Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zaheslovat priecinok  (Přečteno 15647 krát)

daRk

• Návštěvník
zaheslovat priecinok
« kdy: 29 Srpna 2006, 20:21:59 »
da sa nejako zaheslvoat priecinok?? potrebujem aby sa tam nedostal nikto z domacnosti hlavne moja segra, tak tam chcem dat heslo alebo nieco aby som sa tam dostal len ja da sa to???
AMD ATHLON 1900+, GeForce 256MB NVidia, 768 Ram, 17"LCD, 200GB HDD, 5.1 repro

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
zaheslovat priecinok
« Odpověď #1 kdy: 29 Srpna 2006, 20:42:10 »
Pokud ma sestra svuj ucet, tak nastav slozce opravneni pro cteni a zapis jen sobe a mas to :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

daRk

• Návštěvník
zaheslovat priecinok
« Odpověď #2 kdy: 29 Srpna 2006, 20:55:50 »
nema chodime na jeden ucet a druhy nechcem vytvarat ide mi o tom ze v tom priecinku mam nieco co nechcem aby videla to by zle dopadlo tak to chcem nejako skryt alebo zaheslovat ide to nejako inak nez novy ucet??

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
zaheslovat priecinok
« Odpověď #3 kdy: 29 Srpna 2006, 21:33:52 »
Kdyz pouzivate stejny ucet tak jak ma chudak pocitac poznat, jestli u klavesnice zrovna sdedite vy nebo sestra?

daRk

• Návštěvník
zaheslovat priecinok
« Odpověď #4 kdy: 29 Srpna 2006, 21:36:42 »
no aj neviem proste ze ked budem chcet otvorit ten priecinok tak vypyta heslo alebo take nieco
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 22:36:25 od Anna Taliánová »

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
zaheslovat priecinok
« Odpověď #5 kdy: 29 Srpna 2006, 21:39:24 »
Citace: lukas.svoboda
Kdyz pouzivate stejny ucet tak jak ma chudak pocitac poznat, jestli u klavesnice zrovna sdedite vy nebo sestra?
Nemusí vedieť kto sedí. O to tu jednoznačne nejde. Ide o to, že ked chce KDOKOĽVEK otvoriť zložku, systém musí žiadať užívateľa o odomknutie heslom.

Možno by tu bola ďalšia možnosť použiť zaheslovanú komprimovanú zložku. Ale neviem ako na to.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

LS

• Závislák
zaheslovat priecinok
« Odpověď #6 kdy: 29 Srpna 2006, 22:24:49 »
To je vsechno zbytecne slozite. Linux je multiuzivatelsky system a jako takovy ma nastroje pro spravu pristupu k datum. Zalozte kazdemu uzivateli jeho ucet a je to.

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
zaheslovat priecinok
« Odpověď #7 kdy: 29 Srpna 2006, 23:01:06 »
Citace: lukas.svoboda
To je vsechno zbytecne slozite. Linux je multiuzivatelsky system a jako takovy ma nastroje pro spravu pristupu k datum. Zalozte kazdemu uzivateli jeho ucet a je to.
Ale v tom prípade by bolo treba každemu užívatelovi osobitne nadstavovať prostredie. A to si jeho sestra bude konfigurovať pomocou sudo? :-) Alebo tak isto aj moja priatelka napríklad? Sú veci ktoré sú aj spoločné, napíklad messengery, záložky, niektoré dokumenty a pod.

Edit:
Ďalšia možnosť, aby nebolo treba vytvárať nové usera, stačilo by vytvoriť zložku s právami roota (ako root). A otvoriť ju pre pohodlné použitie s odkazom na ploche, kde by bolo niečo v takomto zmysle:

gksudo nautilus /home/jožko_user/zložka_s_právom_roota

Vtedy by si to vyžiadalo rootovské heslo. Ale tvoja sestra by ho nemala vedieť. Ak ho vie, zmeň aby si sa logoval priamo bez prihlasovania a potom si zmen heslo.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

LS

• Závislák
zaheslovat priecinok
« Odpověď #8 kdy: 29 Srpna 2006, 23:09:39 »
Citace: vadimo
Ale v tom prípade by bolo treba každemu užívatelovi osobitne nadstavovať prostredie. A to si jeho sestra bude konfigurovať pomocou sudo? :-) Alebo tak isto aj moja priatelka napríklad? Sú veci ktoré sú aj spoločné, napíklad messengery, záložky, niektoré dokumenty a pod.
Moznost aby mel kazdy uzivatel prostredi (plochu apod.) nastavene podle sebe je snad vyhoda a ne naopak? Pro nastaveni uzivatelskeho prostredi neni treba sudo, prava superuzivatele jsou treba pro zmeny nastaveni systemu, nikoliv uzivatelskeho prostredi. Co ma byt spolecne, ulozte do nejake slozky s povolenym pristupem pro vsechny uzivatele, treba /share nebo /data.

Spolecny messenger? To jako ze vsichni pouzivate jeden login na ICQ nebo Jabber? Wow!

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
zaheslovat priecinok
« Odpověď #9 kdy: 29 Srpna 2006, 23:31:23 »
Bych trochu souhlasil, ze spolecne nastaveni prostredi je dobra vec.
Mam nastavene prostredi dle sebe. Udelal jsem pritelkyni novyho uzivatele a hodne veci jsem prenastavoval znovu. Napriklad v tom novem uzivateloj nejde zvuk. Nechapu proc, ale jeste jsem to poradne neresil.

Libilo by se mi moznost ulozit si "prednastavene prostredi".
Zkopirovanim jiz nastaveneho "/home/uzivatel" do noveho usera  by jiste vznikal balast v adresarich a cojavimjeste. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

LS

• Závislák
zaheslovat priecinok
« Odpověď #10 kdy: 29 Srpna 2006, 23:36:40 »
Citace: milhouse
...v tom novem uzivateloj nejde zvuk...
Je novy uzivatel clenem skupiny audio?

BTW uzivateloj - super krkonostina :) Odkud presne jste? Travim vikendy a dovolene v D.Stepanicich, pochazi odtud manzelcin tatinek.

Krtko

• Stálý člen
  • **
zaheslovat priecinok
« Odpověď #11 kdy: 29 Srpna 2006, 23:47:45 »
Citace: vadimo
Ďalšia možnosť, aby nebolo treba vytvárať nové usera, stačilo by vytvoriť zložku s právami roota (ako root). A otvoriť ju pre pohodlné použitie s odkazom na ploche, kde by bolo niečo v takomto zmysle:

gksudo nautilus /home/jožko_user/zložka_s_právom_roota

Vtedy by si to vyžiadalo rootovské heslo. Ale tvoja sestra by ho nemala vedieť. Ak ho vie, zmeň aby si sa logoval priamo bez prihlasovania a potom si zmen heslo.
no v ubuntu by to sudo vypytalo heslo uzivatela ktoreho zrejme pouzivaju.

Zkopirovanim jiz nastaveneho "/home/uzivatel" do noveho usera  by jiste vznikal balast v adresarich a cojavimjeste.
nejaky taky program je. spusiti sa ti vlastne nieco ako plocha cez vnc. tam si vsetko ponastavujes (menu, jazyk,...) ulozis to a ked potom pridavas uzivatela tak mu priradis vytvoreny profil. len uz si bohuzial vobec nepametam ako sa to volalo. skus sa spytat googla.

Jere

• Stálý člen
  • **
zaheslovat priecinok
« Odpověď #12 kdy: 29 Srpna 2006, 23:57:43 »
Pokud nechce vic uzivatelskych uctu, doporucoval bych neco jako Truecrypt pro Windows. Vim, ze existuji podobne aplikace i pro Linux, ale nemam s nimi zkusenosti

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
zaheslovat priecinok
« Odpověď #13 kdy: 30 Srpna 2006, 00:15:58 »
Krtko: Mozna myslis od Fy. Nomachine produkt NXserver a NXclient. Pripade FreeNX client. S tim jsem si hral a fachci to paradne! Skoda, ze tak nejde VNC. :) Ale to je pro spravu PC na dalku. To je jediny, co me napadlo.

Lukas: Na Abclinuxu probehla debata ohledne tykani/vykani.  Nechci to rozebirat, tykani sem myslim patri. :)
Jinak bydlim v Dolní Branné kousek od Vrchlabi. To je tam, co obcas radi meri policajti. :)

Zvuk jsem hned vyresil pridanim uzivatele do skupiny. Diky!
 Jen by me zajimalo, je-li to chyba systemu, nebo normalni chovani...

N. Á. V. O. D. Y.

Pitris

• Aktivní člen
  • *
zaheslovat priecinok
« Odpověď #14 kdy: 30 Srpna 2006, 06:39:59 »
Bych trochu souhlasil, ze spolecne nastaveni prostredi je dobra vec.
Mam nastavene prostredi dle sebe. Udelal jsem pritelkyni novyho uzivatele a hodne veci jsem prenastavoval znovu. Napriklad v tom novem uzivateloj nejde zvuk. Nechapu proc, ale jeste jsem to poradne neresil.

Zkopirovanim jiz nastaveneho "/home/uzivatel" do noveho usera  by jiste vznikal balast v adresarich a cojavimjeste. :)
Ted nechci kecat, protoze si vzdy nastavuji prostredi podle sebe od nuly, ale myslim, ze defaultni nastaveni uctu je nekde v adresari /etc/skel/.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
zaheslovat priecinok
« Odpověď #15 kdy: 30 Srpna 2006, 07:31:31 »
V /etc/skel se nachazi pouze prednastavene soubory s bashem. Tak to bude jinde. :)

N. Á. V. O. D. Y.

Pitris

• Aktivní člen
  • *
zaheslovat priecinok
« Odpověď #16 kdy: 30 Srpna 2006, 08:09:12 »
Pokud tam neni, tak se tam snad muze nakopirovat cely adresar .gnome2 ci jak se jmenuje. Adresar skel se zkopiruje do /home/new_user pri vytvoreni noveho uctu.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
zaheslovat priecinok
« Odpověď #17 kdy: 04 Září 2006, 01:13:08 »
Resenim problemu je vytvorit si sifrovany adresar. Nejlepe se k tomuto ucelu hodi encfs. Viz navod (pam-encfs uz neni potreba).
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Krtko

• Stálý člen
  • **
zaheslovat priecinok
« Odpověď #18 kdy: 04 Září 2006, 07:30:35 »
Krtko: Mozna myslis od Fy. Nomachine produkt NXserver a NXclient. Pripade FreeNX client. S tim jsem si hral a fachci to paradne! Skoda, ze tak nejde VNC. :) Ale to je pro spravu PC na dalku. To je jediny, co me napadlo.
nie nebol to NX. ale nasiel som to; vola sa to sabayon a je to dokonca aj v repozitaroch. blizsie info si mozes pozret na tejto stranke http://www.gnome.org/projects/sabayon/. ale mylil som sa s tym vnc, pouziva to xnest.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
zaheslovat priecinok
« Odpověď #19 kdy: 04 Září 2006, 10:24:56 »
Diky. To same ale pro KDE se jmenuje Kiosk. Je take v repozitarich.

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.