Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zamrzá ubuntu? [vyřešeno]  (Přečteno 1106 krát)

Čmelda Pepa

• Návštěvník
Zamrzá ubuntu? [vyřešeno]
« kdy: 12 Června 2009, 23:28:18 »
Dobrý den všem.
Jsem tady (i na linuxu) nováčkem, tak prosím o shovívavost.
Již delší dobu (cca rok) navštěvuji tyto stránky a sleduji, jak se ubuntu vyvíjí. Tento týden jsem kupoval NTB na internet a mejly pro manželku. Rozhodl jsem se, že jí ho vybavím linuxem - Ubuntu 9.04 - že to zkrátka zkusím, jelikož jsem z vašich diskuzí získal dojem, že je již na velmi dobré úrovni.
To se mi potvrdilo i samotnou instalací. Byl jsem doslova šokován, když NTB nabootoval z Live CD a cca během 5 minut bylo vše připraveno k použití, dokonce bez jakékoli instalace. Vše mi fungovalo: grafika, zvuk, internet, ... na takový servis jsem u žádného systému MS nebyl zvyklý. Zkusil jsem tedy samotnou instalaci (zde musím poděkovat panu Vojtěchovi Trefnému za jeho návody). Za asi 3-4 hodiny jsem napoprvé vše zvládl, včetně instalace doplňkových balíků z internetu.
Ale OUHA! 2 dny NTB fungoval super, pak začal najednou dělat něco, čemu se u woken říká "zamrznutí". Prostě se jakoby zastaví obraz a systém přestne reagovat na klikání myši a na klávesnici. Občas se jen překreslí obraz v místě, kde je pod kurzorem nějaká zpráva, nějaké jiné okno než jen prázdná plocha. Když v těchto místech potom pohybuji myší, zobrazuje se mi postupně větší část nového obrazu. Někdy odkrytá tlačítka reagují na stisknutí, jindy ne - v těchto případech potom nezbývá nic jiného, než systém vypnout tlačítkem POWER.
Prosím, mohli byste mi dát nějaký tip, co dělám špatně? Vůbec nevím, jakým směrem se při pátrání vydat. Napadá mě, jestli by to nemohl být ovladač grafické karty, ale nevím, jak bych to v linuxu mohl ověřit.
Nainstalovanou mám verzi Ubuntu 9.04 64 bit for AMD, CPU je tudíž AMD 64 bit 2-jádro, grafika je NVIDIA, asi 9100.
Všechny dobré lidi zdraví Čmelda Pepa.
« Poslední změna: 22 Června 2009, 01:41:30 od kiklhorn »

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Re: Zamrzá ubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 12 Června 2009, 23:44:43 »
Hmm, toto se někdy děje při nedostatku paměti RAM(nemusí to tak ale být). Kolik paměti máte; používáte swap?

Na panel si přidejte applet Sledování systému(snad se nepletu), a v něm pak přes pravé tlačítko nastavte, aby zobrazoval využití paměti.. občas to sledujte, a pokud se vám při nějaké operaci začne využití prudce zvedat a systém zamrzne, bude pak snadnější zjistit, v čem je chyba :)

Zkuste ještě vypnout compiz.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Čmelda Pepa

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Června 2009, 00:01:51 »
Děkuji za tip. Zkusím to, ale myslím si, že pamětí to nebude ntb má 2GB, čtvrt je sdíleno s grafikou.

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #3 kdy: 13 Června 2009, 00:10:10 »
k te grafice - instaloval jsi nesvobodne ovladace? pouzivas compiz?

taky by stalo za to zjistit, jestli zamrzne jenom graficke prostredi, nebo system celkove ( povol restart Xek http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=33956.0 ), a az to zase udela, tak vyzkousej ctr+alt+backspace
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Čmelda Pepa

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Června 2009, 00:54:45 »
Chlapi, díky moc za rady. Cením si toho. Ten tip s aktivováním ctrl+alt+backspace je moc fajn a myslím, že by to mohlo pomoci, kdyby se to ještě jednou stalo. Zatím jsme vypozoroval, že systém takto "zamrzne", když přijde prostřednictvím gnubiff upozornění na nový e-mail. gnubiff jsem tedy odinstaloval a od té doby se to zatím nestalo, tak doufám, že to tak i zůstane. Jinak Ubuntu je vážně fajn, jsem vyloženě nadšen.
Čmelda Pepa.

Čmelda Pepa

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Června 2009, 12:41:57 »
Jen pro info:
Od doby, co jsem odinstaloval "gnubiff", jede Ubuntu jako po másle. Paráda!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.