Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu a DVD-RAM mechanika - PROBLEM  (Přečteno 1809 krát)

janmatys

• Návštěvník
Ubuntu a DVD-RAM mechanika - PROBLEM
« kdy: 04 Července 2009, 21:54:24 »

Zdravím,

co se Ubuntu a linuxu všeobecně týče, tak jsem novým uživatelem, nicméně jsem se setkal s problém, který nemohu vyřešit a ani jsem neuspěl s hledáním řešení na Google a netu vůbec.

Používám Ubuntu 9.04 a po instalace CD-RAM mechanika okamžitě fungovala včetně vypalování. V poslední době se mi ovšem stává to, že při vložení CD či DVD do mechaniky se vůbec nenačte a systém napíše tuto chybu: Nelze připojit svazek. Jedná se přitom o klasické DVD vypalované v NERU a obsahující pouze .avi videa.
  Pokud se už některý disk připojit podaří, vždy se při přehrávání videa najednou objeví hláška: Nemohu číst ze zdroje. Přehrávání videa se v ten moment zastaví a všemu je konec. Pochybuji o tom, že je to problém video-přehrávače, jelikož jsem vyzkoušel interní, VLC a mnoho dalších se stejným výsledkem.
  Navíc, což je asi nejdivnější, když chci kopírovat z DVD nějaký soubor na disk, operaci nelze provést - kopírování se po oznámení další hlášky zkrátka vystornuje!

Můžete mi někdo poradit, jak tu DVD-RAM mechaniku korektně rozchodit, abych neměl problémy? Na Ubuntu jsem si docela zvykl, a tak se mi zpět na WinXP přecházet moc nechce.

Předem díky a jsem s pozdravem, JayM

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Ubuntu a DVD-RAM mechanika - PROBLEM
« Odpověď #1 kdy: 05 Července 2009, 07:51:44 »
Vo win. vypalujes tie dvd na tej istej mechanike alebo v inom pc. Ak na tej istej tak tam idu?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
Re: Ubuntu a DVD-RAM mechanika - PROBLEM
« Odpověď #2 kdy: 05 Července 2009, 08:57:29 »
Problém může být i špatná vypalovačka nebo disky. Dlouhodobým používáním se zanáší čočka a mechanika pak špatně čte a může se to takto projevovat. Může to být i chyba ve čtecím mechanismu(špatná kalibrace) nebo jsou disky starší a mohou být opotřebované.

Doporučuji test pomoci Live CD (třeba i jiná distribuce a také pro porovnání s instalovanou verzí i ubuntu stejné verze), popř. můžeš zkusit test pomocí LiveCD WinXP (opravdu existuje, ale je to v podstatě kradená verze, takže nedoporučuji). Tímto vyloučíme, že je chyba v softwarové části, popř. že se podrbalo nastavení nebo došlo ke změně při update. Ideální pokud máš původní instalační CD/USB/DVD ;-)

"Prvním stupněm debility je pocit geniality."
Notebook HP 530 - Ubuntu 10.04; PC P4 2.8GHz - Ubuntu 10.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.