Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Skupiny  (Přečteno 1647 krát)

gb

• Aktivní člen
  • *
Skupiny
« kdy: 20 Ledna 2009, 17:51:58 »
Dobrý den,
měl bych několik dotazů - ujasnění ke skupinám.

1. Může mi někdo vysvětlit, proč každý uživatel má svoji skupinu. Jaký to mám význam? (měl jsem pocit že existovalo něco jako users a tam byli všichni normální uživatelé)
2. Lze vytvořit skupinu např. normal_users, které přiřadím práva vice skupin (skládání skupin), něco jako hromadně přiřazení skupin.
3. Jak je vlastně implementováno to skupinové oprávnění k různým činnostem. Znamená to snad, že tam jsou aplikace, které může spustit jen člen dané skupiny?
4, Je nějak omezena změna vlastnictví skupiny, mohu změnit skupinu libovolně, pokud jsem vlastníkem?

Kdysi jsem pracoval na Unixu ,ale už se mi to trochu vykouřilo.

Díky za info GB.

PS.: Pokud někde existuje nějaké rozumné(středně pokročilé) pojednání o této problematice v CZ or AJ stačí link.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Re: Skupiny
« Odpověď #1 kdy: 20 Ledna 2009, 18:28:28 »

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2009, 06:58:46 »
Co jsem v rychlosti našel:
http://www.zive.cz/Titulni-strana/Sedlame-Linux-5-dil-uzivatele-a-skupiny/sc-21-a-112712/default.aspx

Ano podoné články jsem viděl, resp. tyto informace znám, moje otázky ale neřeší. :-(

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2009, 09:38:11 »
Ano podoné články jsem viděl, resp. tyto informace znám, moje otázky ale neřeší. :-(
.. OMG. obavam se, ze v tom pripade neexistuje odpoved na tve otazky ..

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 21 Ledna 2009, 10:25:38 »
1. Může mi někdo vysvětlit, proč každý uživatel má svoji skupinu. Jaký to mám význam?
To mi taky nejde do hlavy. Rekl bych, ze duvodem je "ochranarska" politika ubuntu, ktera podobne, jako v pripade suda chrani uzivatele pred sebou samym. V tomto kokretnim pripade by uzivatel nemusel rozdychat, ze jeho soubory jsou treba pristupne pro cteni i jinym uzivatelum (ze stejne skupiny).
Citace
2. Lze vytvořit skupinu např. normal_users, které přiřadím práva vice skupin (skládání skupin), něco jako hromadně přiřazení skupin.
ne, kazdeho uzivatele musis do tech skupin zaradit zvlast
Citace
3. Jak je vlastně implementováno to skupinové oprávnění k různým činnostem. Znamená to snad, že tam jsou aplikace, které může spustit jen člen dané skupiny?
muze a nemusi, jsou tri urovne* opravneni - vlastnik, skupina, ostatni - a pro tyto tri se nastavuji pristupova prava separatne
* uroven neni zrovna nejvhodnejsi slovo, ale mam kocovinu a moc mi to nemysli
Citace
4, Je nějak omezena změna vlastnictví skupiny, mohu změnit skupinu libovolně, pokud jsem vlastníkem?
skupinu/vlastnika muze zmenit jen root, prava souboru muze menit pouze jeho vlastnik nebo root

Doporucil bych procist si nejakou literaturu, je toho plno (treba Linux dokumentacni projekt). Vysvetlovat to tu znovu je jen ztrata casu.
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 10:28:07 od kkaarreell »

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 22 Ledna 2009, 09:16:18 »
1. Může mi někdo vysvětlit, proč každý uživatel má svoji skupinu. Jaký to mám význam?
To mi taky nejde do hlavy. Rekl bych, ze duvodem je "ochranarska" politika ubuntu, ktera podobne, jako v pripade suda chrani uzivatele pred sebou samym. V tomto kokretnim pripade by uzivatel nemusel rozdychat, ze jeho soubory jsou treba pristupne pro cteni i jinym uzivatelum (ze stejne skupiny).
Citace
ne, kazdeho uzivatele musis do tech skupin zaradit zvlast
Citace
muze a nemusi, jsou tri urovne* opravneni - vlastnik, skupina, ostatni - a pro tyto tri se nastavuji pristupova prava separatne
* uroven neni zrovna nejvhodnejsi slovo, ale mam kocovinu a moc mi to nemysli
Citace
skupinu/vlastnika muze zmenit jen root, prava souboru muze menit pouze jeho vlastnik nebo root

Doporucil bych procist si nejakou literaturu, je toho plno (treba Linux dokumentacni projekt). Vysvetlovat to tu znovu je jen ztrata casu.

Díky za odpovědi, bohužel ani Linux dokumentacni projekt moje otázky zrovna neřeší, i když je tam toho spousta. Asi je to příliš triviální. :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.