Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: samovolné generování záloh ve /var/archives - jak vypnout? [vyřešeno]  (Přečteno 1187 krát)

Heliooos

• Návštěvník
Zdar ve /var/archives se mi samovolně generují zřejmě zálohy systému (home, etc ... - soubory až 2GB velké), což mi způsobuje problémy, neb to po nějaké době (pár dní až týden) vždy ucpe disk a pak ubuntu nenaběhne. Sestra, které počítač patří, si nic takového vědomě nezapínala.

Netušíte, co to může mít na svědomí a jak to vypnout?

Případně mě napadá, zda by se nedalo nějak zařídit, aby před vypnutím systému došlo vždy automaticky ke smazání obsahu /var/archives (asi by to bylo nutné udělat pod root heslem), což by mohlo situaci vyřešit.

díky

PS: je to Ubuntu Intrepid
« Poslední změna: 19 Května 2009, 12:22:38 od kiklhorn »
HP 550, Intel Celeron-M 550 2.00GHz • 1024MB • 160GB • DVD+/-RW DL • Intel GMA X3100 (IGP) max. 384MB shared memory • 3x USB 2.0/Modem/LAN/WLAN 802.11bg •ExpressCard slot • SD card slot • 15.4" WXGA (1280x800)
Ubuntu Lucid (Vinux 3.0)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: samovolné generování záloh ve /var/archives - jak vypnout?
« Odpověď #1 kdy: 17 Května 2009, 19:10:42 »
Pošli prosím výpis z
Kód: [Vybrat]
dpkg -l | grep backup
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Heliooos

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Května 2009, 23:01:25 »
tu je to:

petrahele@petrahele-laptop:~$ dpkg -l | grep backup
ii  backup-manager                             0.7.7-1                                 command-line backup tool
ii  partimage                                  0.6.7-1                                 backup partitions into a compressed image fi
petrahele@petrahele-laptop:~$

teď koukám pod rootem do /var/archives a složka zatím od toho 17. května zůstává prázdná, takže denně se to asi negeneruje. No nic, budu to sledovat každý den aby se to zas nezacpalo, páč naposled se kvůli tomu ségře naprznilo několik dokumentů v OOo, které si před tím pečlivě uložila a po restartu už nešly otevřít ...
« Poslední změna: 18 Května 2009, 23:07:01 od Heliooos »
HP 550, Intel Celeron-M 550 2.00GHz • 1024MB • 160GB • DVD+/-RW DL • Intel GMA X3100 (IGP) max. 384MB shared memory • 3x USB 2.0/Modem/LAN/WLAN 802.11bg •ExpressCard slot • SD card slot • 15.4" WXGA (1280x800)
Ubuntu Lucid (Vinux 3.0)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #3 kdy: 18 Května 2009, 23:08:17 »
Pak je to asi jasné. Odinstaluj backup-manager, pokud ty zálohy nechceš, třeba takto
sudo apt-get remove backup-manager
Zkontroluj ale, jestli Ti to zároveň nebude chtít odinstalovávat nějaké jiné balíky, třeba debconf, gzip apod. Ty chceš nechat.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Heliooos

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Května 2009, 08:14:42 »
Díky za "nakopnutí" správným směrem.

Nakonec se mi po zadání
sudo backup-manager do konzole podařilo potvrdit, že to je opravdu onen pachatel (ve /var/archives se okamžitě začly tvořit nové soubory) a navíc mi to na sebe nabonzovalo, že to používá etc/.backup-manager.conf takže ho brácha prošel v Geditu a prý to vypnul (přesvědčoval mě, že by se to ještě třeba mohlo hodit, tak proč to odinstalovávat, když to jde vypnout  :) ).

Každopádně díky za pomoc  ;)
Ubuntu Lucid (Vinux 3.0)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.