Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem s pravy [vyřešeno]  (Přečteno 824 krát)

Armitage2019

• Návštěvník
problem s pravy [vyřešeno]
« kdy: 25 Března 2009, 09:25:07 »
Dobry den. Obracim se na vas s problemem a zadosti o radu.
Mam Ubuntu 8.10
jeden HDD mam rozdeleny na pul..jedna pulka pro Ubuntu ext3. Druha windows ntfs.
dalsi disk /data ext3 a nakonec jeden externi usb ntfs.

dnes nastal problem...kopiroval jsem z toho externiho usb disku slozku na plochu do ubutnu tedy na disk ext3. Do dnes vsecko v poradku ale dnes jsem si vsiml ikonky zamecku u te skopirovane slozky. dal jsem tedy vlastnosti slozky a opravneni aby jsem zjistil co se deje....tam mam v poradku nastaveneho vlastnika me. ale atributy "jen pro cteni"...rucne se to da zmenit na "cteni a zapis" a zamecek zmizi a tvari se to tak jak by melo. Nevim proc mi to najednou zacalo menit takhle atributy.

Vidi nekdo z vas moznou opravu aby jsem to nemusel jako vul po kazdem kopirovani menit? Kdyz toho kopiruji vic je to docela otravne. Dekuji.
« Poslední změna: 26 Března 2009, 03:41:34 od kiklhorn »

libcha

• Aktivní člen
  • *
Re: problem s pravy
« Odpověď #1 kdy: 25 Března 2009, 13:48:05 »
mrkni do /etc/mtab (kdyz mas flashku pripojenou), jaky je tam v prislusne radce umask
(ja tam mam "/dev/sdg1 /media/KINGSTONIK vfat rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1000,utf8,umask=077,flush 0 0" )
takze umask mam 077. aby to nedelalo, muselo by byt umask=000.
mohlo by pomoct, prislusny radek skopirovat do /etc/fstab a nastavit umask=000,
pak umount /media/<flashka>
pak mount -a
a pujde to...
ovsem nevim, jak se to zachova pri vyndani flashky atd... ale za pokus to stoji ;)

Armitage2019

• Návštěvník
Re: problem s pravy
« Odpověď #2 kdy: 25 Března 2009, 15:53:00 »
Pada opravdu to pomohlo.. To jsem rad a moc dekuji za radu:-)
Ja jsem si vlastne dokonce uvedomil tedko, ze predtim mi to nedelalo proto, ze mi to mountovalo disk automaticky ale ja jsem si pak ve slozce /media udelal zvlast slozku pro ten disk a do fstab zadal kam mi to ma moutnout ten disk a ten prikaz jsem odnekud kopiroval a tam to bylo s umask pro to cteni jen, tak ze proto mi to predtim nedelalo a jak jsem restartoval a aktualizovalo se to, tak to delat zacalo:-) Kazdopadne jsem zase o neco moudrejsi a dekuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.