešní době to nemá smysl. Daleko rychlejší je nabootovat LiveCD (případně si vytvořit Live CD flashdisk, což je pak ještě rychlejší) a opravit to z něj.
Navíc pochybuji, že v dnešní době by se na disketu vešel jakýkoliv systém schopný cokoliv opravit...

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 04 Ledna 2009, 21:50:54 »
Měl jsem na mysli především obnovu MBR tabulky a ta by se na disketu vešla a  bude na to asi i  nějaký příkaz. Ještě, aby bylo jasno na flashdisku mám nainstalované UBUNTU 8.04 a na pevné disku pouze Windows. 
Zkusil jsem naistalovat druhý flashdisk zálohu UBUNTU 8.04 z toho prvního, kde je spuštěno UBUNTU 8.04 tedy dá se říct naklonovat instalátorem na disk nic jiného tam nevidím, přímo instalátor na USB ten tam není. Na flashdisk se to naistalovalo s rozdělením , ale jen se zlomkem souborů co tam má být a tak je to pro bootování nepoužitelné.  Určitě je proveditelná  instalace  z spuštěného  LIive CD a s naistalováním  na dalšího  flashdisku, ale
chtěl jsem si zkusit další možnost
Ještě jsem si naistalovat program AP Ton CD na obnovu souborů a vypálil CD a tak mohu eventuelně obnovit poškozené soubory z tohoto CD, ale jak obnovit tabulku MBR a spustit UMBUTU 8.04 z flashdidisku, kerý potřebuje  "opravu" to vlastně t nevím . Možná je instalace z LIive CD a naistalování  na nový flashdisk a to trvá relativně dlouho.

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 08 Ledna 2009, 16:04:37 »
Záchranou disketu lze vytvořit programem  QGRUBEDITOR 2.5.0, který nainstalujeme z balíku programů, které jsou nám  k dispozici  anebo zkopírovánim  souborů GRUBu umístěných v Systému souburů na disketu.   

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Re: Záchranná disketa [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 11 Ledna 2009, 02:19:11 »
Pokud ti jde o opravu MBR, tak ti pomůže reinstalace zavaděče. Rozdíl oproti Windows je v tom, že se zavaděčem nemusíš reinstalovat celý systém. Měl by ti stačit Super Grub disk - tady je o něm nějaký článek http://www.linux.com/feature/57240

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.