Ahoj.
Vzdalena sprava:
===================
Ja sam pouzivam na Ubuntu (mam EN verzi tak popisu nazvy v anglictine) Remote Desktop:
System - Preferences - Remote Desktop
Tam povolim pristup a nastavim heslo. Pak se k tomuto PC pripojim pres VNC. Kdyz to takto nastavis na obou PC ...
Netusim z Tveho dotazu, zda jsou oba PC doma nebo mas kazde PC jinde. Pokud mas kazdy nekde jinde (jeden pripojen v praci a druhy treba doma), budes potrebovat pristup pres VPN. Jestli mate v praci moznost pristupu pres VPN, tak se napojis z domova pres VPN do site v praci a pak to funguje jako v ramci LAN. Pokud ne musis pouzit nejakeho prostrednika. Ja pouzivam
www.alonweb.com. FREE verze umoznuje mesicne v ramci kazdeho klienta trafic 1GB. Pak uz je to placene. K tomuto pripojeni pouzivam OpenVPN.
Prenos dat
============
Prenos dat resim dvema zpusoby:
1. pres FTP. Nastavim si FTP server na obou PC a pak uz jen taham data z druhe strany.
nebo
2. programem DropBox (pri sdileni do 2GB free)
NEPOTREBUJES VPN !
https://www.getdropbox.com Pristup zabezpecen pod jmenem a heslem, nevkladas do NETu, ale tahas primo z daneho PC
Sprava pripojeni existuje, ale ja ji nepouzivam.
GRCM:
http://grcm.sourceforge.net/Screens.htmlNezapomen, ze po restartu PC nebo opetovnem pripojeni k VPN muzes mit ruznou IP adresu. A ja se obavam, ze spravce detekovat novou adresu nebude umet.
K tomu, aby jsi vedet, ze je dane PC opet OnLine nebo naopak OffLine je mozne pouzit od LogmeIn take VPN - tzv. HAMACHI. Hraci jej hodne pouzvaji. Ale dle zkusennosti me malickosti i mych pratel je dost nestabilni a pada. Takze by jsi mohl jit domu a behem vikendu zjistil, ze mas najednou VPN v praci odpojenou a ti mpadem se na dane PC nedostanes.
Takze zkracene:
==================
1. Nastavis si na obou PC moznost vzdaleneho pristupu k danemu PC.
2. Pokud je potreba zprovoznis si pristup pres VPN (kvuli te vzdalene sprave).
3. Nainstalujes si a nastavis DropBox pro prenos dat
4. Pokud chces nainstalujes si spravce GRCM
Hodne uspechu ;-)
Nic jineho a lepsiho jsem na Linux zatim nenasel :-( Pokud najdes neco Ty, budu rad, kdyz to sem napises. Dik.
Renek