Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s diskom  (Přečteno 1322 krát)

arconike

• Návštěvník
Pomoc s diskom
« kdy: 02 Května 2009, 10:33:49 »
Zdravim potreboval by som radu, mam xp a aj najnovsie ubuntu, a vsetko frcalo len pred nedavnom mi pri spustani ubuntu zacne vypisovat unclean shutdown zacne daco kontrolovat a potom vzdy vyhodi daku chybu, uz mi to par krat robilo pred tym ale vzdy neskor nakoniec rozbehalo ale teraz nic. Nevie co je s tym? Alebo neexistuje nejaky program na windows s ktoreho si mozem opravit linuxacky disk? Mam ich v xp zobrazene, ale vsetky programy ktore poznam su len na windows.Vdaka

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Pomoc s diskom
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2009, 10:46:55 »
Ako vypinas pc? Toto by malo oznacovat neciste(nespravne) vypnutie pc.
Pokial to je systemovy disk tak spusti livecd. Pokial iny s linux suborovym systemom(ext2, ex3 ...) tak ho staci odpojit, pravym klik nan a odpojit disk.
Toto uz plati rovnako.
Spusti gparted(v livecd uz je inde nainstaluj) tam si klikni pravym na ten oddiel co chces kontrolovat a polozka kontrolovat.
http://gmage.gigacast.sk/images/unregistered/gpartedkontroladisku_c8b783b9d0.png
Potom to este treba potvrdit.

Samozrejme su to operacie z diskom pri ktorych mozes prist o data tak zalohuj co len mozes.
« Poslední změna: 02 Května 2009, 10:52:22 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

arconike

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2009, 11:13:08 »
No pc vypinam normalne bez problemov, urcite nie na silu takze v rom problem nebude, idem teda vyskusat to co si mi poradil. A inak dik snad to pomoze, ale budem rad aj za ine rady

arconike

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Května 2009, 15:44:55 »
No ako som sa nato pozrel asi som si to nevsimol lebo sme sa asi nepochopili,vies nemozem spustit ten program gparted lebo ja sa nedostanem vobec k ubuntu jednoducho mi ho nespusti, ja potrebujem dako ten disk opravit s xp-čka ak sa to nejako da.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2009, 15:49:22 »
Spustis ho z livecd. To nabootovat ide nie? XP nabude mat nastroje na opravu linuxovych particii. Aspon som o ziadnom zatial nepocul.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.