Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HP nx8220 wifi LED (Intel® Pro/Wireless 2200BG) pod Ubuntu 8.10  (Přečteno 2018 krát)

Gwaihir

• Návštěvník
Zdravim, instaluji starsi notes pro syna a za boha jsem nemohl rozchodit wifi (nefungoavala ani pod 8.04 ani po upgradu na 8.10). Problem byl evidentne v tom, ze nefungovalo tlacitko na zapnuti wifi - bylo proste standardne vyple. Po asi 2 hodinovem patrani jsem prisel na to, jak to spravit:

http://knowledge76.com/index.php/Wireless_LED_on_Ubuntu

Citace
sudo -s
echo "options ipw2200 led=1" >> /etc/modprobe.d/ipw2200.modprobe
modprobe -r ipw2200
modprobe ipw2200
exit

Tim padem mi uz funguje LEDka. Jedine co nevim, co sem presne udelal.
Vytvoril jsem textovy soubor, pro modul k jadru, zaregistroval jsem ho a spustil. Je nekde nejaky sikovny link, diky kteremu muzu prijit na takto zdanlive banalni vec? Napsat do textaku, at se zapne LEDka a ona se zapne mi prijde ... no .... sice trivialni, ale prijit na to ... no proste nemam slov ;-)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: HP nx8220 wifi LED (Intel® Pro/Wireless 2200BG) pod Ubuntu 8.10
« Odpověď #1 kdy: 19 Listopadu 2008, 03:58:42 »
Jedine co nevim, co sem presne udelal.
Vytvoril jsem textovy soubor, pro modul k jadru, zaregistroval jsem ho a spustil. Je nekde nejaky sikovny link, diky kteremu muzu prijit na takto zdanlive banalni vec?
Zkusím to trochu vysvětlit. Ten modul ipw2200 je vlastně ovladač hardware. Takže cosi jako překladatel mezi jádrem a hardwarem, kdy jádro zná jeden jazyk a pomocí takovýchto "překladatelů" komunikuje s různými kousky hardware který každý mluví jiným jazykem. To by pro představu mohlo stačit.
Ovladače se většinou píší ne pro jeden, ale pro více podobných kousků hardware které jsou založené na stejném čipu, ale ten bývá výrobce od výrobce trochu jinak zapojen na drobnosti okolo.
Některé vývody mají pevně danou funkci (představte si třeba připojení na sběrnici procesoru) a některé vývody jsou univerzální, výrobce si tam nasází součástky okolo tak aby se mu dobře kreslila deska a jejich funkci určí až softwarově. (Např jeden má na vývodu č. 1 ledku, jiný tam čeká vypínač apod.)
No a ten modul/ovladač si ty funkce důležitých vývodů většinou někde umí přečíst, ale někdy nemá kde, proto se mu to musí sdělit parametrem (ve vašem konkrétním případě led="1")
Kód: [Vybrat]
#přidělím si vyšší oprávnění abych mohl zapisovat tam kam jako běžný uživatel nemohu
sudo -s
#zapíšu parametr do souboru do kterého se modul/ovladač při svém spouštění kouká (zjednodušeně řečeno) jestli tam náhodou nějaký parametr nemá
echo "options ipw2200 led=1" >> /etc/modprobe.d/ipw2200.modprobe
#ukončím činnost modulu/ovladače který byl spuštěn ještě bez parametru
modprobe -r ipw2200
#spustím ovladač/modul znovu, parametr si přečte sám tam kde má, protože jsem mu jej na příslušné místo už napsal
modprobe ipw2200
exit

Jaké jsou možné parametry toho/kterého modulu/ovladače vyčtete ze zdrojových kódů, ale je dobrým zvykem je dávat přímo do informací o modulu, aby se na ně dalo kouknout i bez těch zdrojových kódů.
A k těmto informacím se dostanete příkazem "modinfo modul/nebo cesta k modulu"
Ve vašem případě tedy
modinfo ipw2200
uvidíte tam alias: seznam podporovaného hardware pro který je modul napsán (alias je trochu zakódovaná informace o vendor a device ID kterou dostanete u vašeho konkrétního hardware příkazem
lspci -nn )
a také popis možných parametrů parm:
a také případné závislosti na jiných modulech depends:
a pár dalších informací

Doufám že jsem to napsal srozumitelně.
« Poslední změna: 19 Listopadu 2008, 04:00:17 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Gwaihir

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopadu 2008, 00:18:07 »
Uz je mi to jasne. Dekuji.

kukide

• Aktivní člen
  • *
    • Cafescope
« Odpověď #3 kdy: 16 Ledna 2009, 19:38:12 »
dík Gwaihir
 :)
pomohlo to i na notebook IBM ThinkPad T43 u kterého nefungovala wifi po instalaci Ubuntu 8.10

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.