Ahoj vespolek. Než se definitivně rozloučím s veškerým nastavením, profily, instalacemi atd, co mi byly drahé a znovu pustím do mnohatýdenního instalačního a nastavovacího a ladicího martyria, rád bych se optal zda někdo netuší jak vyřešit následující začarovaný kruh, jehož začátek je u NEFUNKČNÍho LOGON-SCREENu kdm a pokusy o nápravu vyústí vždy zdánlivě neřešitelnou situací na úrovni instalace. Do tohoto bodu jsem došel už nejednou, v tomto případě je, zdá se, čert zakopaný v balíčku libgksu2-0, který nejde přeinstalovat, odinstalovat ani jinak manipulovat pomocí apt-get, aptitude ani dpkg, všechny pokusly o opravu končí hláškou
dpkg: error processing libgksu2-0 (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 127
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Bez úspěchu jsem vyzkoušel asi všechny nalezené postupy pomocí příkazů uvedených v různách návodech (apt-get update, apt-get -f install, apt-get update -f, apt-get ugrade-f, dpkg --reconfigure -a, apt-get autoremove --purge, aptitude...). I prošel jsem logy a předkládám pár zajímavostí co jsem shledal; budu vděčný za radu co dál:
log aptitude chyby neukládá, odkazuje na log dpkg a obsahuje řádek
[UNCONFIGURED] libgksu2-0
dpkg.log potom končí řádky:
configure libgksu2-0 2.0.5-1ubuntu5.2 2.0.5-1ubuntu5.2
status half-configured libgksu2-0 2.0.5-1ubuntu5.2
Celá starost se jako vždy zdá býti jednoduchá, je třeba přeinstalovat nějaký balík a updatovat / fixovat instalaci systému(do podobné situace jsem se už dostal) , ovšem veškeré pokusy o nápravu se nyní míjí účinkem.
Předem dík za pomoc i rady, po bezmála 2 letech šťastného užívání by bylo fakt smutné říkat good-bye k/ubuntu
následuje improvizovaný bug_report
0. Při standartním bootu (platí pro všechny řádky v GRUBu krom recovery mode) část kláves na klávesnici zcela "ohluchne" a přepnutí do jiného tty není možné-zcela bez reakce. Prohlédl jsem Xorg.0.log která o tom říká/obsahujeřádek "(WW) Couldn't load XKB keymap, falling back to pre-XKB keymap"
1. Obejdu-li problém s klávesnicí(viz dále recov.mode start v txt & sudo Passwd `já`, s užitím kláves, které pro grafický logon-screen ještě fungují, systém akceptuje nové heslo a vrácí zpět logon screen. Ještě pozn: na disku je dost místa ( obvyklá příčina takového chování bývá plný disk).
2. recovery mode z boot menu umožňuje spustit built-in fix skript pro dpkg i X a bez problémů autentikuje v txt-módu; ovšem resume normal-boot vrací vše do bodu 1: systém není ochotný provést login do X