Ubuntu 8.10 jsem nainstaloval jako úplný panic asi před týdnem a po poslední aktualizaci mi systém taky nechtěl vydat ani hlásku. Zvuk nevydávala žádná aplikace ani testy. HW počítače byl ale v pořádku, o čemž jsem se přesvědčil při nabootování do Windows XP. Ubuntu jsem pak asi čtyřikrát natvrdo reinstaloval, v zoufalství jsem dokonce vytvořil partition na jiném disku a laboroval jsem i různým pořadím instalací aktualizací (nevěděl jsem například, jestli v tom nehrají nějakou roli současné problémy s grafickou kartou ATI). Vyzkoušel jsem i všechny zaručené návody z fór celého světa, ale nakonec mi pomohlo něco úplně jiného, o čem se nezmiňoval nikde nikdo. Takže k věci:
Pravým tlačítkem na ikonku reproduktorku v pravém horním panelu -> Otevřít ovládání hlasitosti, záložka Přepínače -> tam mám já jedinou položku "Audigy Analog/Digital Output Jack" a zaškrtávací políčko, které bylo zaškrtnuté -> právě toto políčko jsem odznačil a zvuk okamžitě začal hrát.
Taková trivialita a jak dokáže otrávit, co! Na druhou stranu se ze mě vyřešením problému stal opravdický Linuxář se vším všudy. Jak mi topí karma?