Děkuji za reakci.
Všechno kromě novějšího jádra jsem zkusil (a ještě víc - noatime disky, omezení eth, wifi i zvukovky intel, odpojení BT, zapnout SATA pwr management, a jiné). Mám R61 v té vyšší verzi (15.4" - 1680x1050, nVidia Quadro 140M NVS, ....). Gnome s radostí opustím, docela dobře se mi žije s WindowMakerem.
Porovnával jsem s novou Fedorou 11 a ta dle odhadu appletu udrží notebook naživu dýl, jak Windows - ale je pravda, že v RedHatu na power managementu zapracovali - alespoň jsem se to dozvěděl ze zpráviček na rootu aj. V ní jsem zkoušel KDE4 (již velmi použitelné).
Také jsem si všiml, že občas procesor nejde podtaktovat na 800 MHz (nejnižší frekvence, co zvládne), ale zůstane viset na 1.6 GHz (maximum 2.1 GHz) - jak se to na výdrži podepíše, snad nemusím říkat. Jde nějak zjistit, co tomu brání?
Jaký typ R61 máte vy? A kolik vydrží? Jak vidím dle vaší patičky, používáte 64bitový OS, nemá to třeba také vliv? Používám 32bitový systém kvůli aplikacím - Flash, Skype, Wine. Sice se to dá provozovat i v 64 bitech, ale k této architektuře se mi vážou nepěkné vzpomínky z dob minulých (laborování s Flashem, Wine, ...). Přechod by snad neměl být v dnešní době opravdový problém.
Baterie je skoro nová, takže v ní problém nebude...