Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB  (Přečteno 1059 krát)

PetrHerynk

• Host
GRUB
« kdy: 02 Května 2009, 10:04:04 »
Chtěl jsem se zeptat. Při instalaci Ubuntu nebo Kubuntu nebo Linux Mint se automaticky přepíše grub a mohu spouštět i druhou položku v dual bootu. U Mandrivy, Fedory, Debianu ne. Když zvolím umístit grub ne v MBR ale na 1. partition, odstraní se tato chyba? Jako položku ten druhý boot v menu grubu mám ale hlásí fault 22.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: GRUB
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2009, 22:10:01 »
Nevím, jestli takhle obecně se na to dá lehce odpovědět. Např. si myslím, že u všech těch uvedených systémů se dá nastavit, kam ten Grub chceš (např. v Ubuntu je to u kroku 8 - Pokročilé). Dále nerozumím tomuto:
Jako položku ten druhý boot v menu grubu mám ale hlásí fault 22.
Máš to přes chainload, nebo jak? Když tak tu dej výpisy fdisk -l a menu.lst s Tvým komentářem.

Mně osobně se jako nejschůdnější řešení zdá tzv. dedicated /boot partition. Vyhradíš si v systému oddíl, který budeš používat čistě na adresář /boot, žádný jiný. V jeho menu.lst budou pak záznamy, které budou odkazovat jen na nejnovější jádro (příp. na druhé starší) v kořenovém adresáři daného systému. V praxi tedy např. takto:
Kód: [Vybrat]
title Jaunty
root (hd1,2)
kernel /vmlinuz root=/dev/sdb3 ro
initrd /initrd.img
quiet
Všimni si totiž, že v kořenovém adresáři své distribuce máš dva (nebo 4) odkazy na obrazy jádra v /boot. Takže není potřeba psát konkrétní označení jádra. Odkaz by se při aktualizaci jádra měl opravit sám.

Výsledkem je, že pokud si nezformátuješ tento /boot oddíl, funguje vždy. Taky není za normálních okolností připojen, takže je menší pravděpodobnost, že se s ním něco stane. Nevýhodou je, že pokud si přidáš nový oddíl nebo systém, musíš ho ručně dopsat.

Doporučuji úžasnou stránku o GRUBu - na dlouhé večery: http://users.bigpond.net.au/hermanzone/p15.htm
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.