Diky vsem za reakce.
Jenom na vysvetlenou:
To ze se jedna o nadnarodni particku, este neznamena, ze maji zlatej dul na Sibiri

. Jsou sice rozlezly po cely Evrope, a maji pomalu dvacetiletou historii, ale pokud jsem si vsiml, pamatujou asi i lepsi casy - dolehla na ne nejspis krize uz s predstihem. Z toho taky plyne jejich pozadavek na laci provedeni. Profesionalni reseni byl muj prvni navrh - i jsem jim doporucoval spolehlivou firmu s referencema za zadkem - dokonce s nimi i jednali. Nicmene nakonec to zbylo na mne s tim, ze si ted nemuzou dovolit utracet. Prijde mi, ze si ted jednotlivy narodni pobocky zacinaji hrabat tak trochu na vlastnim pisecku. Ale to je ciste jejich vec.
Firemni postu, jakoz i dalsi online veci maji reseny centralne a pokud muzu soudit, i na dost profesionalni urovni, ale podle vyjadreni jejich spravce uz posta jede na hrane svych moznosti, resp. delaly by ji problemy ty narazovy akce.
Je pravda, ze tohle neni zrovna uplne moje parketa, prestoze par serveru uz par let s uspechem provozuju. Jsem spis programator, stavim posledni leta vetsinou intranetovy zalezitosti pro mensi firmy na miru - povetsinou s navaznosti na ucetni systemy - skladove hospodarstvi, evidence a koordinace zakazek, online ucetni moduly a podobne. Vsechno mi bezi na bastlenym zeleze a vse bez jakejchkoli problemu. Nejmensi uptime mam ted na svem vlastnim webserveru, kde mi zkolaboval po ctyrech letech provozu v unoru poprve apache a to jenom proto, ze jeden z mych blizkych pratel spravoval svuj web pres nezabezpeceny FTP ze zavirovanejch Widli... (mimochodem taky domaci hracka - Intel(R) Celeron(R) CPU 2.66GHz v miditoveru, kterej jsem uz 4 roky fyzicky nevidel; jeden restart po instalaci mailserveru, jeden vynucenej ted naposledy) Takze moje zkusenosti s nonprofi zelezem jsou zatim veskrze pozitivni. Stejne jako zkusenosti s "neprofesionalnim" open OS a softwarem zdarma - mam vse na Debianu a Ubuntu.
No a zelezo nebastlim sam doma v koupelne z klumpu poshanenejch po netu a po bazarech, ale stavi mi to uz leta jedna firma ze sousedstvi. Mam od nich od anteny na strese az po mys vsechno, protoze mi poskytujou velmi operativni zarucni i pozarucni servis, ale hlavne bastli z komponent, ktery maji overeny provozem, takze problemy s hardwarem od nich bych za ty roky spoluprace spocital na prstech jedny truhlarovo ruky - na serverech problem nepamatuju. I kdyz co neni, muze bejt

Jinak server uz bezi (vicemene v puvodne planovany hw konfiguraci + debian, postfix, spamassassin, maildrop, vmailadmin + stavim na to v PHP managment pro mailinglist) - zatim jen v testovacim provozu u mne pod stolem - stalo to necelejch 13 kKc bez DPH a podle prozatim provedenejch testu mi prijde, ze se bude dost nudit i pri potrebe rozesilani vetsiho mnozstvi zprav. Jako zalozni pro prijem v pripade hw vypadku to bude vyuzivat jejich stavajici centralni mailserver. Masina bude lezet primo na pobocce, kde jim v jednom kumbale vrci jeste dalsi veci, a kde maji i UPSky a jakoustakous klimatizaci.
kiklhorn: jj, jadro dotazu bylo zda to vykonove postiha narazovou zatez, protoze jsem zatim nemel moznost se s podobnym provozem potkat "nazivo". Ale jak mi testy naznacujou, problem nebude - doma mi to uz brzdi spis kapacita site. Diky za linky, urcite si to projdu.
ntz:

"seznam" je choroba, kterou je postizena spousta jinak seriozne vyhlizejicich firem. Da mi vzdycky hodne zabrat jim to vymluvit a ne vzdy se mi to dari...