Spíš mi jde o to, že když si najdu na netu nějaký program, který by mi vyhovoval a nenajdu do v Přidat/Odebrat nebo v Synapticu, tak jak ho mám dostat do PC. Jestli to dobře chápu, stačí ho rozkliknout tak, jako v XP ? O žádný konkrétní program se nejedná, spíš bych to chtěl vědět pro případ, že to budu potřebovat.
Není to tak snadné -- záleží na tom, v jaké "formě" bude ten program distribuován -- v Linuxu existuje velké množství možností:
a) Může to být DEB balík (koncovka .deb) -- to je standardní balík pro Ubuntu (nebo Debian a další podobné) a většinou na stačí dvojklik (po kterém se otevře instalátor balíků GDebi).
b) Může to být RPM balík (koncovka .rpm), který je obdobou DEB balíků v distribucích jako SuSE, Mandriva a Fedora, ale může být převeden na DEB balík.
c) Může to být binární instalátor (koncovka .bin, .run, .sh), což je taková obdoba "windowsáckých" EXE instalátorů a ten může dělat a chtít cokoli -- záleží na jeho tvůrci, stačí ho spustit a pak se uvidí...
d) No a v nejhorším případě to může být tarball se zdrojovým kódem (nejčastěji archiv s koncovkou tar.gz nebo tar.gz2) a to je pak potřeba kompilace...
Vždy ale platí, že nejlepší je vystačit si s tím, co je ve zdrojích softwaru, případně se poohlédnout po nějakém neoficiálním zdroji, kde daný program je. Ubuntu má tu výhodu, že je velmi rozšířené, a proto když už výrobce nějakého programu dělá linuxovou verzi, tak většinou udělá instalační DEB balík speciálně pro Ubuntu.